Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDoğdubay, Murat
dc.contributor.authorSarıoğlan, Mehmet
dc.contributor.authorTürkmen, Büşra Meltem
dc.date.accessioned2023-06-08T07:42:15Z
dc.date.available2023-06-08T07:42:15Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationDoğdubay, M., Sarıoğlan, M. ve Türkmen, B. M. (2023). Toplu yiyecek üretimi gerçekleştiren işletmelerde fiziki mutfak planlaması. Journal of Gastronomy Hospitality and Travel (Online), 6(1), 157-167. https://doi.org/10.33083/joghat.2023.255en_US
dc.identifier.issn2619-9548
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33083/joghat.2023.255
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/11044
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı toplu yiyecek üretimi gerçekleştiren işletmelerin fiziki mutfak planlamasının incelenerek yeterliliklerinin saptanması ile bu işletmelerde üst düzey pozisyonda görev alan kişilerin konu hakkındaki görüşlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Araştırma verilerinin toplanmasında yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplu yiyecek üretimi yapan işletmelerin mevcut fiziki mutfak planlamaları ve süreci hakkında bilgi toplanmıştır. Araştırmada örnek olay tarama yöntemi kullanılmış ve veri toplama tekniği olarak açık uçlu sorulardan oluşan yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Toplu yiyecek üretimi yapan işletmelerde fiziki mutfak planlamasında en çok dikkat edilen hususların “işleyişin hızlı olması”, “verimliliği olumlu etkilemesi”, “maliyet, ergonomi”, “işleyişe-üretim hızına”, “mekân kullanımı”, “hijyen ve verimlilik”, “uygulanabilir olması”, “personel isteği”, “işleri kolaylaştırması” ve “ergonomi-işlevsellik” şeklinde tespit edilmiştir. Fiziki mutfak planlamasında toplu yiyecek üretimi yapan işletmelerde yaşanan sorunların “maliyet, personel niteliği, mesafe ve mekân” çerçevesinde olduğu görülmektedir.en_US
dc.description.abstractThe purpose of this research is to examine the physical kitchen planning of the enterprises that perform mass food production and to determine their qualifications and to reveal the opinions of the people who take charge in these enterprises on the subject. In the collection of research data, information about the existing physical kitchen planning and process of the enterprises that produce mass food was collected by using the face-to-face interview method. Case study method was used in the research and a structured interview form consisting of open-ended questions was used as data collection method. The most important points in the physical kitchen planning in the enterprises that produce mass food are "processing fast", "positive effect on efficiency", "cost, ergonomics", "operation-production speed", "space use", "hygiene and efficiency", " applicable”, “staff demand”, “making work easier” and “ergonomics-functionality”. In the physical kitchen planning, it is seen that the problems experienced in the enterprises that produce mass food are within the framework of "cost, personnel quality, distance and space".en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRahman TEMİZKANen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectToplu Yiyecek Üretimien_US
dc.subjectFiziksel Planlamaen_US
dc.subjectMutfak Planlamaen_US
dc.subjectYemek Servisien_US
dc.subjectMass Food Productionen_US
dc.subjectPhysical Planningen_US
dc.subjectKitchen Planningen_US
dc.subjectCateringen_US
dc.titleToplu yiyecek üretimi gerçekleştiren işletmelerde fiziki mutfak planlamasıen_US
dc.title.alternativePhysical kitchen planning in businesses with mass food productionen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofJournal of Gastronomy Hospitality and Travel (Online)en_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-9953-1749en_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage157en_US
dc.identifier.endpage167en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.33083/joghat.2023.255en_US
dc.institutionauthorTürkmen, Büşra Meltem
dc.identifier.trdizinid1174345en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster