Kategori "Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı" Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi İçin Listeleme
Toplam kayıt 20, listelenen: 1-20
-
Assessment of urban surface performance of open spaces with multi-criteria decision-making method
(Yıldız Technical University Press, 2022)The research presents a multi-criteria decision-making method that focuses on evaluating spatial performance by considering all areas without roads or structural elements as “urban surfaces”. In this context, the Seyyid ... -
Bisiklet paylaşım istasyonlarının belirlenmesi: CBS tabanlı çok kriterli karar verme yaklaşımı
(Balıkesir Üniversitesi, 2021)Dünya genelinde bisiklet kullanımını artırmak için bisiklet paylaşım sistemleri uygulanmaktadır. Bisiklet paylaşım istasyonlarına olan potansiyel talep ve istasyonların yerlerinin uygun şekilde seçilmesi, bu sistemlerin ... -
Black Sea and Marmara Sea maps in the XIXth century
(Van Yuzuncu Yıl University, 2019)A troubled period has begun with the Chesma and Navarino battles and the war that took place in history as the Crimean War (1853-1856) to destroy Russia’s Navy in Sevastopol. The Russian Marines, which started just before ... -
Boğaz hattındaki trafiğin optimizasyonuna yönelik bir karar destek sistemi önerisi: E-Bosphorus
(İstanbul Teknik Üniversitesi, 2020)İstanbul’un önemli bölgelerinden biri olan Boğaz Hattı, trafik sıkışıklığı problemi ve bu problemin bu hattaki rekreasyon alanlarında meydana getirdiği ses ve gürültü kirliliği gibi problemlerle karşı karşıyadır. Bu ... -
Ekoköyde bir sağlık yapısı örneği: Kıbrıs büyükkonuk aile sağlığı merkezi projesi
(Kent Akademi, 2022)Günümüz yapı teknolojinin geldiği son nokta ile enerji tüketimindeki küresel artış enerji kaynakları konusundaki endişeleri arttırmaktadır. Dünyadaki küreselleşme, büyüyen ekonomi yelpazesi ve yaşam standartlarındaki ... -
Food allergy knowledge, attitude and practices of restaurant employees in İstanbul, Turkey
(2020)With the significant increase in fatal cases of allergic reactions, the issue of food allergy has attracted the attention of authorities, particularly food allergy competence and practices among food handlers. The purpose ... -
An introduction to design studio experience: The process, challenges and opportunities
(2020)Abstract: This paper explores design education in studio settings and presents insights from a design studio based on parametric design thinking. The first-year design studios are essential parts of the architectural ... -
İstanbul’daki misyoner hastanelerinden Geremia (Jeremia) Hastanesi ve mimarisi
(2019)19. yüzyılda Osmanlı toplum hayatının hemen her alanında görülen siyasi, sosyal ve kültürel gelişmeler, sanat ve mimaride de kendini göstermiştir. “Batılılaşma” olarak adlandırılan gelişim sürecinin mimaride yarattığı ... -
Kamusal alanlar arasındaki mikromobiliteyi destekleyecek kişiselleştirilmiş ulaşım modeli önerisi
(Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)Kentte bir buluşma noktası olan kamusal alanlar, farklı bireylerin karşılaştıkları ve birlikte zaman geçirdikleri yerlerdir. Bu alanlara ulaşım seçenekleri ise bireylerin değişen taleplerine göre her zaman aynı olmayabilir. ... -
Kandilli Camii ve geçirdiği dönemsel özellikler
(Selçuk Üniversitesi, 2020)Boğaz’ın dar bir kesiminde konumlanan, kuzeyindeki Göksu Deresi ile güneyindeki Vaniköy yerleşimi arasında kalan Kandilli semtine Osmanlı Dönemi’nde, "Kandilli" denilmesine dair birçok rivayet bulunmaktadır. Sultan IV. ... -
Klasik Yunan ile Roma dönemlerinde yapım süreçleri ve yönetimi; bir inceleme çalışması
(Uluslararası Balkan Üniversitesi, 2020)Yapı ihtiyacının ortaya çıkması ile başlayan yapım faaliyetleri, disiplinli ve düzenli süreçler halindeyürütülen inşaat organizasyonlarını gerektirmektedir. Yapım yönetimi ve organizasyonu; yapı üretimindeizlenen süreçleri, ... -
Müzik terapinin tarihsel gelişimi ve uygulandığı mekânlara bir bakış
(Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, 2018)Bilinen ilk zamanlardan itibaren müzik, Tanrı ile iletişim kurmak ve topluluk ritüelleri (törenler) için önemli bir role sahip ve bu ritüellerin bir parçasıdır. Eski Hindistan’da, Çin’de, Yunan ve Türk’lerde sesler ve ... -
Öğrenci bakış açısıyla disiplinlerarası stüdyo dersi katılımcı personaları
(Mardin Artuklu Üniversitesi, 2021)Bu makaleye konu olan çalışmanın temel motivasyonu TasarımAraştırmaları ve Kuramı dersinde Endüstriyel Tasarım Bölümüöğrencilerine persona oluşturma yöntemi anlatılırken, ders içinde buyöntem ile ilgili uygulama yapabilecekleri ... -
Resource based view in the Turkish construction sector and resource selection with ANP technique
(2019)The competitive environment observed in the international construction sector has reflected in the Turkish construction sector through joint projects. In order to achieve competitive advantage in joint construction ... -
Süleymaniye’nin mimarisinde “İnsan-I Kâmil” metaforunu okumak
(Türk İslam Medeniyeti İlmi Araştırmalar Enstitüsü, 2018)Osmanlı tasavvuf kültürünün değerleri, bu medeniyetin klasik devri olarak kabul edilen XVI. yüzyılda inşa edilen Süleymaniye Külliyesinde çok rahat gözlemlenebilir. Tasavvufî metinlerde ‘İnsan-ı Kâmil’ tarif edilirken aynı ... -
Toplu yiyecek üretimi gerçekleştiren işletmelerde fiziki mutfak planlaması
(Rahman TEMİZKAN, 2023)Bu araştırmanın amacı toplu yiyecek üretimi gerçekleştiren işletmelerin fiziki mutfak planlamasının incelenerek yeterliliklerinin saptanması ile bu işletmelerde üst düzey pozisyonda görev alan kişilerin konu hakkındaki ... -
Türk mutfağındaki fonksiyonel gıdaların gastronomi turizmi açısından önemi
(2019)İnsanların öncelikli ihtiyaçlarından olan beslenme, aynı zamanda temel bir motivasyondur. Günümüzde beslenme, yeni bir yemeği tatmak ve farklı lezzetler ve aromalar deneyimlemek uğruna seyahat edilen bir amaç haline ... -
Understanding the cultural landscape value of traditional agrarian landscapes of African Sahara Desert: The case of timimoun, algeria
(2022)In 1992, the World Heritage Convention became the first international legal instrument recognize cultural landscapes as a human heritage that must be protected. The Cultural Landscape - Past, Present and Future considers ... -
Yabancı turistlerin Türk mutfağı hakkındaki görüşleri
(2022)Türk mutfak kültürü eski ve köklü bir mutfak olmasıyla her zaman ön planda tutulmuştur. Bu da yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş ve gerek turlar gerek tatilleri sırasında Türk mutfağından yiyecek ve içecekleri ... -
Yiyecek-içecek sektöründe sürdürülebilirlik ve yenilikçi yaklaşımlar
(2020)Doğal kaynakların verimli kullanımının öneminin artmasıyla birlikte, yenilenebilir ve etkin kaynak kullanımı elzem hale gelmiştir. Küresel tehdit unsuru haline gelen sera gazı emisyonu, yeşil alanların tahribi, bilinçsiz ...