Gestasyonel diyabetli bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
Citation
Şahin, M. (2020). Gestasyonel diyabetli bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.Abstract
Gestasyonel diabetes mellitus (GDM), gebelik sırasında başlayan ya da ilk tanısı Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) sırasında ortaya konan çeşitli derecelerdeki karbonhidrat intoleransıdır. Gebelik diyabeti ciddi maternal ve fetal komplikasyonlara neden olabilir. Bu tez çalışmasının amacı; sağlıklı ve gestasyonel diyabet tanısı alan gebelerin besin tüketimleri, beslenme alışkanlıkları ve vücut ağırlık değişimlerini karşılaştırmak ve literatür ışığında değerlendirmektir. Çalışmaya, İstanbul ili Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrin/Kadın Doğum Polikliniği'ne başvurup OGTT sonucu ile tıbbi beslenme tedavisi (TBT) almamış, yaşları 19-48 yaş arasında değişen 50 GDM'li ve 50 sağlıklı gebe bireyler katılmıştır. GDM grubu bireylerin gebelik öncesi VKİ ortalamaları 28,68±5,1 kg/m2 bulunurken, kontrol grubunun VKİ ortalaması ise 25,23±5,11 kg/m2 bulunmuştur. GDM grubunun gebelik öncesi ve OGTT zamanı VKİ ortalamaları, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. GDM'lilerin %66'sının, kontrol grubunun ise %38'inin ailesinde diyabet hikayesi bulunmaktadır. GDM'li gebelerin önceki gebeliklerinde GDM tanısı alma oranı %38,2 bulunurken kontrol grubunda bu oran %8,7 bulunmuştur. Kontrol grubunun balık, kuru meyve tüketim miktarı sıklığı GDM grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Kontrol grubunun yağdan gelen enerji, A vitamini ve n-3 yağ asidi alımı GDM grubundan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Gebelikte yeterli ve dengeli beslenmenin GDM prevalansını azaltabileceği düşünülmektedir. Bu konuda daha ileri çalışmalara gereksinim vardır. Gestational diabetes mellitus (GDM) is a varying degree of carbohydrate intolerance that begins during pregnancy or is first diagnosed during the Oral Glucose Tolerance Test (OGTT). Gestational diabetes can cause serious maternal and fetal complications. The purpose of this thesis is; To compare the food consumption, nutritional habits and body weight changes of pregnant women who are healthy and diagnosed with gestational diabetes and to evaluate them in the light of the literature. The study included 50 GDM and 50 healthy pregnant individuals, aged between 19-48, who approached to the Istanbul Education and Research Hospital Endocrine / Obstetrics Outpatient Clinic and had not received medical nutrition therapy (TBT) as per OGTTT results. The pre-pregnancy BMI of individuals in the GDM group was found to be 28.68 ± 5.1 kg / m2, while the mean BMI of the control group was found to be 25.23 ± 5.11 kg / m2. The pre-pregnancy and OGTT time BMI means of the GDM group were found to be statistically significantly higher than the control group. 66% of GDM patients and 38% of the control group had a history of diabetes. 38.2% of GDM patients and 8.7 % of the control group were diagnosed with GDM in their previous pregnancies. The amount of fish consumption, dried fruit consumption of the control group were found to be statistically significantly higher than the GDM group (p <0.05). The energy, vitamin A and n-3 fatty acid intake from fat in the control group were found to be statistically significantly higher than the GDM group (p <0.05). It is thought that adequate and balanced nutrition during pregnancy may decrease the prevalence of GDM. Further studies are needed on this subject.
Collections
- Tez Koleksiyonu [938]