Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYaman, Mustafa
dc.contributor.authorKişmiroğlu, Cemalettin
dc.contributor.authorUğur, Halime
dc.contributor.authorBelli, İsmail
dc.contributor.authorÖzgür, Bahtiyar
dc.date.accessioned2022-02-28T06:49:10Z
dc.date.available2022-02-28T06:49:10Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationYaman, M., Kişmiroğlu, C., Uğur, H., Belli, İ. ve Özgür, B. (2020). Aşırı beslenmeye bağlı oluşan insülin direncinin biyokimyasal gelişimi ve AMP-ile aktive edilmiş protein kinaz (AMPK)’ın fonksiyonu. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 0(20), 67-76. https://doi.org/10.31590/ejosat.746132en_US
dc.identifier.issn2148-2683
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31590/ejosat.746132
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/9014
dc.description.abstractAşırı beslenme ve obezitenin, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi birçok kronik hastalığa neden olduğu bilinmektedir. İnsülin direnci, glikozun kas ve diğer dokulara taşınmasında hücrelerin insülininin etkisine yanıt verme yeteneğinin azalması olarak tanımlanır. Obezitenin gelişmesiyle birlikte yağ dokusundan salınan esterlenmemiş yağ asitleri, gliserol ve proinflamatuar sitokinler insülin direncine neden olur. Özellikle MCP-1 ve TNF-α gibi sitokin ve kemokinler adipositlerde trigliseridlerin hidrolizine neden olur. Ortaya çıkan serbest yağ asitleri dolaşım yoluyla kas, karaciğer ve beta hücrelerine taşınır ve DAG, TAG ve seramid olarak depolanır. Bu yağ asitleri türevlerinin birikimi hem IRS’yi bloke ederek insülin direncine, hemde hücre içi enerji sensörü olan AMPK’nin aktivasyonunun azalmasına neden olur. AMPK’nin aktivasyonunun azalması sonucu glukoz taşıyıcı proteininin translokasyonu azalır ve insülin direnci gelişir. Bunun yanında, AMPK’nin aktivasyonunun azalması dokularda lipit birikimine, hücresel işlev bozukluklarına ve birçok kronik hastalığın gelişmesine neden olur. Egzersizin yanında metformin, AICAR ve TZDs gibi bazı farmasötik ilaçların hem lipit birikimini azalttığı hem de AMPK’nin aktivasyonunu artırarak insülin direncini engellediği bildirilmiştir.en_US
dc.description.abstractOvernutrition and obesity are known to cause many chronic diseases such as insulin resistance, diabetes, and cancer. Insulin resistance is defined as a decrease in the ability of cells to respond to the effect of insulin in the transport of glucose to muscle and other tissues. With the development of obesity, nonesterified fatty acids, glycerol, hormones, pro-inflammatory cytokines released from adipose tissue are known to play a role in the development of insulin resistance. Especially cytokines and chemokines such as MCP-1 and TNFα cause hydrolysis of triglycerides in adipocytes, causing high levels of free fatty acids in circulation. These free fatty acids are then stored by the muscle and liver and beta cells again as DAG, TAG, and ceramide, blocking the IRS receptor causing its resistance. In addition, as a result of excessive fat nutrition, the accumulation of toxic lipid derivatives causes the inactivation of the intracellular energy sensor AMPK. Depending on the inactivation of AMPK, the glucose carrier protein (GLUT4) translocation decreases, and insulin resistance improves. Also, reduced activation of AMPK causes lipid accumulation in tissues, cellular dysfunctions, and, consequently, many chronic diseases. In addition to exercise, it is seen that some pharmaceutical drugs such as metformin, AICAR, and TZDs both reduce lipid accumulation and increase the activation of AMPK and prevent insulin resistance.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİnsülin Direncien_US
dc.subjectObeziteen_US
dc.subjectAMPKen_US
dc.subjectSitokinleren_US
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectInsulin Resistanceen_US
dc.subjectAMPKen_US
dc.subjectCytokinesen_US
dc.titleAşırı beslenmeye bağlı oluşan insülin direncinin biyokimyasal gelişimi ve AMP-ile aktive edilmiş protein kinaz (AMPK)’ın fonksiyonuen_US
dc.title.alternativeBiochemical development of insulin resistance due to excess nutrition and the function of AMP-activated protein kinase (AMPK)en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofAvrupa Bilim ve Teknoloji Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-2932-4215en_US
dc.identifier.volume0en_US
dc.identifier.issue20en_US
dc.identifier.startpage67en_US
dc.identifier.endpage76en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.31590/ejosat.746132en_US
dc.institutionauthorUğur, Halime
dc.identifier.trdizinidTkRZMk1ERTJOZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster