Yazar "Garipağaoğlu, Muazzez" için Makale Koleksiyonu listeleme
-
Adölesanlarda porsiyon seçimi ile beden kütle indeksi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Amaç: Besinlerin artan porsiyon büyüklüklerinin, vücut ağırlığını, dolayısıyla sağlığı önemli derecede etkilediği bilinmektedir.Bu nedenle bu çalışma 14-18 yaş grubu adölesanlarda porsiyon seçimi ile beden kütle indeksi ... -
Altı-12 aylık bebeklerin beslenme ve büyüme-gelişme durumlarının değerlendirilmesi
Altınbaş, Zeynep; Hızlı, Hilal; Garipağaoğlu, Muazzez (İstanbul Üniversitesi Yayınevi, 2020)Amaç: Çalışma 6-12 aylık bebeklerin beslenme ve büyüme durumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul ili, Çekmeköy ilçesinde Haziran-Eylül 2014 tarihleri arasında izlenen 300 anne-bebek ... -
Anne sütü ile beslenen 0-6 aylık bebeklerin dışkılama özellikleri
Esin, Kübra; Durmaz, Özlem; Gökçay, Emine Gülbin; Garipağaoğlu, Muazzez; Yiğit, Pakize (Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.S., 2016)Amaç: Yaşamın ilk altı ayında anne sütü ile beslenen bebeklerde dışkılama özellikleri değişebilmektedir. Normal dışkılama özelliklerinin bilinmesi, normal ve anormal dışkılama arasındaki farkın ayırt edilerek gereksiz ... -
Clothing preference affects vitamin D status of young women
Büyükuslu, Nihal; Esin, Kübra; Hızlı, Hilal; Sunal, Nihal; Yiğit, Pakize; Garipağaoğlu, Muazzez (Elsevier, 2014)Vitamin D deficiency is associated with several chronic diseases, which include cardiovascular, autoimmune diseases, and cancer. Several factors such as exposure to sunlight, skin color, dietary habits, and cultural factors ... -
A cross-sectional study: Nutritional polyamines in frequently consumed foods of the Turkish population
Putrescine, spermidine and spermine are the most abundant polycationic natural amines found in nearly all organisms. They are involved in regulation of gene expression, translation, cell proliferation and differentiation. ... -
Effects of maternal intake of n-3 fatty acids on lipid profile and leptin concentration in cord blood
Objectives: Maternal intake of n-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) has positive effects on fetal development and pregnancy outcomes. Leptin plays an important role in placental transportion of LC-PUFAs. ... -
Gebelikte beslenmenin kordon kanı yağ asidi düzeylerine etkisi
Amaç: Bu çalışmada gebelikte beslenmenin kordon kanı yağ asidi düzeylerine etkisini incelemekamaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Son trimesterin başındaki toplam 33 gebenin antropometrik ve demografik verileri, ölçümler ve ... -
Kurumda ve kendi evinde yaşayan bir grup yaşlı bireyin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Yaşlı nüfusun birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de hızla arttığı bilinmektedir. Yaşlılık döneminde, sağlığın iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılmasında yeterli ve dengeli beslenme ... -
Menstrual döngünün vücut bileşimine etkisi
Amaç: Menstruasyon öncesi ve sonrasında vücut bileşiminde meydana gelen değişiklikleri biyoelektrik impedans analizi (BİA) ve antropometrik ölçümler ile değerlendirmektir. Materyal-Metod: Araştırma, 18-30 yaş arası doğal ... -
Obesity risk factors in Turkish preschool children: A cross-sectional study
Özgen Özkaya, Şebnem; Özkaya, Volkan; Garipağaoğlu, Muazzez (Cukurova University, 2022)Purpose: The present study aims to identify the potential risk factors - pre and post-pregnancy, children's, parental, and environmental factors - concerning obesity in Turkish preschool children.Materials and Methods: The ... -
Supplementation of docosahexaenoic acid (DHA) / Eicosapentaenoic acid (EPA) in a ratio of 1/1.3 during the last trimester of pregnancy results in EPA accumulation in cord blood
Büyükuslu, Nihal; Ovalı, Sema; Altuntaş, Şükriye Leyla; Batırel, Saime; Yiğit, Pakize; Garipağaoğlu, Muazzez (Elsevier, 2017)Omega-3 fatty acids (n-3 FA), specifically DHA, are associated with fetal growth and development. We aimed to determine the levels of DHA and EPA in cord serum after n-3 FA supplementation during the last trimester of ... -
Types of bread preferred by adult individuals and bread's place in daily nutrition
Yoldaş İlktaç, Havvanur; Sadık, Merve; Garipağaoğlu, Muazzez (Mattioli 1885, 2021)Bread, one of the most consumed food by humankind throughout history, has a global importance in nutrition. The common belief in recent years that bread is fattening and is harmful to health causes bread to be excluded ... -
Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Garipağaoğlu, Muazzez; Eliuz, Beyza; Esin, Kübra; Çağatay, Penbe; Nalbant, Hacer; Solakoğlu, Zeynep (2012)AMAÇ: Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin günlük enerji ve besin ögeleri alımlarını belirlemek, önerilerle karşılaştırmak. YÖNTEMLER: Çalışmaya İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 2009-2010, 2010-2011 eğitim-öğretim ... -
Vegetable and fruit consumption and its relationship with body mass index in adults: A cross-sectional and seasonal research from Turkiye
Hızlı Güldemir, Hilal; Saleki, Neda; Sezer, Fatma Elif; Yoldaş İlktaç, Havvanur; Akman, Cansu; Ersoy, Gülgün; Garipağaoğlu, Muazzez (Taylor and Francis Ltd., 2023)This study examines the relationship between fruit and vegetable consumption and the BMI in Turkiye. In this cross-sectional study, which 6332 adults were included, fruit and vegetable consumption, and preferences were ... -
Yetişkin kadınlarda beden kütle indeksi ile gece yeme sendromu ve uyku düzeni arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Amaç: Çalışma, yetişkin kadınlarda Beden Kütle İndeksi (BKİ) ile gece yeme sendromu (GYS) ve uyku düzeni arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Temmuz-Ekim 2015 tarihleri arasında, ... -
Yetişkin obez kadınlarda gece yeme sendromu ve ağırlık denetimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Amaç: Çalışma, yetişkin obez kadınlarda gece yeme sendromu (GYS) ve vücut ağırlık denetimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Bu çalışma, Eylül 2015 - Haziran 2016 tarihleri ...