Sorumluluk hukukunda yapay zeka

dc.contributor.advisorDemirbaş, Harun
dc.contributor.authorSalı Eroğlu, Merve
dc.date.accessioned2023-11-09T08:42:10Z
dc.date.available2023-11-09T08:42:10Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractYapay zeka sistemleri günümüzde oldukça gelişen bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak insanların hemen her alanda kullandığı yapay zeka teknolojileri pek çok riski beraberinde getirmektedir. İnsanlar, otonom ve akıllı davranışlarda bulunan yapay zekanın kullanılması sonucunda zarar görebilir. Bu zarar, bir sözleşme ilişkisi kapsamında veya sözleşmesel ilişki dışında yapay zeka ile etkileşime girilmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Sözleşme ilişkisi dışında yapay zekanın bir zarara neden olması durumunda, sorumluluğun kime ait olduğunun tespit edilmesi ve bu zararın tazmin edilmesi gerekir. Hukukumuzda yapay zeka kişilik statüsünde yer almamaktadır. Bu nedenle, eylemlerinden dolayı yapay zeka bizzat sorumlu değildir. Sorumluluk, mevcut düzenlemeler gereği yapay zekanın üreticisi, satıcısı, pazarlayıcısı ve kullanıcısı gibi belirli bir kişiye ait olabilir. Bu tez çalışması, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler ve görüşler çerçevesinde, yapay zekanın hukuki statüsüne bağlı olarak hangi sorumluluk hükümlerinin uygulama alanı bulacağı konusuna ışık tutmaktadır.
dc.description.abstractArtificial intelligence systems are emerging as an improving technology nowadays. Nevertheless, artificial intelligence technologies which humans use in almost every field also have risks along with it. People can be harmed because of the use of autonomous artificial intelligence with smart behavior. The harm can be caused as result of a contractual relationship or interaction with artificial intelligence absence of any contractual relationship. In case where artificial intelligence causes a harm absence of a contractual relationship, determining the responsible party and compensation of the harm are necessary. In our law, artificial intelligence doesn't have legal personality. So that, it is not responsible for its own action. Liability may belong to specific person such as the manufacturer, seller, marketer and user under extra-contractual liability provisions. This study sheds light on which liability provisions will be applicable depending on the legal status of artificial intelligence within the framework of national and international legal regulations and opinions.
dc.identifier.citationSalı Eroğlu, M. (2022). Sorumluluk hukukunda yapay zeka. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/11748
dc.institutionauthorSalı Eroğlu, Merve
dc.language.isotr
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBilişim
dc.subjectHukuki Sorumluluk
dc.subjectSözleşme Dışı Sorumluluk
dc.subjectRobotik
dc.subjectTeknoloji
dc.subjectYapay Zeka
dc.subjectArtificial Intelligence
dc.subjectExtra-Contractual Liability
dc.subjectInformation Technology
dc.subjectLegal Liability
dc.subjectRobotics
dc.subjectTechnology
dc.titleSorumluluk hukukunda yapay zeka
dc.title.alternativeArtificial intelligence in liability law
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Eroglu-Merve-2022.pdf
Boyut:
1.42 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: