Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖztürk, Rabia İclal
dc.contributor.advisorErsoy, Gülgün
dc.contributor.authorŞahiner, Merve
dc.date.accessioned2021-08-23T09:16:45Z
dc.date.available2021-08-23T09:16:45Z
dc.date.issued2020en_US
dc.date.submitted2020-01-08
dc.identifier.citationŞahiner, M. (2020). Türkiye A Milli Güreş Takımındaki sporcuların ağırlık kaybı dönemlerindeki beslenme ve kaygı durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7924
dc.description.abstractBu çalışma, Türkiye A Milli Güreş Takımındaki 18 yaş üstü sporcuların ağırlık kaybı dönemlerindeki beslenme ve kaygı durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma; serbest stil kadın ve erkekler ile greko-romen stil erkekler milli güreş takımı kamplarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 25 kadın, 23 erkek toplamda 48 sporcu katılmıştır. Kadınların yaş ortalaması 21.20±2.41 yıl, erkeklerin yaş ortalaması 25.56±4.18 yıldır. Sporculara araştırma modeline uygun şekilde düzenlenmiş gönüllü onay formu, sosyodemografik özellikleri, beslenme ve antrenman durumlarını araştıran bir anket formu ile sezon içi hazırlık dönemlerinde ve müsabakadan önceki hafta içinde iki kez olmak üzere besin tüketim formu ile durumluk ve sürekli kaygı durumlarını ölçmek için STAI Form TX-1,2 ölçekleri uygulanmıştır. Sporcuların beslenme durumları Beslenme Bilgi Sistemi (BEBİS) ile analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS programı kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda; müsabaka döneminde erkek sporcuların kaygı puanının kadınlara oranla daha yüksek olduğu, ancak sürekli kaygı puanları dikkate alındığında kadın sporcuların erkeklere göre daha yüksek sürekli kaygı puanına sahip olduğu ve evli sporcuların müsabaka dönemi durumluk kaygı puanının bekar sporculardan daha yüksek olduğu bulunmuştur. Müsabaka öncesi hazırlık döneminde su/sıvı kısıtlamasının müsabaka dönemi durumluk kaygı puanlarının artırdığı bulunmuştur. Müsabaka öncesi hazırlık döneminde vücut ağırlığının sıklete göre ayarlandığı gün sayısı azaldıkça, durumluk kaygının arttığı gözlemlenmiştir (p<0.05, p<0.10). Müsabaka öncesi hazırlık dönemindeki besin tüketiminin müsabaka dönemindeki besin tüketimine oranla daha yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Müsabaka döneminde azalan enerji ve besin ögelerine bağlı olarak kaygı düzeylerinde artış gözlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to evaluate the relationship between nutrition and anxiety conditions during weight loss periods of athletes over 18 years of age in Turkey National Wrestling Team. The study was conducted at national wrestling team camps for freestyle women, freestyle men and Greko-Romen style men. A total of 48 athletes participated in the study. The mean age of women was 21.20 ± 2.41 years and the mean age of men was 25.56 ± 4.18 years.Volunteer consent form designed for the athletes' research model, socio-demographic characteristics, a questionnaire form investigating nutritional and training status, nutritional consumption form and twice a week before the competition to measure condition and trait anxiety measure the status after the form is STAI TX-1,2 scales were applied. The nutritional status of the athletes was analyzed bu means of Nutrition Information System (BEBIS). The SPSS program was used for statistical analysis of the data obtained in the study. As a result of the study; It was found that male athletes had higher anxiety scores in the competition period than female athletes. It was found that those who made water / liquid restriction during the pre-competition preparation period increased their state anxiety scores during the competition period. It was observed that state anxiety increased as the number of days where body weight was adjusted according to weight decreased during the pre-competition preparation period (p <0.05, p <0.10). It was found that the food consumption during the pre-competition preparation period was higher than the food consumption during the competition period. Anxiety levels increased due to decreased energy and nutrients during the competition period.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectDurumluk ve Sürekli Kaygıen_US
dc.subjectGüreşen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectState-Trait Anxiety Inventory (STAI)en_US
dc.subjectWrestlingen_US
dc.titleTürkiye A Milli Güreş Takımındaki sporcuların ağırlık kaybı dönemlerindeki beslenme ve kaygı durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of the relationship between nutrition and anxiety situations during weight loss periods of athletes in Turkey Mational Wrestling Teamen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster