Yiyecek-içecek sektöründe sürdürülebilirlik ve yenilikçi yaklaşımlar
Künye
Taş, D. ve Olum, E. (2020). Yiyecek-içecek sektöründe sürdürülebilirlik ve yenilikçi yaklaşımlar. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(3), 3082-3098. https://doi.org/10.26677/TR1010.2020.527Özet
Doğal kaynakların verimli kullanımının öneminin artmasıyla birlikte, yenilenebilir ve etkin
kaynak kullanımı elzem hale gelmiştir. Küresel tehdit unsuru haline gelen sera gazı emisyonu,
yeşil alanların tahribi, bilinçsiz ve aşırı tüketim gibi faktörler yakın gelecek için endişe verici bir
hal almıştır. Bu tarz olumsuzluklar karşısında çözüm olanakları üzerinde yoğunlaşan bu derleme
çalışmasında yiyecek içecek sektöründeki alternatif ve yenilikçi sürdürülebilir uygulamaların
öneminin vurgulanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, konuyla ilgili ulusal ve
uluslararası literatür taraması yapılmıştır. Yapılan detaylı literatür taraması ile yiyecek-içecek
sektöründeki kullanılabilecek internet destekli yenilikçi ekipman ve akıllı telefon uygulamaları
tanıtılmıştır. Yeşil restorancılık faaliyetleri, atıkların biyoyakıt olarak değerlendirilme olanakları,
gıda bankaları, dijital mutfak aletleri ve üç boyutlu gıda yazıcılar bu bağlamda incelenmiştir. Bu
çalışmada derlenen bilgiler ışığında yiyecek içecek sektöründe atıkların azaltılması ve
kaynakların bilinçli kullanımı yoluyla uzun vadede önemli kazanımlar sağlanabileceği
öngörülmektedir. In today’s world the importance of efficient use of natural resources has increased and the use of
renewable resources in an effective way has become essential. Factors such as greenhouse gas
emissions, destruction of green areas, over-consumption and unconscious use of resources have
become a global threat for the near future. In the present review, which focuses on the solution
possibilities for such negativities, it is aimed to emphasize the importance of alternative and
innovative sustainable practices in the food and beverage industry. For this purpose, national
and international literature review was conducted regarding sustainability. With the detailed
literature review, innovative internet-supported equipment and smartphone applications that
can be used in the food and beverage industry were introduced. Green restaurant activities, the
possibility of use of food wastes as biofuels, food banks, digital kitchen appliances and 3D food
printers were examined in this context. In the light of the information reviewed in the present
study, it is seen that significant gains can be achieved in the long-term period through the
reduction of wastes and the conscious use of resources in food and beverage industry.