Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorHızlı, Hilal
dc.contributor.authorKıyak, Şule
dc.contributor.authorErtosun, Ahsen Fulya
dc.contributor.authorEryılmaz, İlkay
dc.contributor.authorGasanova, Parikhonum
dc.date.accessioned2022-03-02T10:03:25Z
dc.date.available2022-03-02T10:03:25Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationHızlı, H., Kıyak, Ş., Ertosun, A. F., Eryılmaz, İ. ve Gasanova, P. (2020). Investigation of changes in nutritional status and anthropometric measurements depending on the menstrual cycle in women: A cross-sectional study. Online Turkish Journal of Health Sciences, 5(3), 406-414. https://doi.org/10.26453/otjhs.599949en_US
dc.identifier.issn2459-1467
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.26453/otjhs.599949
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/9066
dc.description.abstractObjective: The primary aim of this study is to investigate the nutritional status and body composition changes of 80 Turkish women within the age of 18-25 years during their menstrual cycles. Materials and Methods: Demographical and food intake behavior data were collected by a public survey. Body measurements of women were obtained 2 times; during and after the next four days of menstruation by BIA. Food intake records were taken to analzye energy and nutrient intakes. SPSS 18.0 program was used for statistical analyses. Results: The average age of participants was found 21.6 ± 1.68 years. Comparing women in during and after menstrual cycle, their body weight, waist circumference and chest circumference increments were found 0.32 kg, 0.90 cm and 0.57 cm respectively. These changes were statistically significant (p<0.05). Energy, carbohydrate and protein intakes elevated between two cycles, whereas fat intake was lower in menstrual phase, however no statistical significance was observed (p>0.05). Conclusions: Although various previous studies focused on the menstruation period, the novelty of our study lies within multiple parameters that we correleated, especially nutrient intake. There was no difference in energy and nutrient intake of women depending on the menstruation periods.en_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın temel amacı, 18-25 yaşları arasındaki 80 Türk kadının, menstrüel siklusları boyunca beslenme durumlarını ve vücut kompozisyonlarındaki değişimleri araştırmaktır. Materyal ve Metot: Demografik bilgiler ve besin alımı verileri önceden yapılandırılmış bir anketle toplanmıştır. Kadınların vücut ölçümleri BIA yöntemiyle, menstruasyon sırasında ve sonrasındaki 4 günde olmak üzere 2 kez alınmıştır. Besin tüketim kayıtları analiz edilerek enerji ve besin öğesi alımları değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde SPSS 18.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21.6 ± 1.68 yıldır. Menstruasyon döngüsü sırasındaki ve sonrasındaki ölçümleri karşılaştırıldığında, vücut ağırlıkları, bel çevresi ve göğüs çevresi artışları sırasıyla 0.32 kg, 0.90 cm ve 0.57 cm bulunmuştur. Bu değişiklikler istatistiksel olarak anlamlıdır (p <0.05). Enerji, karbonhidrat ve protein alımları iki döngü arasında yükselirken, menstrüel fazda yağ alımı daha düşüktür, ancak istatistiksel olarak anlamlılık görülmemiştir (p> 0.05). Sonuç: Her ne kadar çeşitli çalışmalar menstruasyon dönemine odaklanmış olsa da, çalışmamızın yeniliği, özellikle bu dönemde besin öğesi alımını da değerlendirmesidir. Menstruasyon döngüsüne bağlı olarak kadınların enerji ve besin öğesi alımlarında farklılık olmadığı görülmüştür.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBody Compositionen_US
dc.subjectNutrientsen_US
dc.subjectMenstruationen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectBesin Öğesien_US
dc.subjectMenstruasyonen_US
dc.subjectVücut Kompozisyonuen_US
dc.titleInvestigation of changes in nutritional status and anthropometric measurements depending on the menstrual cycle in women: A cross-sectional studyen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofOnline Turkish Journal of Health Sciencesen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.authorid0000-0001-9142-3145en_US
dc.authorid0000-0002-7061-4628en_US
dc.authorid0000-0002-5108-4043en_US
dc.authorid0000-0003-1356-772Xen_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage406en_US
dc.identifier.endpage414en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.26453/otjhs.599949en_US
dc.institutionauthorKıyak, Şule
dc.institutionauthorErtosun, Ahsen Fulya
dc.institutionauthorEryılmaz, İlkay
dc.institutionauthorGasanova, Parikhonum
dc.identifier.trdizinidTkRReE9USTNOdz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster