HyFlex EDM, RC Gold ve G-Star nikel titanyum eğelerinin döngüsel yorgunluğa karşı dirençlerinin karşılaştırılması

dc.authorid0000-0001-8656-7101
dc.contributor.authorGündoğar, Mustafa
dc.date.accessioned2021-02-08T07:03:01Z
dc.date.available2021-02-08T07:03:01Z
dc.date.issued2020
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Endodonti Ana Bilim Dalı
dc.description.abstractAmaç: Statik model altında HyFlex EDM, RC Gold ve G-Star nikel titanyum eğelerinin döngüsel yorgunluğa karşı dirençlerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Yirmi G-Star (25/,06), 20 RC Gold File (25/,08) ve 20 HyFlex EDM (25/,08) çalışmaya dâhil edildi. Eğeler üretici firma talimatlarına uygun olarak 5 mm kurvatür yarı çapına, 60° kanal kurvatür açısına ve 1,5 mm kanal iç çapına sahip paslanmaz çelikten yapılmış yapay kanallarda kırılıncaya kadar kullanıldı. Eğeler kırılıncaya kadar geçen süre dijital kronometre ile kaydedildi ve eğelerin kırılıncaya kadar yaptığı tur sayısı hesaplandı. Elde edilen veriler Kruskal-Wallis testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Eğelerin kırılıncaya kadar yaptığı ortalama tur sayılarının yüksekten düşüğe sıralaması sırayla HyFlex EDM, RC Gold ve G-Star olarak bulundu. Bütün gruplar arasında istatistiksel olarak fark mevcuttu (p<0,05). Sonuç: Çalışmamız sınırları dâhilinde HEDM eğesinin döngüsel yorgunluğa karşı direnci, RC Gold File ve G-Star eğesinden daha yüksek bulunmuştur.
dc.description.abstractObjective: To compare the cyclic fatigue resistance of HyFlex EDM, RC Gold and G-Star nickel titanium files under static model. Material and Methods: Twenty G-Star (25/.06), 20 RC Gold File (25/.08) and 20 HyFlex EDM (25/,08) nickel titanium files were included in the present study. According to the manufacturer instruction files were rotated in an artificial stainless steel with 5 mm radius, 60? angle of curvature and 1.5 mm inner diameter. The time to failure of files was recorded with a digital chronometers and the number of cycles to failure of files were calculated. Kruskal-Wallis test was performed for statistically analyze. Results: The mean number of cycles to failure of files highest to lowest was HyFlex EDM, RC Gold and G-Star respectively. A statistically significant difference was noted between all the groups (p<0.05). Conclusion: Within the limitation of the present study the cyclic fatigue resistance of HyFlex EDM nickel titanium files was greater than the RC Gold and G-Star nickel titanium files.
dc.identifier.citationGündoğar, M. (2020). HyFlex EDM, RC Gold ve G-Star nikel titanyum eğelerinin döngüsel yorgunluğa karşı dirençlerinin karşılaştırılması. Türkiye Klinikleri Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, 26(1), 21-25. https://doi.org/10.5336/dentalsci.2018-64545
dc.identifier.doi10.5336/dentalsci.2018-64545
dc.identifier.endpage25
dc.identifier.issn1300-7734
dc.identifier.issn2146-8966
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage21
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5336/dentalsci.2018-64545
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/6536
dc.identifier.volume26
dc.indekslendigikaynakTR-Dizin
dc.language.isotr
dc.publisherTürkiye Klinikleri
dc.relation.ispartofTürkiye Klinikleri Diş Hekimliği Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectEndodonti
dc.subjectTitanyum Nikelid
dc.subjectEndodontics
dc.subjectTitanium Nickelide
dc.titleHyFlex EDM, RC Gold ve G-Star nikel titanyum eğelerinin döngüsel yorgunluğa karşı dirençlerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of cyclic fatigue resistance of HyFlex EDM, RC Gold and G-Star nickel titanium files
dc.typeArticle

Dosyalar

Orijinal paket
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
İsim:
Gündogar-Mustafa-2020.pdf
Boyut:
2.91 MB
Biçim:
Adobe Portable Document Format
Açıklama:
Tam Metin / Full Text
Lisans paketi
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim Yok
İsim:
license.txt
Boyut:
1.44 KB
Biçim:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama: