Başlık için Beslenme ve Diyetetik listeleme
Toplam kayıt 111, listelenen: 85-104
-
Reaktif oksijen türleri ve obezitede oksidatif stres
(Marmara Üniversitesi, 2015)Obezite; alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan, tüm dünyada prevalansı endişe verici şekilde artan kronik bir hastalıktır. Obeziteye neden olan etkenlerden biri olan oksidatif stres, reaktif ... -
The relationship between bariatric food pyramid and long-term anthropometric measurements of patients undergoing bariatric surgery
(Wiley, 2022)The bariatric food pyramid is a standard for long-term healthy living and nutritional habits of patients who have undergone bariatric surgery, taking their gastric capacity and special nutritional requirements into account. ... -
The relationship between BMI, KIDMED score, and nutritional habits of female adolescents: a cross sectional study
(2024)Objective: This study aims to investigate the relationship between the eating habits of adolescent girls and their KIDMED scores and BMIs. Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with the participation ... -
Seldi-tof-ms profiling of metastatic phenotype in histopathological subtypes of breast cancer
(Bentham Science Publishers Ltd, 2018)Background: Early detection of breast cancer is a key to the success of breast cancer management. Serum proteome analysis using Surface-Enhanced Laser Desorption/Ionization Time-Of-Flight Mass Spectrometry (SELDI-TOF-MS) ... -
Serum amylase levels can predict hospitalization and operation rates
(Aves Press Ltd, 2018)Objective:The levels of serum amylase is an indicator of several diseases. Therefore, a routine amylase test is frequently requested in hospital emergency admissions. This research aims to evaluate the hospitalization and ... -
Shift work, sleep, and burnout: the impact of Mediterranean dietary pattern and nutritional status on emergency healthcare workers
(Emerald Publishing, 2023)Purpose This study aims to evaluate the relationship between dietary patterns and shift work, sleep quality and burnout among emergency health-care workers. Design/methodology/approach The nutritional status, sleep quality ... -
A study on the relationship between malignancy and diabetes
(Elsevier Ltd, 2024)Background & aims: Today, malignancy and diabetes mellitus are important health problems with an increasing prevalence that have high morbidity and mortality. The purpose of this study was to examine the presence of overt ... -
Supplementation of docosahexaenoic acid (DHA) / Eicosapentaenoic acid (EPA) in a ratio of 1/1.3 during the last trimester of pregnancy results in EPA accumulation in cord blood
(Elsevier, 2017)Omega-3 fatty acids (n-3 FA), specifically DHA, are associated with fetal growth and development. We aimed to determine the levels of DHA and EPA in cord serum after n-3 FA supplementation during the last trimester of ... -
Telenutrition for the management of inflammatory bowel disease: Benefits, limits, and future perspectives
(Baishideng Publishing Group Inc, 2023)Patients with inflammatory bowel disease (IBD) require lifelong and personalized care by a multidisciplinary healthcare team. However, the traditional medical model is not ideal for patients who require continuous close ... -
Torulaspora delbrueckii ve trichoderma atroviride kullanılarak pirinadan (zeytin katı atığı) biyoaroma üretimi
(Sidas Medya, 2014)Bu çalışmada, Torulaspora delbrueckii ve Trichoderma atroviride kullanılarak, pirinadan mikrobiyal fermentasyon yoluyla doğal aroma maddelerinin üretilme olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Torulaspora ... -
Tuz tüketimi ve sağlık
(Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2018)Sofra tuzu sodyum ve klorür iyonlarından oluşan basit ama hayati bir maddedir. Mutfakta kullanımının yanı sıra tarım, hayvancılık, gıda, tıp ve sanayinin birçok alanında önemli rol oynamaktadır. Denizler, tuzlu göller ve ... -
Types of bread preferred by adult individuals and bread's place in daily nutrition
(Mattioli 1885, 2021)Bread, one of the most consumed food by humankind throughout history, has a global importance in nutrition. The common belief in recent years that bread is fattening and is harmful to health causes bread to be excluded ... -
Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
(2012)AMAÇ: Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin günlük enerji ve besin ögeleri alımlarını belirlemek, önerilerle karşılaştırmak. YÖNTEMLER: Çalışmaya İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 2009-2010, 2010-2011 eğitim-öğretim ... -
Urfa peynirlerinden izole edilen staphylococcus aureus suşlarında enterotoksin üretim potansiyeli ve metisilin dirençliliği
(Sidas Medya, 2017)Çalışma kapsamında, İstanbul ve Şanlıurfa'daki halk pazarı ve marketlerde satışa sunulan Urfa peyniri örneklerinden izole edilen Staphylococcus aureus suşları koagulaz ile DNaz enzim aktiviteleri ve metisilin dirençlilik ... -
Üstün zekâlı çocukların annelerinin gebelik sürecindeki beslenme alışkanlıklarının saptanması: Retrospektif bir çalışma
(Türkiye Klinikleri, 2023)Amaç: Bu araştırmada, üstün zekâlı çocuğu olan annelerin gebelik dönemindeki beslenme al ışkanlıklarının araştırılması ve kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Retrospektif ve ta- nımlayıcı ... -
Vegetable and fruit consumption and its relationship with body mass index in adults: A cross-sectional and seasonal research from Turkiye
(Taylor and Francis Ltd., 2023)This study examines the relationship between fruit and vegetable consumption and the BMI in Turkiye. In this cross-sectional study, which 6332 adults were included, fruit and vegetable consumption, and preferences were ... -
Vejetaryen sporcu olmak; besin tüketimi nasıl şekillenmeli?
(Düzce Üniversitesi, 2022)Vejetaryen sporcu sayısı her geçen gün artış göstermekte ancak bu artışa paralel olarak sporculara referans olabilecek literatür sayısı oldukça sınırlı kalmaktadır. Vejetaryen bireyler çoğunlukla ani şekilde, sağlık kontrolü ... -
Vitamin D, the immune system, and its relationship with diseases
(Springer, 2022)Background: Vitamin D is classified as an immunomodulatory hormone that is synthesized because of skin exposure to sunlight. It is known to come into play during the regulation of hormone secretion, immune functions, cell ... -
Working from home during the COVID-19 pandemic and its effects on diet, sedentary lifestyle, and stress
(MDPI, 2022)Many companies switched to working from home (WFH) after the COVID-19 pandemic. This paper aimed to examine the changes in dietary behavior, body weight, sedentary lifestyle, and stress in individuals who practice WFH. A ...