Mikrodalga ve otoklav post-polimerizasyon uygulamalarının sert besleme akriliklerinin bükülme direncine etkisinin karşılaştırılması

dc.contributor.authorÇakan, Umut
dc.contributor.authorGültekin, Pınar
dc.date.accessioned08.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-08T20:19:20Z
dc.date.available08.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-08T20:19:20Z
dc.date.issued2014
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractAmaç: Otoklav ve mikrodalga post-polimerizasyon uygulamalarının sert besleme akriliği ve ısı ile polimerize olan akriliğin bükülme direnci üzerine etkisinin karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Sert besleme akriliği ve ısı ile polimerize olan akrilik malzemeden 64x10x3.3 mm boyutunda örnekler hazırlandı. Her iki akrilikten 80 adet örnek hazırlandı ve 4 alt gruba ayrıldı (n=20). Örnekler, mikrodalga ve otoklavda (kısa ve uzun programda) kullanılarak otoklav post-polimerizasyonuna tabi tutuldu ve 5 mm/dak hızla 3 nokta bükülme testi uygulandı. İstatistiksel analiz için iki yönlü ve tek yönlü ANOVA ve Tukey’s HSD testleri kullanıldı. Bulgular: Mikrodalga ile post-polimerizasyon, her iki akriliğin bükülme direncini anlamlı olarak arttırmıştır (p<0.01). Kısa ve uzun süreli otoklav ile post-polimerizasyonun bükülme direnç değerleri kontrol grubundan anlamlı olarak yüksektir (p<0.01). Her iki akrilik için, kısa ve uzun süreli otoklav ile post-polimerizasyon uygulamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). Sonuç: Otoklav ile post-polimerizasyon yöntemi, direkt yöntemle besleme yapılmış hareketli protezin bükülme direncini arttırabilecek bir uygulama olarak önerilebilir.
dc.description.abstractPurpose: To compare the effect of autoclave and microwave post-polymerization treatments on flexural strength of hard reline and heat-polymerized acrylic resins. Material and Methods: Hard chairside reline and heat-polymerized acrylic resin specimens (64x10x3.3 mm) were fabricated. 80 specimens with 4 subgroups for each acrylic (n=20) received post-polymerization treatment by microwave irradiation and two autoclave post-polymerization mo- dalities (short and long). Specimens were subjected to flexural strength testing using 3-point bending with a crosshead speed of 5 mm/min. Two-way, one-way ANOVA and Tukey’s HSD tests were used for statistical analysis of data. Results: The microwave post-polymerization significantly increased the strength of heat polymerized acrylic resin and hard chairside reline resin specimens where its effect was significantly higher than the autoclave and control groups (p&lt;0.01). Both autoclave groups presented higher strength values than the control group (p&lt;0.01). For both materials, the difference between the mean flexural strength values of short and long autoclave application was statistically insignificant (p&gt;0.05). Conclusion: Using autoclave, may be considered as a viable post-polymerization treatment alterna- tive in order to increase the flexural strength of relined dentures.
dc.identifier.citationÇakan, U. ve Gültekin, P. (2014). Mikrodalga ve otoklav post-polimerizasyon uygulamalarının sert besleme akriliklerinin bükülme direncine etkisinin karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 48(2), 13-21.
dc.identifier.endpage21
dc.identifier.issn0257-8212
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage13
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/689
dc.identifier.volume48
dc.identifier.wosqualityN/A
dc.indekslendigikaynakWeb of Science
dc.indekslendigikaynakTR-Dizin
dc.language.isotr
dc.publisherİstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
dc.relation.ispartofİstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBükülme Direnci
dc.subjectOtoklav
dc.subjectMikrodalga
dc.subjectPost-Polimerizasyon
dc.subjectBesleme Akriliği
dc.subjectFlexural Strength
dc.subjectAutoclave
dc.subjectMicrowave
dc.subjectPost-Polymerization
dc.subjectReline Resin
dc.titleMikrodalga ve otoklav post-polimerizasyon uygulamalarının sert besleme akriliklerinin bükülme direncine etkisinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of autoclave and microwave postpolymerization treatments on flexural strength of hard reline resins
dc.typeArticle

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Cakan, Umut-2014.pdf
Boyut:
686.16 KB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text