Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorHazineci, Hazal
dc.contributor.authorTürkyılmaz, İsmet Burcu
dc.contributor.authorÜstündağ, Ünsal Veli
dc.contributor.authorEmekli Alturfan, Ebru
dc.contributor.authorTüzüner, Burçin Alev
dc.contributor.authorİpekçi, Hazal
dc.contributor.authorTunalı Akbay, Tuğba
dc.contributor.authorYanardağ, Refiye
dc.contributor.authorYarat, Ayşen
dc.date.accessioned2021-06-23T11:19:58Z
dc.date.available2021-06-23T11:19:58Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationHazineci, H., Türkyılmaz, İ. B., Üstündağ, Ü. V., Emekli Alturfan, E., Tüzüner, B. A., İpekçi, H. ... Yarat, A. (2020). White cabbage extract reduces the harmful effects of amiodarone on heart tissue in rats. Experimed, 10(1), 1-6. https://dx.doi.org/10.26650/experimed.2020.0004en_US
dc.identifier.issn2630-6050
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.26650/experimed.2020.0004
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7291
dc.description.abstractObjective: Amiodarone is used in the treatment of arrhythmia and has been shown to cause side effects in various organs. White cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) is a widely consumed vegetable. The effects of exposure to amiodarone and white cabbage consumption on heart tissue has not previously been investigated. We aimed to investigate the effects of white cabbage extract on amiodarone given to rats’ cardiac tissues. Material and Method: Rats were given white cabbage extract and amiodarone by gavage for seven days. Amiodarone was applied 1 hour after administration of the white cabbage extract. On the eighth day, the hearts of the animals were taken and homogenized. The levels of lipid peroxidation (LPO), reduced glutathione (GSH), sialic acid (SA) and activities of glutathione-S-transferase (GST), catalase, superoxide dismutase (SOD) and tissue factor (TF) were determined. Results: The GSH level, CAT and SOD activities decreased, while the LPO and SA levels increased in the amiodarone treated group. The White cabbage extract prevented any damage of the amiodarone by decreasing the amount of LPO and SA and also strengthened the antioxidant defence system by increasing the amount of the GSH and SOD activities and the CAT and GST activities. Conclusion: It is suggested that the consumption of white cabbage could be an alternative approach to the prevention of the adverse effects of amiodarone on heart tissue.en_US
dc.description.abstractAmaç: Aritmi tedavisinde kullanılan amiodaronun çeşitli organlarda yan etkilere neden olduğu gösterilmiştir. Beyaz lahana (Brassica oleracea L. var. capitata) yaygın olarak tüketilen bir sebzedir. Amiodaron maruziyeti ve beyaz lahana tüketiminin kalp dokusu üzerindeki etkileri araştırılmamıştır. Beyaz lahana ekstraktının amiodaron uygulanan sıçanların kalp dokuları üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sıçanlara yedi gün boyunca gavajla beyaz lahana ekstresi ve amiodaron verildi. Beyaz lahana ekstresinin uygulanmasından 1 saat sonra amiodaron uygulandı. Sekizinci günde, hayvanların kalpleri alındı ve homojenize edildi. Lipit peroksidasyon (LPO), indirgenmiş glutatyon (GSH), siyalik asit (SA) düzeyleri ile glutatyon-S-transferaz (GST), katalaz, süperoksit dismutaz (SOD) ve doku faktörü (TF) aktiviteleri belirlendi. Bulgular: Amiodaron verilen grupta GSH, CAT, SOD aktiviteleri azalırken LPO ve SA seviyeleri arttı. Beyaz lahana, LPO ve SA miktarını azaltarak amiodaron zararını önledi. Ayrıca GSH düzeyleri ile SOD, CAT ve GST aktivitelerini artırarak antioksidan savunma sistemini güçlendirdi. Sonuç: Beyaz lahana tüketiminin, amiodaronun kalp dokusunda olumsuz etkilerini önlemek için alternatif bir yaklaşım olabileceği ileri sürülebilir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherIstanbul Universityen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.subjectAmiodaroneen_US
dc.subjectSide Effecten_US
dc.subjectWhite Cabbageen_US
dc.subjectAmiodaronen_US
dc.subjectYan Etkien_US
dc.subjectBeyaz Lahanaen_US
dc.titleWhite cabbage extract reduces the harmful effects of amiodarone on heart tissue in ratsen_US
dc.title.alternativeBeyaz lahana ekstresi amiodaronun sıçanlarda kalp dokusu üzerindeki zararlı etkilerini iyileştiriren_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofExperimeden_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.authorid0000-0003-0804-1475en_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage6en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.26650/experimed.2020.0004en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster

info:eu-repo/semantics/openAccess
Aksi belirtilmediği sürece bu öğenin lisansı: info:eu-repo/semantics/openAccess