Riba ve faiz

dc.authorid0000-0002-5420-4370
dc.contributor.authorRahman, Fazlur
dc.contributor.authorŞahin, Hakan
dc.date.accessioned2022-03-09T07:30:15Z
dc.date.available2022-03-09T07:30:15Z
dc.date.issued2020
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractBu çalışmada Kur’an ve Sünnet tarafından yasaklanmış olan riba işlemi, konuyla ilgili ayetlerin nazil olduğu dönemin tarihsel bağlamı üzerinden yorumlanmaktadır. Nitekim söz konusu işlemin tarihsel bağlamından kopuk bir şekilde veya doğrudan sözlük anlamı üzerinden anlaşılması sadece vahim bir hataya sebep olmakla kalmamakta, aynı zamanda Kur’an ve Sünnet’in ruhunu ve maksadını da ıskalamamıza yol açmaktadır. Bu minvalde çalışmamız okuyucuyu önce Kur’an ve Sünnet’in en iyi şekilde anlaşılmasının daha muhtemel olduğu İslam’ın erken dönemlerine doğru bir yolculuğa çıkarmakta ve oradan buraya doğru gelirken riba yasağının ilk beş asır içerisinde nasıl özgün ve saygın konumundan uzaklaştırılarak bambaşka bir boyuta evrildiğini anlatmaktadır. Çalışmamızın konuyu her yönüyle tükettiği elbette söylenemez. Lakin barika-i hakikat müsademe-i efkârdan doğar düsturunca bilimsel gelişmenin fikirlerin tartışılmasıyla gerçekleştiği de inkâr edilemez. Bu açıdan ister tasvip ister eleştiri kabilinden olsun, bu çalışmanın İslam İktisadı alanında hak ettiği ilgiyi görmesini temenni ederiz.
dc.description.abstractThis study offers an interpretation of riba, a transaction forbidden by Quran and Sunnah, in light of the historical context in which the corresponding verses were revealed. For as long as this transaction is understood without considering its relevant context or through its literal meaning, it not only leads to a fatal mistake, but also causes to miss the spirit and objective of Qur’an and Sunnah. Thus, our study takes the reader to the early periods of Islam in which there is a higher chance of understanding Quran and Sunnah much better and then explains how the prohibition of riba evolved in time from its original and prestigious position to something totally different.
dc.identifier.citationRahman, F. ve Şahin, H. (2020). Riba ve faiz. Marife Dini Araştırmalar Dergisi, 20(1), 307-335.
dc.identifier.endpage335
dc.identifier.issn2630-5550
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage307
dc.identifier.trdizinidTkRnek56ZzFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/9106
dc.identifier.volume20
dc.indekslendigikaynakTR-Dizin
dc.institutionauthorŞahin, Hakan
dc.language.isotr
dc.relation.ispartofMarife Dini Araştırmalar Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryDiğer
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectRiba
dc.subjectFaiz
dc.subjectİslam
dc.subjectRiba
dc.subjectInterest
dc.subjectIslam
dc.titleRiba ve faiz
dc.title.alternativeRiba and interest
dc.typeOther

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Sahin-Hakan-2020.pdf
Boyut:
584.32 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: