Özel eğitim alan çocuklarda beslenmenin büyüme ve gelişme üzerine etkisi
Künye
Şenkula, M. (2020). Özel eğitim alan çocuklarda beslenmenin büyüme ve gelişme üzerine etkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.Özet
Amaç: Bu araştırma, İstanbul Eyüp Dilbade Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezine başvuran, 4-16 yaş aralığında Serebral Palsi tanısı almış olan çocukların beslenme durumlarının büyüme ve gelişme üzerine etkisini saptamak için planlanmış ve yürütülmüştür. Materyal ve Metot:Anket yoluyla demografik bilgiler, sağlık, beslenme ve fiziksel olarak başkalarına bağımlılık durumu saptanmış, antropometrik ölçümler alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 68 çocuğun %51.4' ünü (n=35) erkekler, %48.6' sını (n=33) kızlar oluşturmuştur. Çocukların %41.1' i KMFSS 1 seviyesinde olmasına karşın, %60.3' ü başkasına bağımlıdır. Beslenme sorunu olarak her yaş grubu ve cinsiyette en fazla kabızlık (%89.7) görülmektedir. Çocukların besin tüketimleri incelendiğinde; yağ ve niasin alımlarının fazla, enerjinin makro besin ögelerinden sağlanan oranlarının dengesiz olduğu görülmüştür. Malnütrisyon göstergeleri olarak; az sayıda çocuğun boy uzunluğu (%26.5), vücut ağırlığı (19.1), BKİ (%23.5), TDKK (%7.3), SDKK (%22.1), ÜOKÇ (%4.4) persentil değerleri, düşük olarak kabul edilen ≤3. persentilin altında bulunmuştur. Sonuç: Araştırmaya katılan çocukların beslenmeleri yeterli ancak dengesiz bulunmuş, malnütrisyon ve obezite oranının düşük olduğu belirlenmiş, bölgesel yağlanma dikkat çekmiş ve diyetisyen desteğine ihtiyaçları olduğu sonucuna varılmıştır. Objective: This research is not planned and necessary to determine the growth and development of nutritional conditions that are diagnosed as Cerebral Palsi between the ages of 4-16, in Istanbul Eyüp Dilbade Special Education and Rehabilitation Center. Material and Method: Demographic information, health, nutrition and physical dependency to others, anthropometric measurements via survey. Results: %68 of the study biological 51.4% (n = 35) were boys, 48.6% (n = 33) were girls. %41.1 of children are among the KMFSS 1 countries and %60.3 are dependent on someone else. As a nutritional problem, the most constipation (%89.7) in every age group and gender is when the food consumption of children is examined; The observation of food consumption of children shows that the intake of fat and niacin was high, the energy was immoderate among macronutrients. Malnutrition indicators are a small number of biological lengths (%26.5), body weight (%19.1), BMI (%23.5), TDKK (%7.3), SDKK (%22.1), UOCC (%4.4) percentile working, considered lower than ≤ 3. It is below the percentile. Conclusion: According to the research, the results were found to be adequate but unbalanced, the rate of malnutrition and obesity was low cost, regional fat-free and dietician support is necesary.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [1159]