Başlık için Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi listeleme
Toplam kayıt 66, listelenen: 58-66
-
Toplu yiyecek üretimi gerçekleştiren işletmelerde fiziki mutfak planlaması
(Rahman TEMİZKAN, 2023)Bu araştırmanın amacı toplu yiyecek üretimi gerçekleştiren işletmelerin fiziki mutfak planlamasının incelenerek yeterliliklerinin saptanması ile bu işletmelerde üst düzey pozisyonda görev alan kişilerin konu hakkındaki ... -
Türk mutfağındaki fonksiyonel gıdaların gastronomi turizmi açısından önemi
(2019)İnsanların öncelikli ihtiyaçlarından olan beslenme, aynı zamanda temel bir motivasyondur. Günümüzde beslenme, yeni bir yemeği tatmak ve farklı lezzetler ve aromalar deneyimlemek uğruna seyahat edilen bir amaç haline ... -
Two unique protected sites with a modern heritage in historical peninsula in Istanbul
(IGI Global, 2017)Suleymaniye and Zeyrek areas in the Historical Peninsula containing a combination of the architectural works of different religions, different cultures and communities are two districts which were entitled to be included ... -
Understanding social-ecological memory in urban agriculture: A case study from Istanbul
(Mary Ann Liebert Inc., 2023)Urban agriculture (UA) is deeply ingrained in Istanbul's sociocultural history with Bostans (historical urban vegetable gardens) serving as archetypal structures in the urban landscape. Despite the growing importance of ... -
Understanding the cultural landscape value of traditional agrarian landscapes of African Sahara Desert: The case of timimoun, algeria
(2022)In 1992, the World Heritage Convention became the first international legal instrument recognize cultural landscapes as a human heritage that must be protected. The Cultural Landscape - Past, Present and Future considers ... -
The unofficial gift in Cantemir's history of the Ottoman Empire: Forms and functions
(PROUniversitaria Publishing House, 2019)The gift has been a subject of interest in sociology and anthropology especially since the seminal work of Marcel Mauss, who argued that gift giving is never free. The present paper shall focus on unofficial gifts Dimitrie ... -
Utilization of electric arc furnace slag as an artificial aggregate in unbound granular layers of highways
(Yıldız Technical Univ, 2016)As have been in many developed countries; to reduce the environmental impact of raw material production and consumption of natural resources in Turkey, alternatives should be taken in to consideration. Construction is a ... -
Yabancı turistlerin Türk mutfağı hakkındaki görüşleri
(2022)Türk mutfak kültürü eski ve köklü bir mutfak olmasıyla her zaman ön planda tutulmuştur. Bu da yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş ve gerek turlar gerek tatilleri sırasında Türk mutfağından yiyecek ve içecekleri ... -
Yiyecek-içecek sektöründe sürdürülebilirlik ve yenilikçi yaklaşımlar
(2020)Doğal kaynakların verimli kullanımının öneminin artmasıyla birlikte, yenilenebilir ve etkin kaynak kullanımı elzem hale gelmiştir. Küresel tehdit unsuru haline gelen sera gazı emisyonu, yeşil alanların tahribi, bilinçsiz ...