Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBakırhan, Hande
dc.contributor.authorPehlivan, Merve
dc.contributor.authorÖzyürek, Fatmanur
dc.contributor.authorÖzkaya, Volkan
dc.contributor.authorYousefirad, Neda
dc.date.accessioned2022-06-16T07:42:14Z
dc.date.available2022-06-16T07:42:14Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationBakırhan, H., Pehlivan, M., Özyürek, F., Özkaya, V. ve Yousefirad, N. (2022). Diet, sleep and depression: Does adherence to the mediterranean diet matter? JTSM-Journal of Turkish Sleep Medicine, 9(2), 172-179. https://doi.org/10.4274/jtsm.galenos.2022.15046en_US
dc.identifier.issn2148-1504
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.4274/jtsm.galenos.2022.15046
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/9523
dc.description.abstractObjective: The objective of this research is to examine the relationship between Mediterranean diet pattern, depression, and sleep quality. Materials and Methods: Mediterranean diet adherence score, Beck depression inventory, and Pittsburgh sleep quality index have been applied to volunteering participants (n=250) to examine their adherence to the Mediterranean diet, sleep quality, depression status, and the correlations between these variables have been analysed. Results: Those following the Mediterranean diet pattern at a high level were found to have significantly higher sleep quality and less depression symptoms than those following this diet pattern at poor and moderate level (p<0.001). The Mediterranean diet pattern was found to be positively correlated with sleep quality and negatively correlated with BMI and depression symptoms (1 . .4).349, p<0.01, r=-0.135, p<0.05, r=-0.294, p<0.01). Low levels of depression were found to be associated with more daily consumption of vegetables, fruits, olive oil, less consumption of red meat, sugary/carbonated beverages, and sweet/pastry products, and consumption of sauce types with olive oil/tomato/garlic and olive oil being the most frequently consumed oil types (r=-0.140, r=-0.156, r=-0.169, r=-0.236, 1=-0.160, r=-0.160, r=-130, r=-0.184, p<0.05). Daily consumption of vegetables, fruits, olive oil, reduced consumption of red meat and sweet/bakery products, weekly consumption of hazelnuts/ pistachios/almonds/walnuts, and olive oil being the most frequently consumed type of oil are associated with good sleep quality (r=-0.202, r=-0.173, r=-0.244, r=-0.149, r=-0.191, r=-0.171, r=-0.225, p<0.05). Conclusion: Mediterranean diet pattern can be integrated into strategies of sleep quality and mental health improvement, as it has been associated with good sleep quality and lower depression levels.en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada Akdeniz diyeti paterni, depresyon durumu ve uyku kalitesi arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş gönüllülere (n=250) Akdeniz diyeti bağlılık ölçeği, Beck depresyon envanteri ve Pittsburgh uyku kalitesi indeksi uygulanarak Akdeniz diyeti paternini sergileme durumu, uyku kalitesi ve depresyon durumu saptanmış ve aralarındaki korelasyon değerlendirilmiştir. Bulgular: Akdeniz diyeti paternini iyi düzeyde sergileyenlerin kötü ve orta düzeyde sergileyenlere göre uyku kalitesi anlamlı şekilde daha yüksek ve depresyon belirtileri daha az bulundu (p<0,001). Akdeniz diyeti paterni uyku kalitesi ile pozitif, beden kitle indeksi ve depresyon durumu ile negatif yönde anlamlı derecede ilişkili idi (r=-0,349, p<0,01, r=-0,135, p<0,05, r=-0,294, p<0,01). Günlük sebze, meyve, zeytinyağı tüketimi, azaltılmış kırmızı et, şekerli/gazlı içecekler tüketimi ve tatlı/ pastane ürünler tüketimi, zeytinyağlı/domatesli/sarımsaklı sos tüketimi ve en çok kullanılan yağ türünün zeytinyağı olması ile düşük depresyon seviyeleri ilişkili bulundu (r=-0,140, r=-0,156, r=-0,169, r=-0,236, r=- 0,160, r=-0,160, r=-130, r=-0,184, p<0,05). Günlük sebze, meyve, zeytinyağı tüketimi, azaltılmış kırmızı et ve tatlı/pastane ürünler tüketimi, haftalık fındık/fıstık/badem/ceviz tüketimi ve en çok kullanılan yağ türünün zeytinyağı olması iyi uyku kalitesi ile ilişkili idi (r=-0,202, r=- 0,173, r=-0,244, r=-0,149, r=-0,191, r=-0,171, r=-0,225, p<0,05). Sonuç: Akdeniz diyeti paterni, iyi uyku kalitesi ve daha düşük depresyon durumu ile ilişkili bulunduğundan, uyku kalitesi ve mental sağlığı geliştirmeye yönelik stratejilere entegre edilebilir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherGalenos Publishingen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMediterranean Dieten_US
dc.subjectDepressionen_US
dc.subjectSleepen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectAkdeniz Diyetien_US
dc.subjectDepresyonen_US
dc.subjectUykuen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.titleDiet, sleep and depression: Does adherence to the mediterranean diet matter?en_US
dc.title.alternativeDiyet, uyku ve depresyon: Akdeniz diyetine uyum önemli mi?en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofJTSM-Journal of Turkish Sleep Medicineen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-9377-888Xen_US
dc.authorid0000-0002-5863-5258en_US
dc.authorid0000-0002-3157-8257en_US
dc.authorid0000-0001-7576-2083en_US
dc.authorid0000-0003-1141-5730en_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage172en_US
dc.identifier.endpage179en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.4274/jtsm.galenos.2022.15046en_US
dc.institutionauthorBakırhan, Hande
dc.institutionauthorPehlivan, Merve
dc.institutionauthorÖzyürek, Fatmanur
dc.institutionauthorÖzkaya, Volkan
dc.institutionauthorYousefirad, Neda
dc.identifier.wos000804812200011en_US
dc.identifier.trdizinid1130320en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster