Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorErdem, Nihal Zekiye
dc.contributor.authorYılmaz, Özge
dc.date.accessioned2021-06-09T06:39:02Z
dc.date.available2021-06-09T06:39:02Z
dc.date.issued2017en_US
dc.date.submitted2017-09-19
dc.identifier.citationYılmaz, Ö. (2017). Obezite cerrahisi hastaları için yemek tarifleri. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7096
dc.description.abstractObezitenin tedavisinde ilk basamağı, tıbbi beslenme ve davranış değişikliği tedavileri oluşturmaktadır, fakat morbid obezitede yalnızca diyet uygulamalarıyla hedeflenen vücut ağırlığına ulaşmak oldukça zordur. Bu noktada, morbid obezite için cerrahi tedavi uygun ve etkili bir seçenek olarak değerlendirilmektedir. Obezite cerrahisi (bariyatrik cerrahi) sonrası doğru miktarda doğru besinleri tüketmek hedeflenen vücut ağırlığına ulaşmada başarı sağlamaktadır. Bariyatrik cerrahi sonrası oluşan komplikasyonlardan biri protein enerji malnütrisyonudur. Ameliyat sonrası protein alımının azalması ve emilim bozucu yöntemler, protein enerji malnütrisyonunun sebepleri olarak gösterilmektedir. Bu çalışmada, bariyatrik cerrahi sonrası hastaların beslenmesine katkı sağlayacak, beslenmeye bağlı oluşan komplikasyonları azaltmaya yardımcı olacak ve hastalar tarafından duyusal analizle değerlendirildikten sonra beğenilecek yeni tarifler geliştirmek amaçlanmıştır. Çalışma Eylül 2016 – Ağustos 2017 tarihleri arasında planlanarak yürütülmüştür. Litaratürde belirtilen günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinimlerine göre yemek çeşitliliğini sağlayacak, yapımı kolay, lezzetli ve besin değeri yüksek tarifler geliştirilmiştir. Tariflerde kullanılan yiyecek ve içecekler marketten satın alınmış olup, özel ürünler Nustil Nutrition Style firması tarafından sağlanmıştır. Geliştirilen tarifler, en az 6 ay önce bariyatrik cerrahi ameliyatı olmuş, 18 yetişkin hasta tarafından test edilmiştir. Test olarak duyusal analiz yöntemi kullanılmıştır. Tariflerin alabileceği en düşük puan 6 ve en yüksek puan 30'dur. Buna göre geliştirilen tariflerin % 6'sı orta, %53'ü iyi, % 41'i çok iyi puan aralığında değerlendirilmiştir. Buradan geliştirilen tariflerin görüntü, aroma, tat olarak beğenildiğini ve hastaların diyetlerine ekleyebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bariyatrik cerrahi sonrası hastaların tüketimine uygun daha fazla tarife ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma, bu alanda ülkemizde yapılan ilk örnek olduğu için gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacaktır.en_US
dc.description.abstractThe first step in the treatment of obesity is of medical nutrition and behavior change, but it is difficult to achieve with only body weight targeted by dietary practices in morbid obesity. At this point, surgical treatment for morbid obesity is considered as appropriate and effective option. Consuming the appropriate nutrients in the right amount after the obesity surgery (bariatric surgery) can help to achieve in the targeted body weight. One of the complications after bariatric surgery is protein energy malnutrition. Decreased protein intake after surgery and deterioration of absorption after malabsorbtive methods have been shown as the causes of protein energy malnutrition. In this study, it was aimed to contribute to nourishment of patients after bariatric surgery, to reduce complications due to nutrition and to develop new treats after being evaluated by sensory analysis by patients. The study was planned and carried out between September 2016 and August 2017. It has been developed to be easy to prepare, delicious and nutritious recipes to meet the dietary requirements of daily energy, protein, fat and carbohydrate requirements. Foods and drinks used in recipes were purchased from the market and special products were provided by Nustil Nutrition Style company. A total of 17 recipes were developed and these developed recipes were assessed by 18 number of people who had bariatric surgery in last 6 months, in terms of sensory analysis. It was found that in recipe assessment, the lowest score was 6 and the highest score was 30. In addition, 6%,53% and 41% of the recipes were found moderate, good and very good, respectively. It was understood that developed recipes were enjoyed interms of apperance, aroma, taste and they can be part of daily diet of these patients. After bariatric surgery, there is a need for more appropriate guidelines for patients' diet. This work is the first example to be made in this field, so it forms an example for future studies.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBariyatrik Cerrahien_US
dc.subjectBariyatrik Tarifleren_US
dc.subjectDuyusal Analizen_US
dc.subjectHedonik Değerlendirmeen_US
dc.subjectTarif Geliştirmeen_US
dc.subjectBariatric Surgeryen_US
dc.subjectBariatric Recipesen_US
dc.subjectMorbid Obesityen_US
dc.subjectSensory Analysisen_US
dc.subjectHedonic Evaluationen_US
dc.subjectTariff Improvementen_US
dc.titleObezite cerrahisi hastaları için yemek tariflerien_US
dc.title.alternativeRecipes for obesity surgery patientsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster