Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖztürk, Rabia İclal
dc.contributor.authorDerya, Deniz
dc.date.accessioned2021-08-26T09:32:36Z
dc.date.available2021-08-26T09:32:36Z
dc.date.issued2020en_US
dc.date.submitted2020-07-02
dc.identifier.citationDerya, D. (2020). Yetişkin bireylerde tatlı tüketimi ve duygudurum değişiklikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7996
dc.description.abstractDuygusal yeme davranışı stres, üzüntü, mutluluk ve depresyon gibi duygudurum değişiklikleri ile ortaya çıkan, zamanı belli olmayan ve belirli besinlere karşı hissedilen psikolojik yeme türlerinden biridir. Yapılan çalışmalarda, duygusal yeme davranışının genellikle olumsuz duygudurumlarına cevaben fazla yeme ile ortaya çıktığı görülmüştür. Bu çalışma yetişkin bireylerde olumlu ve olumsuz ruh hallerinde tatlı tüketimini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya Mart-Haziran 2018 tarihleri arasında İstanbul ilinde yaşayan, 18-65 yaş arası 100 kadın ve 100 erkek olmak üzere toplam 200 gönüllü birey dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, fiziksel aktivite durumları, ruh hali değişikliklerinde tatlı tüketimleri ve Duygusal İştah Anketi (DİA) sonuçları değerlendirilmiştir. Gerçek Beden Kütle İndeksi (BKİ) hafif şişman olanlar kendilerini normal, obez olanların ise kendilerini hafif şişman hissettikleri görülmüştür. Gerçek ve hissedilen BKİ'ler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Kadınlar hem pozitif hem de negatif duygudurumlarında duygusal yeme tutumu sergilemektedirler. Elde edilen DİA sonuçlarına göre kadınlar hem olumlu hem olumsuz duygularda daha fazla tatlı tüketmektedir (p<0,05). Kadınların duygudurum değişikliklerinde tatlı tüketimini tercih ettikleri ve sonrasında ise suçluluk duydukları görülmüştür (p<0,05). Kadınların tatlıyı genellikle dışarıda, erkeklerin ise evde tercih ettiği bildirilmiştir (p<0,05). Bireylerin fiziksel olarak aktif olma durumu ile DİA arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Duygusal iştahı fazla olan bireylere sağlıklı ve dengeli beslenme planlarken duygudurum değişikliklerini de göz önünde bulundurup gerekli durumlarda multidisipliner yaklaşımın yararlı olacağı düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractEmotional eating behavior is a board term which refers to a type of pyschological eating that appears in change of feelings like stress, depression, happiness and sadness. It is not clear when it appears and it is associated with overeating of specific foods. Studies have shown that emotional eating behavior often occurs with eating more in response to negative moods. This study was planned to determine the consumption of sweet in positive and negative moods of adult individuals. A total of 200 adult individuals, 100 female and 100 male volunteers between the ages of 18-65, living in İstanbul between March-June 2018 were included in the study. Sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, physical activity status, sweet consumption in mood changes and Emotional Appetite Questionnaire (EEQ) results were evaluated. It was observed that overweight people felt themselves in normal weight and those with a real BMI were obese felt overweight. There was a significant relationship between the sensed BMI class of participant and the real BMI class (p <0.05). In our study, women exhibited a significant emotional eating attitude in both positive and negative moods. When EEQ results showed that women consume more dessert in positive and negative emotions (p <0.05). Women feel guilty as a result of sweet consumption (p<0.05). It was seen that women preferred eating dessert outdoors and men preferred it at home (p <0.05). No statistically significant relationship was found between the physically active status of individuals and EEQ (p>0,05). When planning a healthy and balanced diet for individuals with high emotional appetite, it is thought that the multidisciplinary approach will be useful taking into account mood changes.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectDuygusal Yemeen_US
dc.subjectDuygudurumuen_US
dc.subjectRuh Halien_US
dc.subjectTatlı Tüketimien_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectEmotional Eatingen_US
dc.subjectFeelingsen_US
dc.subjectMooden_US
dc.subjectSweet Consumptionen_US
dc.titleYetişkin bireylerde tatlı tüketimi ve duygudurum değişiklikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeThe evaluation of relationship between sweet consumption and emotional changes in adultsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster