Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorMacit, Çağlar
dc.contributor.authorKocamanoğlu Ertem, Gizem
dc.date.accessioned2021-07-05T07:21:42Z
dc.date.available2021-07-05T07:21:42Z
dc.date.issued2018en_US
dc.date.submitted2018-11-06
dc.identifier.citationKocamanoğlu Ertem, G. (2018). Hiperlipidemi hastalarında omega-3'ün etkisinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7445
dc.description.abstractHiperlipidemi, kandaki yükselmiş lipit seviyesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Hiperlipidemi, aterosklerozun ve koroner kalp hastalığı, iskemik serebrovasküler hastalık, periferik vasküler hastalık ve pankreatit gibi ateroskleroz ile ilgili durumların başlıca nedenidir. Bu çalışmada besin takviyesi olarak Omega- 3'ün hiperlipidemi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya 40 yaş üstü 52 hiperlipidemik hasta alınmıştır. Hastaların % 54' ünü erkekler % 46' sını kadınlar oluşturmaktadır. Hastaların çalışma süresince yaşam şekilleri ve beslenme düzenlerinde hiçbir değişiklik yapmamaları istenmiştir. Çalışmada 1200mg (780mg Balık yağı + 252mg DHA + 384mg EPA) lık Omega-3 besin takviyesi kullanılmıştır. Omega-3 takviyesi 3 ay boyunca kullanılmıştır. Omega-3 takviyesi öncesi ve sonrasında hastalardan alınan serum örneklerinde HDL, LDL ve Trigliserit seviyeleri ölçülmüştür. Çalışma sonucunda LDL (%2) ve Trigliserit (%26) seviyelerinde anlamlı düşüşler tespit edilmiştir. HDL seviyelerinde anlamlı fark saptanmamıştır. Omega -3 yağ asidinin hiperlipidemi üzerinde tedavi edici özelliği olduğu sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractHyperlipidemia occurs as a consequence of an high lipid level. Hyperlipidemia is a major cause of atherosclerosis and conditions related to atherosclerosis such as coronary heart disease, ischemic cerebrovascular disease, peripheral vascular disease and pancreatitis. In this study, the effect of Omega-3 on hyperlipidemia was evaluated. The study registered 52 hyperlipidemic patients over 40 years of age. % 54 of patients are male and % 46 of patients are female. Patients were asked not to make any changes in their lifestyle and diet during the study period. In this study, 1200mg (780mg Fish oil + 252mg DHA + 384mg EPA ) Omega-3 nutritional supplement was used. Omega-3 readministration was used for 3 months. HDL, LDL and triglyceride levels were measured in serum samples taken before and after omega-3 supplementation. As a result, major reduction was seen in triglyceride (26%) level while minör reduction was seen in LDL (2%) level. There was no important difference in HDL level. It is concluded that omega-3 fatty acid has a therapeutic property in hyperlipidemia.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHDLen_US
dc.subjectHiperlipidemien_US
dc.subjectLDLen_US
dc.subjectOmega-3en_US
dc.subjectTrigliserien_US
dc.subjectHDLen_US
dc.subjectHyperlipidemiaen_US
dc.subjectLDLen_US
dc.subjectOmega-3en_US
dc.subjectTriglycerideen_US
dc.titleHiperlipidemi hastalarında omega-3'ün etkisinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeThe effect of omega-3 in patient with hyperlipidemiaen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster