Association of acromegaly and multiple myeloma: A case report

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2013

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Türkiye Klinikleri

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Malignancy is an important cause of mortality in acromegaly. Hematological malignancies are very rare in acromegaly. Here, we report an 80-yearold patient with acromegaly and multiple myeloma. Patient died within a month of diagnosis. Previous studies have shown that growth hormone and somatomedin-C activate B lymphocyte and somatomedin-C receptors are found in multiple myeloma cells. Possible effects of growth hormone and somatomedin-C on multiple myeloma progression are discussed in the light of the relevant literature.

Akromegali hastalarında malignite önemli bir mortalite nedenidir. Hematolojik maligniteler akromegali hastalarında oldukça nadiridir. Burada eş zamanlı akromegali ve multiple myeloma tanısı konulan 80 yaşında bir olgu sunuldu. Olgu tanıdan sonraki bir ay içinde kaybedildi. Büyüme hormonu ve somatomedin-C ‘nin B lenfositleri aktive ettiği ve somotomedin-C reseptörlerinin multiple myeloma hücrelerinde bulunduğu daha önceden gösterilmiştir. Büyüme hormonu ve somatomedin-C ‘nin myeloma progresyonu üzerine olan bu olası etkileri literatür eşliğinde tartışıldı.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Acromegaly, Multiple Myeloma, Association, Akromegali, Multiple, Myeloma

Kaynak

Turkish Journal of Endocrinology and Metabolism

WoS Q Değeri

N/A

Scopus Q Değeri

Q4

Cilt

17

Sayı

3

Künye

Atmaca, M., Yıldız, S., Kalan, I., Özbay, M. F., Seven, İ. ve Öztürk, M. A. (2013). Association of acromegaly and multiple myeloma: A case report. Turkish Journal of Endocrinology and Metabolism, 17(3), 75-78. https://dx.doi.org/10.4274/Tjem.2182