Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorErdem, Nihal Zekiye
dc.contributor.authorAvcı, Ceren
dc.date.accessioned2021-06-09T06:25:02Z
dc.date.available2021-06-09T06:25:02Z
dc.date.issued2017en_US
dc.date.submitted2017-03-02
dc.identifier.citationAvcı, C. (2017). Bariyatrik cerrahi sonrası hastaların atıştırma davranışlarının ve duygusal yeme durumlarının biyokimyasal parametreler, komorbiditeler ve kilo kaybı üzerine etkileri. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7095
dc.description.abstractÇalışmanın amacı; bariyatrik cerrahi geçirmiş hastaların kan biyokimyasal parametrelerinin ve duygusal yeme durumunun değişimini, bariyatrik cerrahi sonrası hastaların atıştırma alışkanlıklarını tespit etmektir. Çalışmaya sleeve gastrektomi geçirmiş 95 kadın hasta katıldı. Atıştırma davranışları ile duygusal yeme durumu preoperatif ve postoperatif 3.ayda tüm hastalarda değerlendirildi. Preoperatif dönemdeki ağırlık, trigliserit, total kolesterol, lenfosit, ALT, açlık kan şekeri ve HbA1c değerleri ortalamalarının postoperatif 3.ayda azaldığı saptanmıştır. Postoperatif dönemdeki hemoglobin değerleri preoperatif dönemdeki değerlere göre daha yüksek bulunmuştur. Postoperatif dönemdeki duygusal yeme ölçeği puanları preoperatif döneme göre daha düşük olduğu gözlenmiştir. Preoperatif dönemdeki duygusal yeme ölçeği puanları ile albümin arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Preoperatif dönemde 34 hastanın atıştırma davranışı varken, postoperatif dönemde bu davranış gözlenmemiştir. Atıştırma davranışı olmayanların trigliserit değerleri, olanlara oranla daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak; sleeve gastrektomi ameliyatı yeme düzeninde büyük değişikliklere neden olmaktadır. Preoperatif dönemde, postoperatif dönemin beslenme düzeni hakkında bilgi verilmeli ve uygun ağırlık kaybı için multidisipliner ekipçe hastalar desteklenmelidir. Koşullar sağlandığında başarılı bir ameliyat sonrası süreç geçirilebileceği düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractPurpose of the study; changes in blood biochemical parameters and emotional eating status of patients undergoing bariatric surgery, and snacking habits of patients after bariatric surgery. A total of 95 female patients who had undergone sleeve gastrectomy participated in the study. Snack behaviors and emotional eating were evaluated preoperatively and at 3 months postoperatively in all patients. The mean preoperative weight, triglyceride, total cholesterol, lymphocyte, ALT, AST, fasting blood sugar and HbA1c values decreased in the third postoperative month. Hemoglobin values in the postoperative period were found to be higher than those in the preoperative period. Emotional eating scale scores in the postoperative period were found to be lower than in the preoperative period. There was a significant relationship between albumin and emotional eating scale scores in the preoperative period. There were 34 snacking behaviors in the preoperative period and this behavior was not observed in the postoperative period. Triglyceride values of those without snacking behaviors were found to be higher than those. As a result; sleeve gastrectomy surgery causes major changes in the eating pattern. In the preoperative period, information about the nutritional status of the postoperative period should be given and patients should be supported by multidisciplinary team for appropriate weight loss. It is thought that when conditions are met, it can pass a successful postoperative procedure.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAtıştırma Durumuen_US
dc.subjectAtıştırmaken_US
dc.subjectBariyatrik Cerrahien_US
dc.subjectDuygusal Yemeen_US
dc.subjectSleeve Gastrektomien_US
dc.subjectBariatric Surgeryen_US
dc.subjectEmotional Eatingen_US
dc.subjectGrazingen_US
dc.subjectSleeve Gastrectomien_US
dc.subjectSnacking Situationen_US
dc.titleBariyatrik cerrahi sonrası hastaların atıştırma davranışlarının ve duygusal yeme durumlarının biyokimyasal parametreler, komorbiditeler ve kilo kaybı üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of grazing and emotional eating on biochemical parameters, comorbidities and weight loss after baratric surgeryen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster