Beslenme ve Diyetetik
Recent Submissions
-
Effect of oral use of various edible oils on wound healing in rats: Randomized controlled experimental study
(Istanbul Medipol University, 2022)There are various studies showing that oral supplements are shortening or facilitat-ing effects on this process. Therefore, this study investigates the use of edible oils as supplements in the wound healing process. Of the ... -
Effects of putrescine, spermidine and spermine on growth and serum lipid levels in sprague-dawley rat offspring
(Istanbul Medipol University, 2022)Polyamines are short-chain, basic biogenic amines that are essential for cell growth and reproduction. This study was conducted to examine the effects of maternal polyamine intake on growth and serum lipid levels in first ... -
Screening of antibiotic resistance and virulence genes of enterococcus spp. strains isolated from Urfa cheese
(Ankara University, 2022)Enterococcus faecium, E. durans and E. faecalis species were isolated and identified from traditional Urfa cheese samples which were produced from unpasteurized raw milk. The enterococcal load of the cheese samples was ... -
Probiotic foods are effective on weight loss, biochemical parameters, and intestinal microbiota in wistar albino rats with obese microbiota
(Wiley, 2022)The positive effects of various probiotic foods on weight control, intestinal microbiota, and biochemical markers have been proven by various studies. However, there is no study on such effects of tarhana and kefir+tarhana ... -
Tatlandırıcılar ve metabolizma hastalıklarıyla ilişkisi
(2017)Tatlandırıcılar şeker yerine ikame edilen, şeker benzeri tatlı bir tada sahipken önemli ölçüde daha az gıda enerjisi içeren bir gıda katkı maddesidir. Bazı şeker ikameleri doğa tarafından bazıları da yapay olarak üretilir. ... -
An investigation of anthropometric measurements of early adolescents and determination of BMI-for-age-based neck circumference and BMI-for-age-based mid-upper-arm circumference cut-off points
(Elsevier, 2022)Background & aims: This study aimed to examine the anthropometric measurements of adolescents between the ages of 10 and 13, and to determine the BMI-for-age-based neck circumference (NC) and BMI-for-age-based mid-upper-arm ... -
The association between body mass index, emotional eating and perceived stress during COVID-19 partial quarantine in healthy adults
(Cambridge University Press, 2022)Objective: We investigated emotional eating behaviours and perceived stress during COVID-19 partial quarantine according to BMI levels in healthy adults. Design: Cross-sectional study. Setting: An online survey including ... -
Covid-19 pandemisinde evden çalışanların stres ve fiziksel aktivite durumu değişikliklerinin beslenme ile ilişkisinin değerlendirilmesi
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)COVID-19 pandemisinin Türkiye'de görülmesinin hemen ardından virüsün yayılmasını önlemek ve yavaşlatmak için sosyal mesafe, hijyen ve karantina gibi çeşitli önlemler alınmaya başlandı. Bireylerin kalabalık yerlerden ... -
Sıçanlarda l-arginin ile indüklenen akut pankreatit modelinde kurkumin'in anti-inflamatuar etkinliği
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Akut pankreatit (AP); farklı etiyolojik faktörler ile aktifleşen sindirim enzimlerinin pankreas dokusunu sindirmeye başlaması ve enflamasyonun oluşması ile karakterize bir patolojidir. Hastaların yaklaşık %80'i komplikasyonsuz ... -
18-65 yaş arası bireylerin yeme tutumu ve farkındalığının araştırılması
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma yetişkin bireylerde yeme tutumu ve farkındalığını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Temmuz 2019-Mayıs 2021 tarihleri arasında Kocaeli'de yaşayan 127 kadın, 127 erkek olmak üzere toplam 254 gönüllü ... -
Sezgisel yeme ve hedonik açlık durumunun diyet kalitesi, mental sağlık ve uyku kalitesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma sezgisel yeme ve hedonik açlık durumunun diyet kalitesi, mental sağlık ve uyku kalitesi ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla planlanmış olup 351 birey üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin hedonik açlık durumu ... -
Sosyoekonomik düzeyleri farklı adölesanların omega yağ asitleri tüketiminin duygu durumları ve okul başarıları ile ilişkisinin değerlendirilmesi
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma sosyoekonomik düzeyleri farklı adölesanların omega yağ asitleri tüketiminin duygu durumları ve okul başarıları ile ilişkisini değerlendirilmek amacıyla planlanıp yürütüldü. Araştırma, İstanbul'da bir özel okulda ... -
Kurumsal şirket çalışanlarının sürdürülebilir beslenme hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Sürdürülebilir beslenmenin hedefi tüm insanların yeterli, güvenli ve gerekli temel besin ögelerine ulaşabilmesi, günümüz ve gelecek nesillerin sağlıklı olabilmesi ve çevresel etkileri düşük tutmaktır. Bu çalışmanın amacı ... -
Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda glutensiz ve kazeinsiz diyetin gastrointestinal semptomlara etkisi
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklar, beslenme sorunlarını ve gastrointestinal sistem semptomlarını normal gelişmekte olan çocuklara göre sık yaşamaktadır. Davranışsal ve gastroinstestinal semptomları (GİS) ... -
Investigation of the alpha-dicarbonyl compounds in some snack foods by HPLC using precolumn derivatization with 4-Nitro-1,2-Phenylenediamine
(Biointerface Research in Applied Chemistry, 2022)Snack foods are widely consumed in today's modern diet. Food processing techniques and food composition may increase advanced glycation products (AGEs) in snack foods. The present study aimed to determine the most potent ... -
Anthropometric measurements and food consumption analysis of older people according to place of residence and gender: A cross-sectional study
(Elsevier, 2021)Background & aims: The older population across the world is rapidly increasing, raising the importance of a healthy and independent aging process and the factors affecting it. This study aimed to examine the food consumption ... -
Investigation of formation of well-known AGEs precursors in cookies using an in vitro simulated gastrointestinal digestive system
(Elsevier Ltd, 2022)The present study investigated the influence of in vitro stimulated digestion system on the content of glyoxal and methylglyoxal in commercial cookies. Glyoxal and methylglyoxal levels in different cookie samples were ... -
Nutrition therapy in pediatric burns
(Bentham Science Publishers, 2021)Background: Burns are defined as injuries resulting from exposure to thermal radiation, electrical or chemical exposure of the skin or organic tissues. It has high mortality and morbidity in low and middle-income countries. ... -
Metabolik sendromlu bireylerde aralıklı açlık diyetinin metabolik sendrom ölçütlerine ve ağırlık yönetimine etkisi
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Metabolik sendromlu bireylerde semptomların hafifletilmesi, ağırlık kaybının sağlanabilmesi ile mümkündür. Bu tez çalışmasının amacı; metabolik sendromlu bireylerde enerji kısıtlı aralıklı açlık diyetinin metabolik sendrom ... -
Tip 1 diyabetes mellitus'lu çocuk ve adölesanlarda insülin direnci, obezite sıklığı (double diyabet) ve obezite risk faktörlerinin incelenmesi
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma Tip 1 Diyabetes Mellitus'lu çocuk ve adolesanlarda insülin direnci, obezite sıklığı (double diyabet) ve obezite risk faktörlerini saptamak amacıyla yürütüldü. Çalışmaya 6-18 yaş grubu 150 Tip 1 DM'li çocuk ve ...