Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGaripağaoğlu, Muazzez
dc.contributor.authorAltınbaş, Zeynep
dc.date.accessioned2021-06-09T06:13:31Z
dc.date.available2021-06-09T06:13:31Z
dc.date.issued2017en_US
dc.date.submitted2017-01-10
dc.identifier.citationAltınbaş, Z. (2017). 6-12 aylık bebeklerin büyüme-gelişme ve beslenme durumunun değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7094
dc.description.abstractÇalışma 6-12 aylık bebeklerin büyüme-gelişme ve beslenme durumunu değerlendirmek amacıyla yapıan çalışmaya 15 Temmuz-15 Eylül 2014 tarihleri arasında İstanbul İli, Çekmeköy ilçesi, Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) izlenen 6-12 aylık 300 bebek alınmıştır. Bebekler ve ailelere ilişkin bilgiler önceden hazırlanmış bir anket formu ile elde edildi. Bebeklerin ağırlık ve boy uzunlukları, ASM hemşireleri tarafından ölçülmüştür. Türk çocukları için geliştirilmiş persentil değerleri/eğrileri ile karşılaştırılmıştır. Bir Günlük Besin tüketimleri kaydedilmiştir. Elde edilen değerler, Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'nde (2016) önerilen değerlerle karşılaştırıldı Günlük enerji ve besin öğeleri değerleri bilgisayar ortamında besin analiz programı (BeBiS) ile belirlenmiştir. İstatistiksel analizlerde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Yüzde 45.3'u kız, yaş ortalaması 10.1±1.9 ay olan bebeklerin, doğum ağırlık ve boyları sırasıyla: 3.2±0.4 kg, 49.8 ± 2.4 cm, mevcut ağırlık ve boyları sırasıyla: 9.3±1.5 kg, 72.4±5.9 cm olarak saptanmıştır. Mevcut vücut ağırlığı persantili %25.1'inin 25 ve altı, %51.6'sının 25-75 ve %23.3'ünün 75 ve üstü persentilde olduğu tespit edilmiştir. Tüm grupta bebeklerin %76.3'ünün anne sütüne devam ettiği belirlenmiştir. Annelerin ilk tamamlayıcı besin olarak yoğurt (%33.1), muhallebi /%15.7), meyve püresi (%13.4), bebe bisküvisi (%8,4), yumurtayı (%6.7) tercih ettikleri gözlenmiştir. Yoğurdun 24.7±4.6 haftada,sebze ve meyvelerin 24.9±5.3, yumurtanın 26.6 ± 6.1, et ve tavuğun ise 29.6 ± 8.3 haftada başlandığı belirlenmiştir. Bebeklerin beslenmeleriyle enerjiyi 970.6 ± 274.3 kcal/gün, proteini 27.8 ± 12.0 g/gün aldıkları, enerji, protein, yağ, vitamin A, C, B1, B2, B6, kalsiyum, çinko, Fosfor, Sodyum'u fazla, demiri eksik aldıkları görülmüştür. Sonuç olarak; bebeklerin günlük beslenmeleri ile enerji dahil pekçok besin ögesini fazla tükettikleri, buna karşın büyümelerinin standartlara uygun olduğu gözlenmiştir. Annelerin 6-12 ay döneminde büyüme gelişme ve beslenme, özellikle de tamamlayıcı beslenme konusunda biliçlendirilmelerinin yararlı olacağı düşünülmüştür.en_US
dc.description.abstractThe study was conducted between July 15 and September 15, 2014 in Family Healthcare Centers (FHC) in Istanbul, Çekmeköy County. Three hundred infants who were 6-12 months old were included in the study. The data on the infants and their families were obtained with a questionnaire form that was prepared beforehand. The weights and heights of the infants were measured by the nurses at the FHCs. The data of the infants were compared with the improved percentile values/curves developed for Turkish children. Nutrient Consumption Values per day were recorded. The values were compared with the values recommended in the Nutrition Guide for Turkey (2016). The daily energy and nutrient element values were determined with the Nutrient Analysis Program (BeBIS) on computer. The SPSS 22.0 Package Program was used in statistical analyses. The 45.3% of the infants were female, and their average age value was 10.1±1.9. The weights and heights of the infants at birth were 3.2±0.4 kg, 49.8 ± 2.4 cm, respectively; and current weights and heights were 9.3±1.5 kg, 72.4±5.9 cm, respectively. It was determined that the current body weight percentile was 25 and below in 25.1%; 25-75 in 51.6%; and 75 and over in 23.3%. It was determined that 76.3% of the babies continued to be fed by breast milk in the whole group. It was observed that the mothers preferred yogurt (33.1%), pudding (15.7%), fruit puree (13.4%), baby biscuits (8,4%); and eggs (6.7%) as the first complementary foods. It was determined that yogurt was started at week 24.7±4.6; fruits and vegetables at 24.9±5.3; eggs at 26.6 ± 6.1; meat and poultry at week 29.6 ± 8.3. It was observed that the infants received energy as 970.6 ± 274.3 kcal/day; protein as 27.8 ± 12.0 g/day; and received energy, protein, fat, vitamin A, C, B1, B2, B6, Calcium, Zink, Phosphor, and Sodium at higher amounts than normal; and received iron at inadequate values. It was determined that the growth of the babies, who were included in the study, complied with the relevant standards. It is considered to be beneficial to inform the mothers on the growth and development of infants and especially on complementary nutrition.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBebek Beslenmesien_US
dc.subjectAnne Sütüen_US
dc.subjectTamamlayıcı Beslenmeen_US
dc.subjectBüyümeen_US
dc.subjectInfant Feedingen_US
dc.subjectBreastfeedingen_US
dc.subjectComplementary Fooden_US
dc.subjectGrowthen_US
dc.title6-12 aylık bebeklerin büyüme-gelişme ve beslenme durumunun değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of the growth-development and nutrition status of 6-12-months old infantsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster