dc.contributor.author | Karabayır, Nalan | |
dc.date.accessioned | 2020-04-20T06:22:52Z | |
dc.date.available | 2020-04-20T06:22:52Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.identifier.citation | Karabayır, N. (2020). Soapy taste of breast milk: A case report. Journal of Istanbul Faculty of Medicine, 83(1), 69-70.
https://dx.doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012 | en_US |
dc.identifier.issn | 1305-6441 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12511/5159 | |
dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012 | |
dc.description.abstract | It is known that refusing to breastfeed is a situation which canoccur for many reasons. Some studies have reported that thesoapy taste of frozen milk causes refusal to breastfeed in infants.Higher levels of lipase in breast milk can cause a soapy tasteafter having been stored. This study focuses on a 4 months oldboy who refused breast milk for a week. He was born with histwin at 31 weeks and his birthweight was 2130 grams. The weightof the baby, who was only fed with breast milk, was 6200 grams.There were no pathological findings during the physical examination and no changes in the environment or the daily routineof his family. His mother was nursing his twin sibling in the NICUand our patient was fed frozen-thawed milk. The mother noticedthat her frozen-thawed milk had a soapy taste. The lipase activityin frozen breast milk was found to be 2345 U/l. The mother wasadvised to mix freshly expressed breast milk with the stored milk.It was discovered that the baby did not reject the breast milk.The soapy taste in breast milk should be considered when babies are intolerant to the frozen milk of mothers. More researchis needed to determine the etiology of the soapy taste in breastmilk which is especially associated with higher lipase activity. | en_US |
dc.description.abstract | Anne sütü reddinin birçok nedeni olduğu bilinmektedir. Dondurucuda saklanan anne sütlerinde ortaya çıkan sabunumsu tadınbebeklerde emzirmeyi redde neden olduğu ldirilmiştir. Annesütündeki yüksek lipaz aktivitesinin bekletilmiş sütte bu durumaneden olabileceği ileri sürülmektedir. 4 aylık erkek bebeğin sonbir haftadır anne sütünü reddettiği öğrenildi. İkiz eşi olarak 31haftalık, 2130 gr doğan bebek yalnız anne sütü ile beslenmekteolup, fizik muayenede özellik saptanmadı. Annenin yenidoğanyoğun bakım ünitesinde yatan ikiz kardeşini emzirdiği, bu bebeğin ise dondurulmuş sütle beslendiği öğrenildi. Anne, dondurulmuş çözülmüş sütünün tadının sabunumsu olduğunu ifadeetti. Dondurulmuş anne sütündeki lipaz düzeyi 2345 U / l olaraksaptandı. Anneye dondurulmuş sütü ile sağılmış anne sütünükarıştırarak vermesi önerildi. Bu şekilde bebeğin anne sütünüreddetmediği öğrenildi. Dondurulmuş sütün reddi durumlarındaanne süütünün tadının değişikliği akla gelmelidir. Yüksek lipazaktivitesi ile ilişkili olduğu düşünülen bu durumun etiyolojisinibelirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Istanbul University Publisher | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Breastmilk | en_US |
dc.subject | Frozen Milk | en_US |
dc.subject | Lipase | en_US |
dc.subject | Soapy Taste | en_US |
dc.subject | Anne Sütü | en_US |
dc.subject | Dondorulmuş Süt | en_US |
dc.subject | Lipaz | en_US |
dc.subject | Sabunumsu Tat | en_US |
dc.title | Soapy taste of breast milk: A case report | en_US |
dc.title.alternative | Anne sütünde sabunumsu tat: Olgu sunumu | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.ispartof | Journal of Istanbul Faculty of Medicine | en_US |
dc.department | İstanbul Medipol Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-8003-1952 | en_US |
dc.identifier.volume | 83 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 69 | en_US |
dc.identifier.endpage | 70 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.identifier.doi | 10.26650/IUITFD.2018.0012 | en_US |