Yüksek protein diyeti alan sıçanlarda antioksidan ve inflamasyon biyobelirteçleri ile obezite gelişimi arasındaki ilişkinin nesillere bağlı değişiminin incelenmesi
Citation
Yousefirad, N. (2020). Yüksek protein diyeti alan sıçanlarda antioksidan ve inflamasyon biyobelirteçleri ile obezite gelişimi arasındaki ilişkinin nesillere bağlı değişiminin incelenmesi. (Yayınlanmamış doktora tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.Abstract
Perinatal dönemde annenin beslenme yoluyla aldığı proteinler önemli bir besleyici faktör olup, yüksek protein alımı ilerleyen dönemlerde obezite ve metabolik hastalık riski ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızın amacı maternal yüksek protein diyetin yavru sıçanlarda obezite riski, inflamasyon ve antioksidan savunma sistemin biyobelirteçleri üzerinde etkisini araştırmaktır. Çalışmada 32 adet Sprague–Dawley cinsi dişi sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar rastgele kontrol ve yüksek protein alacak şekilde 2 guruba ayrılıp, gebelik ve laktasyon boyunca annelerin, doğumdan sonra 5 hafta süreyle yavruların beslenmeleri sağlanmıştır. Çalışmamızda anne ve yavru sıçanların vücut ağırlıkları, sakrifiye edildikten sonra kahverengi ve beyaz renkli yağ doku ağırlıkları kaydedilmiştir. Alınan serum örneklerinde insülin, IGF-1, lipid profili, inflamasyon biyobelirteçleri ve karaciğer dokusunda TG, TAS, TOS ve oksidatif stres indeksi (OSI) seviyelerinin belirlenmesi ELISA kitleri kullanılarak belirlenmiştir. Serum glukoz değeri ise glukometre yardımyla belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarımıza göre yüksek proteinli diyet, yağ dokusu ağırlığında artışa neden olmanın yanısıra, annelerde anlamlı bir ağırlık kaybına yol açmıştır. Ancak yavruların vücut ağırlığı üzerinde etki göstermemiştir. Anne ve yavrularda serum TG, LDL ve total kolesterol seviyesinde azalmaya, HDL düzeyinde artışa neden olmuştur. Yavrularda karaciğer TG, serum glukoz ve insülin düzeyi üzerinde ise azaltıcı bir etkisi olduğu, annelerde karaciğer TG, IGF-1 düzeyinde azaltıcı, insülin seviyesinde ise artırıcı etkisi saptanmıştır. CRP düzeyi anne ve yavrularda, TNF-α ise annelerde azalma göstermiştir. TAS, TOS ve OSI değerleri yüksek protein alan yavrularda belirgin bir azalma göstermişken annelerde artış saptanmıştır. Sonuçta maternal yüksek proteinli diyetin yeni doğanlarda obezite ve metabolik sendromla mücadelede önemli etkileri olabileceği düşünülmüştür. Maternal protein intake that the mother receives through nutrition in the perinatal period are an important nutritional factor. High protein intake has been associated with the risk of obesity and metabolic disease in the future. The aim of our study is to investigate the effect of maternal high protein diet on obesity risk, inflammation and biomarkers of antioxidant defense system in offspring rats. 32 Sprague – Dawley female rats were used in the study. The rats were divided into 2 groups to receive random control and high protein, the mothers were fed during pregnancy and lactation and the pups were fed for 5 weeks after birth. In our study, body weights of mother and baby rats were recorded, and brown and white adipose tissue weights after being sacrificed. Determination of insulin, IGF-1, lipid profile, inflammation biomarkers levels in serum samples and TG, TAS, TOS and oxidative stress index (OSI) levels in liver tissue were conducted using ELISA kits. Serum glucose value was determined with the help of glucometer. According to our study results, high protein diet caused an increase in adipose tissue weight as well as causing a significant weight loss in dams. However, it had no effect on offspring body weight. Serum TG, LDL and total cholesterol levels decreased and HDL levels increased in dams and offspring. It has been found that it has a decreasing effect on liver TG, serum glucose and insulin levels in the offspring, and a decreasing effect on the liver TG, IGF-1 level and an increasing effect on the insulin levels in dams. CRP level decreased in mothers and offspring, and TNF-α decreased only in dams. While TAS, TOS and OSI values showed a significant decrease in the offspring who received high protein, these values increased in dams. As a result, it has been thought that maternal high protein diet may have important effects on combating obesity and metabolic syndrome in newborns.
Collections
- Tez Koleksiyonu [10]