Erişim şekli için "info:eu-repo/semantics/openAccess" Beslenme ve Diyetetik listeleme
Toplam kayıt 62, listelenen: 1-20
-
Adölesan amatör futbolcuların beslenme durumunun değerlendirilmesi
(Ankara Üniversitesi, 2020)Bu çalışma; amatör olarak futbol oynayan, 14-18 yaş arası erkek adölesanların beslenme durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya çeşitli futbol kulüplerinin alt yapı takımlarında oynayan 113 adölesan dahil ... -
Adölesanlarda porsiyon seçimi ile beden kütle indeksi arasındaki ilişkinin incelenmesi
(2019)Amaç: Besinlerin artan porsiyon büyüklüklerinin, vücut ağırlığını, dolayısıyla sağlığı önemli derecede etkilediği bilinmektedir.Bu nedenle bu çalışma 14-18 yaş grubu adölesanlarda porsiyon seçimi ile beden kütle indeksi ... -
Altı-12 aylık bebeklerin beslenme ve büyüme-gelişme durumlarının değerlendirilmesi
(İstanbul Üniversitesi Yayınevi, 2020)Amaç: Çalışma 6-12 aylık bebeklerin beslenme ve büyüme durumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul ili, Çekmeköy ilçesinde Haziran-Eylül 2014 tarihleri arasında izlenen 300 anne-bebek ... -
Anne sütü ile beslenen 0-6 aylık bebeklerin dışkılama özellikleri
(Ortadoğu Reklam Tanıtım Yayıncılık Turizm Eğitim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.S., 2016)Amaç: Yaşamın ilk altı ayında anne sütü ile beslenen bebeklerde dışkılama özellikleri değişebilmektedir. Normal dışkılama özelliklerinin bilinmesi, normal ve anormal dışkılama arasındaki farkın ayırt edilerek gereksiz ... -
Anne sütünde poliaminler
(Galenos Yayıncılık, 2015)Anne sütü, tüm yeni doğanlar ve bebekler için ideal besindir. Yapısında, gelişimi sağlayan makro besin bileşenleri ve fonksiyonel bileşikler içerir. Anne sütü bileşenleri, erken doğum ve zamanında doğum yapan annelerde ... -
Assessments of energy, macro and micronutrient intakes in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus
(Marmara University, 2023)Objective: This study aims at examining dietary intake in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus (DM) and comparing the results with national dietary intake recommendations. Patients and Methods: One hundred ... -
Aşırı beslenmeye bağlı oluşan insülin direncinin biyokimyasal gelişimi ve AMP-ile aktive edilmiş protein kinaz (AMPK)’ın fonksiyonu
(2020)Aşırı beslenme ve obezitenin, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi birçok kronik hastalığa neden olduğu bilinmektedir. İnsülin direnci, glikozun kas ve diğer dokulara taşınmasında ... -
Barsak mikrobiyotası ve dayanıklılık egzersizleri
(2019)Barsak mikrobiyotası; hormonal nitelikte çeşitli sinyal molekülleri üreterek, kan dolaşımı ile vücudun farklı bölgelerine ulaşabilen mikroorganizma kümeleridir. Mikrobiyota günümüzde birçok hastalıkla ilişkilendirilen ... -
Besin zenginleştirmesi
(Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı, 2018)Yetersiz ve dengesiz beslenme, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen halk sağlığı sorunlarının başlıca nedenidir. Bu sorunların çözümüne yönelik bireysel ve toplumsal önlemler almak sosyal ve ekonomik gelişim için ... -
The combined supplementation of omega-3 fatty acids and probiotics decreased the levels of serum polyamines in experimental colitis
(2021)Polyamines play an important role in the maintenance of intestinal permeability. Therefore we aimed to determine the effects of probiotics and omega 3 fatty acids on serum polyamine levels in colitis. Fifty BALB/c mice ... -
Consumption and preferences of fruits and vegetables in Turkish adults
(Cambridge University Press, 2020)High fruit and vegetable intake is associated with reduced risk of future chronic diseases. This study aimed to evaluate the consumption of fruits and vegetables in adults living in Turkey.The study was performed with ... -
Could the increase in oxidative stress be the reason for the increased polyamine levels in diabetic obese and non-diabetic obese patients?
(İstanbul Medipol University, 2022)Putresin, spermine, and spermidine are important polyamines found in all living organisms. In this study, as a first in the literature, we aimed to investigate polyamines levels and their relationship with oxidative stress ... -
A cross-sectional study: Nutritional polyamines in frequently consumed foods of the Turkish population
(2014)Putrescine, spermidine and spermine are the most abundant polycationic natural amines found in nearly all organisms. They are involved in regulation of gene expression, translation, cell proliferation and differentiation. ... -
Determination of protein value and water absorption in chickpea (Cicer Aiietinuml.) seeds during germination
(North University Center of Baia Mare, 2023)Protein and water absorption values were investigated in Cagatay and Gokhoyuk varieties of chickpea (Cicer arietinum) seeds after germination. The crude protein content were determined as 29.14% by dry weight in Cagatay ... -
Diet, sleep and depression: Does adherence to the mediterranean diet matter?
(Galenos Publishing, 2022)Objective: The objective of this research is to examine the relationship between Mediterranean diet pattern, depression, and sleep quality. Materials and Methods: Mediterranean diet adherence score, Beck depression ... -
Eating behaviours of lactating women differ by infant age and maternal BMI
(Acıbadem University, 2022)Purpose: In lactation, women experience major changes in their lives as new internal and external demands for attention and care for themselves and the baby, also body mass index due to eating behaviours. Our aim was to ... -
The effect of different amounts of cinnamon consumption on blood glucose in healthy adult individuals
(Hindawi Limited, 2019)Background. This study was aimed at investigating the effect of consumption of different amounts of cinnamon on preprandial blood glucose (PrBG), postprandial blood glucose (PoBG), glycosylated hemoglobin (HbA1c), and body ... -
The effect of nutrition and sleep habits and physical activity status on the weight of university students during COVID-19 quarantine: Cross-sectional study
(Turkiye Klinikleri, 2023)Objective: This study was executed to examine the ef- fect of weight changes based on the nutritional and sleeping habits and physical activity status of “students of the department of nutrition and dietetics” and “students ... -
The effect of nutrition education sessions on energy availability, body composition, eating attitude and sports nutrition knowledge in young female endurance athletes
(2024)Nutrition knowledge plays a pivotal role in shaping dietary habits and food choices, particularly in the realm of sports nutrition. This study investigates the effects of a series of nutrition education sessions conducted ... -
The effect of teff seed on hematological findings and anthropometric measurements
(NLM (Medline), 2022)Background: The low incidence of diseases such as celiac, anemia, osteoporosis, and obesity in Ethiopia has aroused interest in the study of teff. The primary objective of this study was to determine the effect of regular ...