Özel ve üniversite hastane çalışanlarının bilgi teknolojileri ve yeniliklerini benimsemelerine yönelik davranışsal niyetlerinin karşılaştırmalı analizi

dc.authorid0000-0002-2976-9169
dc.contributor.authorYıldız, Yiğit Kerem
dc.date.accessioned2023-10-11T06:42:26Z
dc.date.available2023-10-11T06:42:26Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-01-14
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractSağlık sektöründe belirlenen amaçların gerçekleştirilmesi için bilgi teknolojileri ve yeniliklerinin sağlık profesyonelleri tarafından başarılı bir şekilde benimsenebilmesi gerekir. Bundan dolayı sağlık profesyonellerinin bilgi teknolojileri ve yeniliklerini benimseme niyetinin incelenmesi gerekmektedir. Bu inceleme, sağlık profesyonellerinin çalışmakta oldukları kuruluş türüne göre karşılaştırmalı bir şekilde yapılmalıdır. Böylece sağlık profesyonellerinin çalışmış oldukları hastane türüne göre benimseme niyetlerine ilişkin faktörlerdeki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konacaktır. Bu çalışmanın amacı, özel ve üniversite hastanelerinde çalışan sağlık profesyonellerinin bilgi teknolojileri ve yeniliklerini benimsemeye yönelik davranışsal niyetlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu amacın gerçekleştirilmesi için UTAUT-2 Teorisi kullanılmıştır. Amos Programı kullanılarak gerekli istatistiksel analizler yapılmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde, performans beklentisi (?=0,33, p<0,10), kolaylaştırıcı koşullar (?=0,67, p<0,10), alışkanlık (?=0,95, p<0,001) değişkenleriyle özel hastane çalışanlarının davranışsal niyeti arasında anlamlı ve olumlu bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Fakat çaba beklentisi (?=-0,84, p<0,05) ile davranışsal niyet arasında anlamlı bir ilişkinin olmasına rağmen bu ilişkinin negatif yönlü olduğu bulunmuştur. Sosyal etki (?=0,25, p<0,10), alışkanlık (?=0,85, p<0,001) değişkenleri ile üniversite hastanesi çalışanlarının davranışsal niyeti arasında anlamlı ve olumlu bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Fakat hedonik motivasyon (?=-0,25, p<0,05) ile davranışsal niyet arasında anlamlı bir ilişkinin olmasına rağmen bu ilişkinin negatif yönlü olduğu bulunmuştur.
dc.description.abstractIn order to achieve the goals that set in the health sector, information technologies and innovations must be successfully adopted by health professionals. Therefore, it is necessary to examine health professionals intention to adopt information technologies and innovations. This review should be done in a comparative way according to the type of organization in which health professionals work for. Thus, similarities and differences in the factors regarding the adoption intentions of healthcare professionals according to the type of hospital they have worked in will be revealed. The aim of this study is to comparatively examine the behavioral intentions of healthcare professionals working in private and university hospitals towards adopting information technologies and innovations. In order to achieve this aim UTAUT-2 Theory was used. Necessary statistical analysis were made using the Amos Program. As a result of examinations, it was found that there is a significant and positive relationship between performance expectancy (?=0,33, p<0,10), facilitating conditions (?=0,67, p<0,10), habit (?=0,95, p<0,001) variables and university hospital professionals' behavioral intention. However although there is a significant relationship between effort expectancy (?=-0,84, p<0,05) and behavioral intention, this relationship was found to be negative. It was found that there is a significant and positive relationship between social influence (?=0,25, p<0,10), habit (?=0,85, p<0,001) variables and private hospital professionals' behavioral intention. However although there is a significant relationship between hedonic motivation (?=-0,25, p<0,05) and behavioral intention, this relationship was found to be negative.
dc.identifier.citationYıldız, Y. K. (2022). Özel ve üniversite hastane çalışanlarının bilgi teknolojileri ve yeniliklerini benimsemelerine yönelik davranışsal niyetlerinin karşılaştırmalı analizi. (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/11549
dc.institutionauthorYıldız, Yiğit Kerem
dc.language.isotr
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBenimseme
dc.subjectDavranışsal Niyet
dc.subjectSağlık Bilgi Teknolojisi
dc.subjectUtaut-2
dc.subjectYapısal Eşitlik Modeli
dc.subjectAdoption
dc.subjectBehavioral Intention
dc.subjectHealth Information Technology
dc.subjectStructural Equation Model
dc.subjectUtaut-2
dc.titleÖzel ve üniversite hastane çalışanlarının bilgi teknolojileri ve yeniliklerini benimsemelerine yönelik davranışsal niyetlerinin karşılaştırmalı analizi
dc.title.alternativeComparative analysis of private and university hospital employees behavioral intentions to adopt information technologies and innovations
dc.typeDoctoral Thesis

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Yildiz-Yigit-2022.pdf
Boyut:
4.74 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: