Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAkgün, Cihangir
dc.contributor.authorBayer, Hatice Kübra
dc.date.accessioned2021-08-23T11:11:36Z
dc.date.available2021-08-23T11:11:36Z
dc.date.issued2020en_US
dc.date.submitted2020-09-08
dc.identifier.citationBayer, H. K. (2020). Obez bireylerde maydanoz ve limon suyunun NAFLD ve obeziteye etkileri. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7926
dc.description.abstractÇalışmada maydanozlu limon suyunun NAFLD ve obeziteye olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. İstanbul Çamlıca Medipol Hastanesi Beslenme ve Diyetetik polikliniğine başvuran 18-65 yaş alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) sahip beden kütle indeksleri (BKİ)>30 kg/m2 olan 60 hasta çalışma ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Başlangıç ve 15 gün sonraki karaciğer yağlanma derecesi ve boyutu ultrasonografi (US) ve vücut analiz ölçümleri MC 580 TANITA BİA ile yapılmıştır. Tüm hastalara gereksinimlerine göre izokalorik diyet planlanmıştır. Çalışma grubundaki hastalara izokalorik diyete ek olarak her sabah aç karnına taze maydanozlu limon suyu kürü 10 dal maydanozun tamamı (sap ve yapraklar dahil), 60 mililitre sıkılmış limon suyu ve 200 mililitre oda sıcaklığındaki su ile blenderize edilerek verilmiştir. Verilerin istatistiksel analizleri IBM Statistics (SPSS) programı ile %95 güven aralığında yapılmış ve p<0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda karaciğer yağlanma derecesi fark ortalaması sırasıyla çalışma grubunda 0,40±0,49 grade ve kontrol grubunda 0,03±0,18 grade, karaciğer boyutu 11,43±10,16 mm'dir, Kilo kaybı ortalaması çalışma grubunda 2,49±1,37 kg ve kontrol grubunda 0,87±0,74 kg, vücut yağı kaybı çalışma grubunda 1,69±0,94 kg ve kontrol grubunda 0,78±0,79 kg, bel çevresi farkı ortalaması çalışma grubunda 1,89±1,49 cm ve kontrol grubunda 1,00±1,00 cm'dir. Toplam kolesterol farkı ortalaması sırasıyla çalışma grubunda 10,62±10,00 mg/dl ve kontrol grubunda 0,46±0,88 mg/dl, LDL fark 6,06±4,59 mg/dl ve 0,64±1,33 mg/dl'dir ve farklar istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). ALT ve AST fark ortalaması açısından anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,05). Sonuçta izokalorik diyet ile birlikte maydanozlu limon suyu kullanımının karaciğer yağlanma derecesi ve boyutu, vücut ağırlığı, kolesterol ve LDL'yi azalttığı ancak ALT ve AST üzerinde etkisi olmadığı görülmüştür.en_US
dc.description.abstractThe aim of the study was to examine the effects of lemon juice with parsley on NAFLD and obesity. Sixty patients aged 18-65 with nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) with body mass index (BMI)> 30 kg / m2, who applied to the Nutrition and Dietetics outpatient clinic of Istanbul Camlica Medipol Hospital, were divided into study and control groups. At the beginning and after 15 days, the degree and size of fatty liver ultrasonography (US) and body analysis were measured by MC 580 TANITA BIA. An isocaloric diet was planned for all patients according to their needs. In addition to the isocaloric diet, the patients in the study group were given a cure of fresh parsley lemon juice every morning on an empty stomach, blendered with all 10 sprigs of parsley (including stems and leaves), 60 milliliters of lemon juice and 200 milliliters of room temperature water. Statistical analysis of the data was made with IBM Statistics (SPSS) program at 95% confidence interval and evaluated at p <0.05 significance level. At the end of the study, the mean difference in the degree of fatty liver was 0.40 ± 0.49 grade in the study group and 0.03 ± 0.18 grade in the control group, liver size was 11.43 ± 10.16 mm, the mean weight loss was 2 in the study group, 49 ± 1.37 kg and 0.87 ± 0.74 kg in the control group, 1.69 ± 0.94 kg in the study group and 0.78 ± 0.79 kg in the control group, the average waist circumference difference in the study group 1 , 89 ± 1.49 cm and 1.00 ± 1.00 cm in the control group. The mean total cholesterol difference was 10.62 ± 10.00 mg / dl in the study group and 0.46 ± 0.88 mg / dl in the control group, respectively, the LDL difference was 6.06 ± 4.59 mg / dl and 0.64 ± 1, respectively. It is 33 mg / dl and the differences are statistically significant (p <0.05). There was no significant difference in terms of ALT and AST mean difference (p> 0.05). As a result, it was observed that the use of lemon juice with parsley together with the isocaloric diet decreased the degree and size of liver fat, body weight, cholesterol and LDL, but had no effect on ALT and AST.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFlavonoiden_US
dc.subjectLimonen_US
dc.subjectMaydanozen_US
dc.subjectNAFLDen_US
dc.subjectObeziteen_US
dc.subjectFlavonoiden_US
dc.subjectLemonen_US
dc.subjectParsleyen_US
dc.subjectNAFLDen_US
dc.subjectObesityen_US
dc.titleObez bireylerde maydanoz ve limon suyunun NAFLD ve obeziteye etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of parsley and lemon juice on NAFLD and obesity in obese individualsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster