Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorEyüpoğlu, Ozan Emre
dc.contributor.authorÖzer, Hatice
dc.date.accessioned2021-08-20T10:25:07Z
dc.date.available2021-08-20T10:25:07Z
dc.date.issued2020en_US
dc.date.submitted2020-07-21
dc.identifier.citationÖzer, H. (2020). Mineralli suların ve sığır jelatininin ekstrensek pıhtılaşma sistemine etkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7908
dc.description.abstractEkstrensek pıhtılaşma sisteminde bazı proteinlere postranslasyonel modifikasyonla karboksil grubu bağlanır. Bu reaksiyon için K vitamini gereklidir. Çünkü karboksilazların koenzimi K vitaminidir. 1990’ lü yılların başından beri bilinen bu mekanizma tromboza bağlı MI, serebrovaskuler, periferal damar hastalığı olan kişilerin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu tedavinin amacı K vitaminini baskılayarak pıhtı oluşumunu, kanamaya sebebiyet vermeden engellemektir. Tedavide kullanılan ilaçların doz ayarı ekstrensek pıhtılaşma sisteminin göstergesi olan protrombin zamanı testi(PTZ) ile takip edilir. Tedavinin etkinliğinde diyet önemlidir. Bu çalışmada; kandaki kalsiyum iyonunun pıhtılaşma sisteminde etkisini dikkate alarak, ayrıca jelatinle yapılmış pıhtılaşma ile ilgili çesitli çalışmalar incelenerek mineralli suların ve jelatinin ekstrensek pıhtılaşma zamanına etkisini araştırmayı amaçladık. PTZ testi için gerekli olan doku faktörü kuzu akciğerinden elde edildi. Plazmaya ilave edilen mineralli sular ve sığır jelatininin etkisi Quick metodu ile ölçülen PTZ testi ile değerlendirildi. Sığır jelatini konsantrasyonu arttıkça pıhtılaşma arttı. Jelatin konsantrasyonlarından %1 ile %2,5 arasında pıhtı oluşumunun en yüksek düzeyde olduğu görüldü. 13 farklı mineralli su kullanıldı. 5’inin pıhtı oluşumunun kısalttığını diğerlerinin ise pıhtı oluşumunu geciktirdiği görüldü. Mineralli su ve sığır jelatini karışım kombinasyonunda PTZ etkisinde MS5 suyun pıhtı oluşumunda sinerjst etki görüldü, diğer mineralli sular ise pıhtı oluşumunda antagonist etki gösterdi. SPSS spearman kolerasyon analizinde mineralli suların PTZ etkisi ile kalsiyum miktarları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Mineralli su-jelatin kombinasyonu ile pıhtı oluşumu yönünden potasyum miktarları arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p<0,05). Ayrıca DF ve jelatinin protein bantlarının molekül ağırlıklarının SDS PAGE’de 220 ile 45 kDa arasında olduğu görüldü. Sonuç olarak; in vitro şartlarda ekstrensek pıhtılaşma sistemi ile ilgili yapılan bu çalışmanın, in vivo yapılacak çalışmalara ışık tutacak nitelikte olduğunu düşünmekteyiz.en_US
dc.description.abstractIn extrinsic coagulation system carboxly group is attached to proteins with posttranslational modifications. Fort his reaction vitamin K is necessary. Because the coenzyme of carboxylases is vitamin K. Known since the early 1990‟s this mechanism has been used for the treatment of patients with MI related with thrombosis, cerebrovascular, peripheral vascular disease. The aim of this treatment by suppressing vitamin K is to prevent clot formation without causing bleeding. The dosage adjustment of drugs used in the treatment is followed by the prothrombin time test (PTZ) which is the indication of extrinsic coagulation system. Diet is important in the effectiveness of treatment. In this research we aimed to search the effect of mineral waters and beef gelatin to extrinsic coagulation time by considering the effect of calcium ion in blood in the coagulation system. Tissue factor required for PTZ test derived from lamb lung. The effect of mineral water and bovine gelatin added to plasma was evaluated by PTZ test measured by quick method. As the concentration of bovine gelatin increased, the coagulation increased. In gelatin concentrations between %1 and %2,5 clot formation was observed to be the highest. 13 different mineral waters were used. 5 of them were observed to shorten the clot formation and the others delay the clot formation. In the combination of mineral water and bovine gelatin under the PTZ effect the synergist effect of MS5 water was observed in clot formation. Other mineral waters showed an antagonistic effect to the clot formation. In the analyses of SPSS spearman correlation and calcium amount in the mineral waters with the effect of PTZ no significant relation was found. A significant relation found between mineral watergelatin combination and potassium amount in terms of clot formation. (p<0,05). Besides DF and molecular weights of gelatin protein bands was observed in SDS PAGE between 220 and 45 kDa. As a result we think that this research which was about extrinsic clot formation in vitro conditions has the quality to shed light to the researches in vivo conditions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPTZen_US
dc.subjectSığır Jelatinien_US
dc.subjectMineralli Sularen_US
dc.subjectK Vitaminien_US
dc.subjectPTZen_US
dc.subjectBovine Gelatinen_US
dc.subjectMineral Wateren_US
dc.subjectVitamin Ken_US
dc.titleMineralli suların ve sığır jelatininin ekstrensek pıhtılaşma sistemine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of mineralized water and bovine gelatine on extrinsic coagulation systemen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster