Management of a hemorrhagic pleural effusion under apixaban treatment in an octogenarian patient

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2019

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

After verification of the relevant trial data with real-world registries, it is now a widelyaccepted fact that Non-Vitamin K oral anticoagulants (NOACs) offer at least equal efficacy aboutstroke risk reduction with less bleeding events in comparison to Vitamin K antagonists. Spontaneousserous bleeding (pericardial or pleural) is a quite rare complication of NOAC treatment which hadjust been previously reported in a few cases with dabigatran, rivaroxaban, and apixaban. Here wepresent a 72-year-old patient receiving apixaban, who was diagnosed to have a massive right pleural hemorrhagic effusion during conventional heart failure treatment. Effusion was drained immediately. Reversal of anticoagulation or blood transfusion was not required.

Mevcut verilerin gerçek dünya serileriyle de desteklenmesinden sonra Non-Vitamin K oral antikoagülanların (NOAKlar), K vitamini antagonistlerine kıyasla inme riskinin azaltılmasında en az eşit etkinliği sahip olduğu ve daha az kanamaya sebep olduğu yaygın kabul gören bir gerçektir. Spontan seröz kanama (perikardiyal ya da plevral), NOAK tedavisinin oldukça nadir bir komplikasyonudur ki; daha önce dabigatran, rivaroksaban ve apiksaban ile sadece birkaç vaka bildirilmiştir. Bu bildiride, olağan kalp yetersizliği tedavisi alırken sağ taraflı belirgin hemorajik plevral efüzyon gelişen, 72 yaşında bir olgu ele alınmıştır. Olguda efüzyon hemen drene edildi ve antikoagülasyonun etkisinin kaldırılması veya transfüzyon ihtiyacı gözlenmedi.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Anticoagulant Agents, Apixaban, Atrial Fibrillation, Hemothorax, Pleural Effusion, Antikoagülan Ajanlar, Apiksaban, Atriyal Fibrilasyon, Hemotoraks, Plevral Efüzyon

Kaynak

Türkiye Klinikleri Cardiovascular Sciences

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

31

Sayı

2

Künye

Özden Omaygenç, D. ve Omaygenç, M. O. (2019). Management of a hemorrhagic pleural effusion under apixaban treatment in an octogenarian patient. Türkiye Klinikleri Cardiovascular Sciences, 31(2), 121-124. https://doi.org/10.5336/cardiosci.2018-63000