Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaratoprak, Abdülhakim
dc.contributor.authorErsoy, Nesli
dc.contributor.authorErsoy, Gülgün
dc.date.accessioned2023-07-13T13:48:34Z
dc.date.available2023-07-13T13:48:34Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationKaratoprak, A., Ersoy, N. ve Ersoy, G. (2022). Yüksek veya önerilen miktarda proteinli diyet ile birlikte yapılan kuvvet egzersizlerinin vücut bileşimi ve performansa etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 9(3), 636-651. https://doi.org/10.21020/husbfd.1064141en_US
dc.identifier.issn2528-9918
dc.identifier.issn2149-0813
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21020/husbfd.1064141
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/11195
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada, vücut geliştirme amacıyla kuvvet egzersizi yapan genç erkek bireylere verilen yüksek ve önerilen miktarda proteinli diyetin, vücut bileşimi ve performans üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sekiz hafta boyunca kuvvet egzersizleri yapan, 18-35 yaş arası, Beden Kütle İndeksi (BKİ) 30 kg/m²’den az olan, 26 gönüllü erkek birey çalışmaya alınmış ve katılımcıların 11’i önerilen miktarda proteinli diyet, 15’i yüksek proteinli diyet tüketmiştir. Bulgular: Önerilen miktarda protein içeren diyet grubu 1. hafta 1,97 g/kg/gün, 8. hafta 1,98 g/kg/gün, yüksek proteinli diyet grubu ise 1. hafta 2,63 g/kg/gün, 8. hafta 2,58 g/kg/gün protein tüketmiştir. Çalışmada katılımcılardan performanslarının değerlendirilmesi için; 900 Çömelme, mekik (sit-ups), şınav (push-ups), barfiks (pull-ups) ve bench press testini (1-RM) çalışmanın başında ve sonunda tekrarlaması istenmiştir. Bireylerin protein alımlarına bağlı olarak kas kütlelerindeki, çalışma başlangıç ve sonundaki farklar önerilen miktarda proteinli diyet ve yüksek proteinli diyet grubunda sırayla; 1,08±0,71 kg ve 1,35±0,60 kg, yağ kütlelerindeki farklar; -1,26±1,92 kg ve -2,66±1,75 kg, vücut yağ yüzdelerindeki farklar -1,07±1,78 ve -3,01±1,90’dir. Yüksek proteinli diyet grubunda vücut yağ yüzdesi düşüşü istatistiksel olarak önemli (p=0,006; p<0,05), kas kütlesinde artış olmasına karşın bu artış istatistiksel olarak önemsiz, 900 çömelme testi (p=0,032; p<0,05) ile şınav (push up) (p=0,024; p<0,05) testlerinde görülen fark ise istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Sonuç: Kuvvet egzersizi ile birlikte diyete kaliteli protein kaynaklarının eklenmesi ile vücut kas kütlesinin korunduğu ve yağ kütlesinin azalmasına yardımcı olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractObjectives: Aim of this study is to evaluate the effect of high protein and recommended amount protein diet given to young male who do strength exercise for bodybuilding on body composition and performance. Materials and Methods: Twenty-six volunteers who did strength exercises for 8 weeks, were included in the study and 11 of the participants were on recommended amount protein, 15 of them were on high protein diet. Results: The recommended amount protein group protein consumption is 1.97 g/kg/day in the 1st week, 1.98 g/kg/day in the 8th week, and the high protein diet group protein consumption is 2.63 g/kg/day in the 1st week and 2.58 g/kg/day in the 8th week. In order to evaluate the performance of the participants; they were asked to repeat 900 squats, sit-ups, push-ups, pull-ups and bench press tests (1-RM) at the beginning and the end of the study. The depending on the protein intake, the differences in muscle mass, at beginning and end of the study were found in the recommended amount protein and high protein diet groups, respectively; 1.08±0.71kg and 1.35±0.60kg, differences in fat mass; -1.26±1.92kg and -2.65±1.75kg, and the differences in body fat percentages were - 1.07±1.78 and -3.01±1.90. The decrease in body fat percentage in the high protein diet group was statistically significant (p=0.006; p<0.05), although the increase in muscle mass was statistically insignificant, the difference in the 900 squat (p=0.032; p<0.05) and push ups (p=0.024; p<0.05), was found to be statistically significant. Conclusion: It has been determined that increasing quality protein sources to the diet with strength exercise protects body muscle mass and helps reduce fat mass.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherHacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimlerien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAmino Asitleren_US
dc.subjectKas Kütlesien_US
dc.subjectSpor Performansıen_US
dc.subjectAmino Acidsen_US
dc.subjectMuscle Massen_US
dc.subjectSport Performanceen_US
dc.titleYüksek veya önerilen miktarda proteinli diyet ile birlikte yapılan kuvvet egzersizlerinin vücut bileşimi ve performansa etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of high and recommended amount protein diet on body composition and performance with strength exercisesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofHacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-8345-5489en_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage636en_US
dc.identifier.endpage651en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.21020/husbfd.1064141en_US
dc.institutionauthorErsoy, Gülgün
dc.identifier.trdizinid1156497en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster