Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBüyükuslu, Nihal
dc.contributor.authorAköz, Ayşenur
dc.date.accessioned2021-07-13T08:24:34Z
dc.date.available2021-07-13T08:24:34Z
dc.date.issued2019en_US
dc.date.submitted2019-08-01
dc.identifier.citationAköz, A. (2019). Premenopoz ve postmenopoz dönemdeki kadınların beslenme durumlarının serum kan lipid ve besin yoluyla alınan poliamin düzeyleri ile ilişkilerinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7599
dc.description.abstractBu çalışma menopoz öncesi ve sonrası dönemde olan kadınların beslenme durumlarının, serum lipid (TK, TG, HDL, LDL) ve diyet poliamin (putresin, spermidin, spermin) düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla yapılmıştır. 10/08/2017 tarihinde etik kurulu onayı almıştır. Çalışma Kasım 2017 ile Ekim 2018 tarihleri arasında Kadıköy Koşuyolu Özel Medipol Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği'nde izlenen 50 premenopoz ve 50 postmenopoz kronik hastalığı olmayan, 100 gönüllü kadına ait veriler, ilgili literatür doğrultusunda hazırlanmış anket formu ile sorgulanmıştır. Kadınların atropometrik ölçümleri alınmış, serum kan lipid ve açlık kan şekeri parametreleri analiz edilmiştir. Premenopoz kadınların BKİ ortalaması 25,7 ± 5,03 kg/m2 iken postmenopoz kadınların BKİ ortalaması 28,7 ± 3,6 kg/m2 olarak bulunmuştur (p<0,05). Premenopoz kadınların beslenme ile aldığı toplam poliamin miktarı 79,454 nmol/gün iken postmenopoz kadınların beslenme ile aldığı toplam poliamin miktarı 83,36 nmol/gün olarak saptanmıştır (p>0,05). Premenopoz kadınların AKŞ, TK, TG ve HDL ortalaması daha düşük, LDL'nin ise daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,01). Bireylerin diyetle aldığı poliamin miktarı ile BKİ, yağ (%), yağ (kg), AKŞ, TK ve TG arasında bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Diyetle alınan spermidin ve HDL arasında zayıf ve negatif bir korelasyon, diyetle alınan putresin ve LDL arasında zayıf ve pozitif bir korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak, kadınların menopozla birlikte vücut kompozisyonlarında, beslenme düzenlerinde ve kan lipid profillerinde çeşitli değişiklikler görülmektedir. Besinle alınan poliaminlerin kan lipid düzeyleri üzerinde zayıf da olsa bir etkisi olduğu saptanmıştır. Besinle alınan poliaminlerin kan yağları ve vücut kompozisyonuna etkisinin araştırıldığı başka bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu etkinin daha iyi anlaşılabilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the relationship between nutritional status, serum lipid (TK, TG, HDL LDL) and dietary polyamine (putresin, spermidine, spermine) levels of premenopausal and postmenopausal women. On 10/08/2017, the ethics committee received its approval. The data of 100 healthy (no chronic diseases) volunteer women (50 premenopausal and 50 postmenopausal), who were followed up at Kadıköy Koşuyolu Private Medipol Hospital Obstetrics Policlinic between November 2017 and October 2018 were questioned with a questionnaire prepared in accordance with the related literature. Anthropometric measurements of women were taken and serum lipid and fasting blood glucose parameters were analyzed. The mean BMI of premenopausal women was 25.7 ± 5.03 kg / m2 and the mean BMI of postmenopausal women was 28.7 ± 3.6 kg / m2 (p <0.05). The intake of dietary polyamine in premenopausal women was 79.454 nmol/day, in postmenopausal women was 83.36 nmol/day (p> 0.05). Premenopausal women had lower mean values of FBS, TC, TG and HDL and higher LDL levels (p <0.01). There was no relationship between dietary polyamine content and BMI, fat (%), fat (kg), FBS, TC and TG (p> 0.05). There was a weak and negative correlation between dietary spermidine and HDL and a weak and positive correlation between dietary intake of putresin and LDL (p <0.05). As a result, various changes in body composition, nutritional patterns and blood lipid profiles of women with menopause are observed. It was found that dietary polyamines had a weak effect on blood lipid levels. There are no studies investigating the effect of dietary polyamines on body fat. Therefore, further studies are needed to better understand this effect.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectKan Lipid Profilien_US
dc.subjectPoliaminen_US
dc.subjectPostmenopozen_US
dc.subjectPremenopozen_US
dc.subjectPutresinen_US
dc.subjectSpermidinen_US
dc.subjectSperminen_US
dc.subjectPremenopauseen_US
dc.subjectPostmenopauseen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectPolyamineen_US
dc.subjectPutresineen_US
dc.subjectSpermidineen_US
dc.subjectSpermineen_US
dc.subjectBlood Lipid Profileen_US
dc.titlePremenopoz ve postmenopoz dönemdeki kadınların beslenme durumlarının serum kan lipid ve besin yoluyla alınan poliamin düzeyleri ile ilişkilerinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of the relationship between serum blood lipid and dietary polyamine intake levels of nutritional status in premenoposis and postmenoposis womenen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster