Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorErsoy, Gülgün
dc.contributor.authorÇetin, Minel
dc.date.accessioned2023-11-23T11:35:38Z
dc.date.available2023-11-23T11:35:38Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-06-13
dc.identifier.citationÇetin, M. (2022). Toplu beslenme sistemleri çalışanlarının alerjenlere yönelik etiketleme ve çapraz kontaminasyon konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/11866
dc.description.abstractToplu beslenme sistemlerinde hizmet veren firmalara 1 Ocak 2020 itibari ile hazır yemek servisine yönelik etiketleme zorunluluğu getirilmiştir. Bu araştırma, toplu beslenme sistemlerinden (TBS) biri olan hazır yemek firmalarında görev alan farklı pozisyonlardaki personellerin alerjen, alerjenlere yönelik etiketleme ve alerjenlere yönelik çapraz kontaminasyon konusundaki bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, TBS çalışanlarının test puanları 10 puan üzerinden; etiketleme 5,96±1,37, alerjen 5,70±2,17 ve çapraz kontaminasyon 5,22±1,66 olarak belirlenmiş, bu konuda ölçülebilir çalışmaların devamlılığı ve personellerin eğitimlerinin sürekliliğinin sağlanması gerektiği düşünülmüştür.en_US
dc.description.abstractAccording to the regulation in 1 Jan 2020, companies providing services in mass nutrition systems are required to label ready-to-eat food items. This research was carried out in order to determine the knowledge level of the personnel in different positions working in ready-to-eat food outlets, a part of the food service systems (FSS), about labeling and cross-contamination for food allergens. While doing this study; it was predicted that there would be differences about labeling and cross contamination of food labels, according to gender, education, occupation and income level. As per results of the research, on FSS employees; Labeling, allergen and cross-contamination knowledge levels have been determined to be moderate, and therefore it is necessary to ensure the continuity of quantitative research studies conduct regular training of the employees on this subject.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAlerjenleren_US
dc.subjectÇapraz Kontaminasyonen_US
dc.subjectEtiketlemeen_US
dc.subjectToplu Beslenme Sistemlerien_US
dc.subjectAllergenen_US
dc.subjectCross Contaminationen_US
dc.subjectFood Service Systemsen_US
dc.subjectLabelingen_US
dc.titleToplu beslenme sistemleri çalışanlarının alerjenlere yönelik etiketleme ve çapraz kontaminasyon konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of food service systems employees' level of knowledge about labeling and cross-contamination of allergensen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.institutionauthorÇetin, Minel


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster