Acute urticaria related to cow’s milk allergy in newborn period
Künye
Eroğlu, Y., Nacaroğlu, Hikmet T., Özel, A., Yiğit, Ö. ve Mete, F. (2019). Acute urticaria related to cow’s milk allergy in newborn period. Bagcilar Medical Bulletin, 4(4), 110-113. https://doi.org/10.4274/BMB.galenos.2019.10.018Özet
Urticaria is a common disease in children. But there are few case reportsin neonatal period. Urticaria has many causes, unfortunately it cannotbe figured out in some of the cases. Drug and food allergies, infectionsare common reasons that have been commonly shown. IgE-mediatedfood allergy should be considered in patients with acute urticaria and/orangioedema after food intake. Here we present a case of acute urticariadue to cow’s milk protein allergy in the newborn period. A 21-day-old malepatient was admitted to our emergency department with the complaintof widespread rash on the body which started one day earlier. Medicalhistory has revealed that he did not have a different drug intake beforethe onset of complaints, had no previous rashes, upper respiratory tractinfection or other infective-inflammatory disease since birth. His parentsdid not admit to another hospital. We obtained blood tests for food allergy.Total IgE: 38 IU/L and cow’s milk protein-specific IgE (f2): 2.26 kU/Lwere found to be suspicious for food allergy. According to these results,the formula which the baby was treated before has been stopped andextensively hydrolyzed formula has been started. After 12 hours, urticariahad started to fade. While going on our treatment, on 5th day the urticarialesions totally disappeared. Although urticaria is a common disease, it israrely reported in patients under six months. We want to emphasize thatfood allergies may be considered in cases presenting with urticaria inneonatal period. Ürtiker, küçük çocuklarda çok sık görülen medikal bir problemdir. Yenidoğan döneminde ise az sayıda olgu bildirimi vardır. Ürtikerin birçok olguda nedeni bulunamasa da oldukça fazla nedeni vardır. Daha çok gıda alerjisi, ilaç etkisi veya enfeksiyonlara bağlı meydana geldiği gösterilmiştir. Besin alımı sonrası akut ürtiker ve/veya anjioödem görülen hastalarda IgE aracılı besin alerjisinin olabileceği mutlaka akla getirilmelidir. Bu yazıda ise yenidoğan döneminde inek sütü proteini alerjisine bağlı gelişen akut ürtiker olgusı sunulmuştur. Yirmi bir günlük erkek hasta acil servisimize 1 gün önce başlayan vücuttaki yaygın döküntü şikayeti ile başvurdu. Hastanın öyküsünde şikayetleri başlamadan önce farklı bir ilaç alımı olmadığı, daha önce döküntülerinin olmadığı, doğumundan bu yana üst solunum yolu enfeksiyonu veya başka bir enfektif-enflamatuvar hastalık geçirmediği ve başka bir tıbbi kuruma başvurmadıkları öğrenildi. Hastanın besin alerjisi şüphesi açısından alınan tetkiklerinde Total IgE: 38 IU/L, süt spesifik IgE (f2): 2,26 kU/L olarak saptandı. Bu sonuçlara göre olgunun almış olduğu formüla mama kesilerek ileri derece hidrolize formüla başlanıldı. İzlemde olgunun 12 saat sonra vücuttaki döküntülü lezyonlar solmaya başladı ve tedavisinin 5. gününde tüm lezyonları düzeldi. Ürtiker, sık görülen bir hastalık olsa da 6 aydan küçük olgularda nadir olarak bildirilmektedir. Yenidoğan döneminde ürtiker tablosu ile başvuran olgularda besin alerjisi olabileceğinin akılda tutulması gerektiğini vurgulamak için olgumuz sunulmuştur.
Kaynak
Bagcilar Medical BulletinCilt
4Sayı
4Koleksiyonlar
- Makale Koleksiyonu [3661]
- TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [2175]