Kurumda ve kendi evinde yaşayan bir grup yaşlı bireyin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Künye
Kablan, Ş., Metin, D., Arıkan, A. ve Garipağaoğlu, M. (2020). Kurumda ve kendi evinde yaşayan bir grup yaşlı bireyin beslenme durumlarının değerlendirilmesi. Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı (ESTÜDAM Halk Sağlığı) Dergisi, 5(2), 223-233. https://doi.org/10.35232/estudamhsd.664242Özet
Yaşlı nüfusun birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de hızla arttığı bilinmektedir. Yaşlılık döneminde, sağlığın iyileştirilmesi ve
geliştirilmesinde, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılmasında yeterli ve dengeli beslenme ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışma, İstanbul
İli’nde kurumda ve kendi evinde yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. 1
Ağustos-30 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaya, kendi evinde yaşayan 100 (55 kadın, 45 erkek) ve farklı özel
kurumlarda yaşayan 95 (48 kadın, 47 erkek) olmak üzere toplam 195 birey dahil edilmiştir. Bireylerin demografik özellikleri, beslenme
durumları, antropometrik ölçümleri, 24 saatlik geriye dönük besin tüketimleri kaydedilmiş, malnütrisyon durumlarını belirlemek için Mini
Nütrisyonel Değerlendirme (MNA) testi uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde SPSS 18.0 programı
kullanılmıştır. Evde ve kurumda yaşayan bireylerin yaş ortalamaları sırasıyla: 71,8 ± 5,8 yıl ve 73,8 ± 6,2 yıl olarak bulunmuştur. BKİ
ortalaması evde yaşayanlarda 27,1 ± 4,2 kg/m2 ve kurumda yaşayanlarda 25,1 ±3,6 kg/m2 olarak saptanmış, evde yaşayan bireylerin
%68’inin, kurumda yaşayanların %46,4’ünün kilolu veya obez oldukları belirlenmiştir (p<0,05). Bireylerin ortalama enerji alımları, evde
ve kurumda yaşayanlarda sırasıyla: 1641,7 ± 282,4 ve 1491,1 ± 235,6 kalori olarak bulunmuştur (p˂0,05). MNA sonuçlarına göre evde
yaşayan bireylerin %25’inde, kurumda yaşayanların %52,6’sında malnütrisyon riski ve/veya malnütrisyon görülmüştür. Sonuç olarak,
evde yaşayan yaşlı bireylerin beslenme durumlarının kurumda yaşayan bireylerden daha iyi olduğu saptanmıştır. Yaşam kalitelerinin
iyileştirilmesi, sağlık harcamalarının azaltılması için yaşlı bireylerin düzenli aralıklarla takiplerinin yapılması, beslenme durumlarının
değerlendirilmesi önemlidir. It has been known that the elderly population increases rapidly in our country as in many countries. In old age, adequate and balanced
nutrition has a special importance in the improvement of health, quality of life and lenghtening lifespan. This study was conducted to
evaluate the nutritional status of 65 years and older people living in the city of Istanbul. A total of 195 individuals, 100 (55 females, 45
males) from their own home and 95 (48 females, 47 males) from different private nursing homes, were included in the study which
conducted between 1 August-30 October 2019. Individuals' demographic characteristics, nutritional status, anthropometric
measurements, 24-hour retrospective food consumptions were recorded and Mini Nutritional Assessment (MNA) test was applied to
determine malnutrition status. SPSS 18.0 program was used in statistical evaluation of the data. The average age of the individuals
living in the home and the nursing home was found to be 71.8±5.8 and 73.8±6.2 years respectively. The mean BMI was 27.1±4.2 kg/m2
at home and 25.1±3.6 kg/m2 at nursing home. It was found that 68% of the individuals living in the home and 46.4% of the people living
in the nursing home were slightly obese or obese (p<0.05). The mean energy expenditures of the individuals were found to be 1641.7
± 282.4 and 1491.1 ± 235.6 kcal respectively in the home and nursing homes (p˂0.05). According to MNA results, malnutrition risk or
malnutrition was seen in 25% of the people living in their homes and 52.6% of the people living in the nursing home. As a result, the
nutritional status of elderly people living at their homes was found to be better than those living in nursing homes. In order to improve
their quality of life and reduce health expenditures, it is important to follow up the elderly at regular intervals and to evaluate their
nutritional status.
Kaynak
Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı (ESTÜDAM Halk Sağlığı) DergisiCilt
5Sayı
2Koleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [76]
- Makale Koleksiyonu [295]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2175]