Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzkök, Aslı
dc.contributor.authorKeskin, Merve
dc.contributor.authorTanuğur Samancı, Aslı Elif
dc.contributor.authorYorulmaz Önder, Elif
dc.contributor.authorSilahtaroğlu, Gökhan
dc.date.accessioned2023-10-02T12:03:28Z
dc.date.available2023-10-02T12:03:28Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationÖzkök, A., Keskin, M., Tanuğur Samancı, A. E., Yorulmaz Önder, E. ve Silahtaroğlu, G. (2023). Discovering the chemical factors behind regional royal jelly differences via machine learning. Uludag Bee Journal, 23(1), 49-60. https://doi.org/10.31467/uluaricilik.1238027en_US
dc.identifier.issn1303-0248
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31467/uluaricilik.1238027
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/11513
dc.description.abstractThis study aims to discover the characteristic chemical factors for determining the region of royal jelly using machine learning. 84 samples from 13 different regions of Turkey were used for the study, and the chemical parameters of moisture, pH, acidity, and 10-hydroxy-2-decanoic acid (10-HDA) were investigated. ANOVA test was conducted to determine whether there are differences between royal jelly from 13 locations concerning the four chemical values. In addition to the statistical tests, a machine learning model was used to find out what makes royal jelly different from each other. The descriptive statistics of the chemical analysis results of royal jelly showed the following values: moisture 63.05%±2.99, pH 3.67±0.08, acidity 45.32±3.55, and 10-HDA 2.40±0.24. Surprisingly, the machine learning model suggests that 10-HDA may be the most prominent parameter for determining the region of royal jelly. This information will help us identify royal jelly’s authenticity more easily.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, makine öğrenmesi yoluyla arı sütünün bölgesini belirlemek için ayırt edici kimyasal faktörleri keşfetmektir. Çalışmada, Türkiye'nin 13 farklı bölgesinden 84 numune kullanılmış ve nem, pH, asitlik ve 10-hidroksi-2-dekanoik asit (10-HDA) kimyasal parametreleri incelenmiştir. 13 yerden toplanan arı sütleri arasında dört kimyasal değer açısından farklılık olup olmadığı ANOVA testi ile incelenmiştir. İstatistiksel testlere ek olarak, arı sütlerini birbirinden neyin ayırdığını keşfetmek için bir makine öğrenimi modeli kullanılmıştır. Arı sütü, kimyasal analiz sonuçlarının tanımlayıcı istatistikleri sırasıyla, nem %63,05±2,99, pH 3,67±0,08, asitlik 45,32±3,55 ve 10-HDA 2,40±0,24 olarak bulunmuştur. Şaşırtıcı bir şekilde, makine öğrenimi modeli, 10-HDA'nın arı sütünün bölgesini belirlemek için en belirgin parametre olabileceğini öne sürmektedir. Bu bilgi, arı sütünün doğruluğunun tespitini daha kolay öğrenmemize yardımcı olacaktır.en_US
dc.description.sponsorshipBee&You Propolis R&D Center ; SBS Scientific Bio Solutions Inc.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherBursa Uludag Universityen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject10-HDAen_US
dc.subjectHoneybeeen_US
dc.subjectMachine Learningen_US
dc.subjectRoyal Jellyen_US
dc.subject10-HDAen_US
dc.subjectBal Arısıen_US
dc.subjectMakine Öğrenimien_US
dc.subjectArı Sütüen_US
dc.titleDiscovering the chemical factors behind regional royal jelly differences via machine learningen_US
dc.title.alternativeMakine öğrenimi yoluyla bölgesel arı sütü farklarının arkasındaki kimyasal faktörleri keşfetmeken_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofUludag Bee Journalen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-8863-8348en_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage49en_US
dc.identifier.endpage60en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.31467/uluaricilik.1238027en_US
dc.institutionauthorSilahtaroğlu, Gökhan
dc.identifier.scopus2-s2.0-85171754434en_US
dc.identifier.scopusqualityQ4en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster