Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGaripağaoğlu Denizhan, Muazzez
dc.contributor.authorIşık, Tülay
dc.date.accessioned2021-06-30T08:12:34Z
dc.date.available2021-06-30T08:12:34Z
dc.date.issued2018en_US
dc.date.submitted2018-08-15
dc.identifier.citationIşık, T. (2018). Laktasyon dönemindeki Suriyeli kadınların beslenme durumunun değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7393
dc.description.abstractBu çalışma, Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkemize zorunlu göç etmek durumunda kalan laktasyon dönemindeki Suriyeli kadınların beslenme durumunun saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 5 Ekim 2017-29 Ocak 2018 tarihleri arasında Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, İstanbul Al Farah Çocuk ve Aile Destek Merkezine gelen, 0-6 aylık bebeği olan 102 kadın ile yürütülmüştür. Kadınlara ilişkin demografik bilgiler, antropometrik ölçümler ve üç günlük besin tüketim kayıtları daha önceden yapılandırılmış bir 'anket formu' kullanılarak tercüman aracı- lığıyla yüz yüze görüşme yöntemi ile elde edilmiştir. DSÖ'nün BKİ sınıflandırmasına göre değerlendirilmiştir. Günlük enerji ve besin öğeleri alımları, bilgisayar ortamında besin analiz programı (BEBİS8) kullanılarak belirlenmiş, elde edilen sonuçlar TÜBER önerileriyle karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS 24.0 programı kullanılmış, sonuçlar % 95 güven aralığında, p<0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Kadınların yaş ortalaması 27,9±5,7 yıl, BKİ ortalaması 27,3±4,6 kg/m2 , ortalama gebelik sayısı 3,8±2,3, ortalama çocuk sayısı 3,3±1,9 ve laktasyon süresi 10,3±6,9 hafta olarak saptanmıştır. Katılımcıların tümü ev hanımı olup, çoğunluğu ortaokul ve altında eğitim seviyesine sahip, ortalama aylık geliri ise 1267 TL olarak bulunmuştur. Kadınların % 34'ünün laktasyon döneminde beslenmesinde değişiklik yaptığı ve % 17'sinin vitamin-mineral desteği aldığı tespit edilmiştir. Kadınların günlük beslenmeleriyle ortalama 1593,7±556,5 kkal/gün enerji aldıkları ve enerjinin makro besin öğelerine da- ğılımının dengeli olduğu ancak A vitamini, C vitamini, tiamin, riboflavin, piridoksin, folik asit, B12 vitamini, demir, çinko ve potasyumu yetersiz aldığı tespit edilmiş- tir. Daha yüksek BKİ'ye ve daha düşük laktasyon süresine sahip kadınların, yağ alımlarının istatistiksel açıdan anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ek olarak kadınların A, E, B12 vitaminleri ve çinko, magnezyum mineralleri alımı ile bazı sosyodemografik özellikler arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, savaş ve göçün etkilediği hassas bir grup olan laktasyon dö- nemindeki Suriyeli kadınlar enerji ve birçok önemli mikro besin öğelerini, önerilerin altında almıştır. Bu nedenle kadınların ekonomik, beslenme ve sağlık açısından çeşitli programlar ve eğitimlerle desteklenmesi gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out in order to determine the nutritional status of Syrian women during the lactation period, in which they had to migrate to Turkey due to civil war in Syria. The study was conducted with 102 women with children from 0 to 6 months of age, who came to the Istanbul Al Farah Child and Family Support Center, a project under the Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants, between October 5 2017 and January 29 2018. Demographic information, anthropometric measurements and three-day nutrition records for women were obtained through face-to-face interviewing through an interpreter using a pre-configured questionnaire. The evaluations were conducted according to the WHO classification of BMI. Daily energy and nutrient purchases were determined using computerized nutrient analysis program (BEBİS8), and the results obtained were compared with the TÜBER recommendations. SPSS 24.0 program was used for statistical analysis and the results were evaluated at 95% confidence interval, p <0.05 significance level. The mean age of the women was 27,9±5,7 years, the mean BMI was 27.3 ± 4.6 kg / m2, the average number of pregnancies was 3.8 ± 2.3, the average number of children was 3.3 ± 1.9 and the lactation duration was 10,3 ± 6.9 weeks, respectively. All participants were housewives, most of whom had middle school and lower education level, and the average monthly income was 1267 TL. It was found that 34% of the women changed their diet during the lactation period and 17% received vitamin-mineral supplements. It is known that the average daily intake of females is 1593,7 ± 556,5 kcal / day and that the distribution of daily energy to macro nutrients is balanced, but a vitamin A, vitamin C, thiamine, riboflavin, pyridoxine, folic acid, vitamin B12, iron, zinc and potassium inadequicies have been detected. Women with higher BMI and lower lactation times were found to have higher fat intake at statistically significant levels. In addition, it was found that there was a significant difference between the intake of vitamins A, E, B12 and zinc, magnesium minerals and some sociodemographic characteristics (p <0.05). As a result, during lactation, Syrian women, a group that was affected by war and immigration, received energy and s micronutrients under the recommendations. For this reason, lactating Syrian women that were affected by the war and their subseqent immigration to Turkey need to be supported by various programs and trainings in terms of economics, nutrition and health.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSuriyeen_US
dc.subjectLaktasyondaki Kadınen_US
dc.subjectBeslenme Durumuen_US
dc.subjectBesin Alımıen_US
dc.subjectSyriaen_US
dc.subjectLactating Womenen_US
dc.subjectNutrition Statusen_US
dc.subjectNutrient Intakeen_US
dc.titleLaktasyon dönemindeki Suriyeli kadınların beslenme durumunun değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of nutritional status of Syrian women in the lactation perioden_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster