Güncel Gönderiler: Beslenme ve Diyetetik
Toplam kayıt 102, listelenen: 41-60
-
Effects of putrescine, spermidine and spermine on growth and serum lipid levels in sprague-dawley rat offspring
(Istanbul Medipol University, 2022)Polyamines are short-chain, basic biogenic amines that are essential for cell growth and reproduction. This study was conducted to examine the effects of maternal polyamine intake on growth and serum lipid levels in first ... -
The effects of probiotics and Omega-3 fatty acids in liver steatosis induced in rats by high-fructose corn syrup
(Wiley, 2022)Aims. This study was designed to reveal the effect of probiotics and omega-3 fatty acids in a fatty liver model in rats induced by high-fructose corn syrup (HFCS). Methods. In the study, 40 male Wistar Albino rats were ... -
Probiotic foods are effective on weight loss, biochemical parameters, and intestinal microbiota in wistar albino rats with obese microbiota
(Wiley, 2022)The positive effects of various probiotic foods on weight control, intestinal microbiota, and biochemical markers have been proven by various studies. However, there is no study on such effects of tarhana and kefir+tarhana ... -
Yetişkin obez kadınlarda gece yeme sendromu ve ağırlık denetimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
(2019)Amaç: Çalışma, yetişkin obez kadınlarda gece yeme sendromu (GYS) ve vücut ağırlık denetimi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Bu çalışma, Eylül 2015 - Haziran 2016 tarihleri ... -
Gebelikte beslenmenin kordon kanı yağ asidi düzeylerine etkisi
(2019)Amaç: Bu çalışmada gebelikte beslenmenin kordon kanı yağ asidi düzeylerine etkisini incelemekamaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Son trimesterin başındaki toplam 33 gebenin antropometrik ve demografik verileri, ölçümler ve ... -
Farklı beden kitle indekslerine göre serum visfatin düzeyi ile metabolik parametreler arasındaki ilişki
(2019)Amaç: Bu çalışma, beden kitle indeksleri farklı olan bireylerde, beden kitle indeksi ile serum visfatinve metabolik parametereler arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla yapıldı.Yöntem: Araştırmaya dahil edilen hastalara ... -
Polyamines in foods
(Marmara University, 2014)Putrescine (diamine), spermidine (triamine) and spermine (tetramine) are the most abundant polycatioanic natural amines. Putrescine and spermidine are found in nearly all organisms, while spermine is mainly found in ... -
Adölesanlarda porsiyon seçimi ile beden kütle indeksi arasındaki ilişkinin incelenmesi
(2019)Amaç: Besinlerin artan porsiyon büyüklüklerinin, vücut ağırlığını, dolayısıyla sağlığı önemli derecede etkilediği bilinmektedir.Bu nedenle bu çalışma 14-18 yaş grubu adölesanlarda porsiyon seçimi ile beden kütle indeksi ... -
Kurumda ve kendi evinde yaşayan bir grup yaşlı bireyin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
(2020)Yaşlı nüfusun birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de hızla arttığı bilinmektedir. Yaşlılık döneminde, sağlığın iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde, yaşam süresinin ve kalitesinin artırılmasında yeterli ve dengeli beslenme ... -
Investigation of changes in nutritional status and anthropometric measurements depending on the menstrual cycle in women: A cross-sectional study
(2020)Objective: The primary aim of this study is to investigate the nutritional status and body composition changes of 80 Turkish women within the age of 18-25 years during their menstrual cycles. Materials and Methods: ... -
Aşırı beslenmeye bağlı oluşan insülin direncinin biyokimyasal gelişimi ve AMP-ile aktive edilmiş protein kinaz (AMPK)’ın fonksiyonu
(2020)Aşırı beslenme ve obezitenin, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi birçok kronik hastalığa neden olduğu bilinmektedir. İnsülin direnci, glikozun kas ve diğer dokulara taşınmasında ... -
Types of bread preferred by adult individuals and bread's place in daily nutrition
(Mattioli 1885, 2021)Bread, one of the most consumed food by humankind throughout history, has a global importance in nutrition. The common belief in recent years that bread is fattening and is harmful to health causes bread to be excluded ... -
Nutrition Knowledge Scale (NKS): Development, factor structure, and validation for healthy adults
(Mattioli 1885, 2021)Objective: Valid and reliable scales are required to determine and evaluate nutritional knowledge. This research aims to develop the nutrition knowledge scale for adults and to examine the factor structure, validity, and ... -
Prevalence of obesity in prepubertal and pubertal with Turkish population type 1 diabetes
(Springer Japan K.K., 2021)To determine the prevalence of prepubertal and pubertal obesity in children and adolescents with type 1 Diabetes Mellitus (Type 1 DM). One hundred fifty children and adolescents aged 6-18 years with Type 1 DM who attended ... -
Yaşlılarda kırılganlık sendromu ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri
(Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, 2020)Kırılganlık sendromu, yaşlanan nüfusun en önemli sorunlarından biridir. İnflamatuar süreçlerin düzensizliği, oksidatif stres, mitokondriyal işlev bozukluğu ve hücresel yaşlanma dahil olmak üzere çeşitli patofizyolojik ... -
Evaluation of physical activity levels and anthropometric measurements in Turkish adults
(Mattioli 1885, 2021)Background: The aim of this study is to determine the relationship between physical activity levels and antropometric measurements of Turkish adults. Materials and Method: The data were obtained via interviews with a ... -
Evaluation of probiotic use of the students of Istanbul Medipol University
(İstanbul Medipol University, 2021)This research; is planned to determine the level of knowledge about probiotic nutri-tions and, the consumption of them by university students. The date range of the study was 2018. A total of 100 students were surveyed at ... -
Adölesan amatör futbolcuların beslenme durumunun değerlendirilmesi
(Ankara Üniversitesi, 2020)Bu çalışma; amatör olarak futbol oynayan, 14-18 yaş arası erkek adölesanların beslenme durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya çeşitli futbol kulüplerinin alt yapı takımlarında oynayan 113 adölesan dahil ... -
Yetişkin bireylerin toplu beslenme alanlarındaki tabak artığı ile diyet kalite indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
(2020)Bu çalışma yetişkin bireylerin toplu beslenme alanlarında yaptığı tabak israfını, etkileyen faktörleri ve bu alanları kullanan bireylerin diyet kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Toplam 298 bireyin katıldığı ... -
Altı-12 aylık bebeklerin beslenme ve büyüme-gelişme durumlarının değerlendirilmesi
(İstanbul Üniversitesi Yayınevi, 2020)Amaç: Çalışma 6-12 aylık bebeklerin beslenme ve büyüme durumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul ili, Çekmeköy ilçesinde Haziran-Eylül 2014 tarihleri arasında izlenen 300 anne-bebek ...