Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖztürk, Rabia İclal
dc.contributor.authorÖztürk, Fatma Feyza
dc.date.accessioned2021-06-01T07:38:00Z
dc.date.available2021-06-01T07:38:00Z
dc.date.issued2017en_US
dc.date.submitted2017-08-11
dc.identifier.citationÖztürk, F. F. (2017). Tip 2 diyabetli bireylerin tatlandırıcı ve tatlı tüketimleri ile metabolik kontrol arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/7001
dc.description.abstractBu çalışma, tip 2 diyabetli bireylerin tatlandırıcı ve tatlı besin tüketimleri ile metabolik kontrol arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yaş ortalaması 58,86±4,15 olan 160 tip 2 diyabetli birey (60 erkek, 100 kadın) üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin boy uzunlukları 160,04±6,40 cm, vücut ağırlıkları 86,59±16,83 kg, beden kütle indeksleri 33,86±6,02 kg/m2'dir. Katılımcıların % 66,9'u (n=107) şişman, % 28,1'i (n=45) hafif şişman, % 5'i (n=8) normal olarak değerlendirilmiştir. Bireylerin ortalama diyabet süresi 7,79±6,82 yıl, HbA1c değerleri % 8,30±2,35'tir. Katılımcıların % 63,7'si (n=102) kötü, % 36,3'ü (n=58) iyi metabolik kontrole sahiptir. Günlük enerji alımı erkeklerde 1651,57±288,05 kkal, kadınlarda 1471,73±306,75 kkal'dir. Toplam enerjinin karbonhidrat, protein ve yağ örüntüsü sırayla erkeklerde; % 37,98±4,60, % 18,00±3,02, % 44,10±4,58, kadınlarda; % 36,17±4,14, %17,40±2,19, % 46,35±4,14'tür. Metabolik kontrolü kötü olan bireylerin günlük hamur tatlısı ve kek, kurabiye, bisküvi tüketim miktarının metabolik kontrolü iyi olan bireylere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Bireylerin HbA1c değerleri ile hamur tatlısı, hazır meyve suyu, light gazlı içecek ve sade soda tüketim sıklıkları arasında pozitif yönde, zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır (p<0,05). Sonuç olarak çalışmaya katılan diyabetlilerin çoğunluğunun şişman ve metabolik kontrollerinin kötü olduğu saptanmıştır. Bireylerin tatlandırıcı içeren ve tatlı besinleri seyrek ve çok az miktarlarda tükettikleri, tatlandırıcılar konusunda bilinçli oldukları görülmüştür. Günlük tüketilen hamur tatlısı ve kek, kurabiye, bisküvi tüketim miktarları ile metabolik kontrolün ilişkili olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted on 160 type 2 diabetic individuals (60 men, 100 women) with a mean age of 58.86 ± 4.15 in order to determine the relationship between sweetener and sweet food consumption and metabolic control of individuals with type 2 diabetes. Individuals participating in the study had a height of 160,04 ± 6,40 cm, a body weight of 86,59 ± 16,83 kg and a body mass index of 33,86 ± 6,02 kg / m2. 66.9% of the participants (n = 107) were obese, 28.1% (n = 45) were mildly obese and 5% (n = 8) were normal. The mean duration of diabetes was 7.79 ± 6.82 years and the HbA1c values were 8.30 ± 2.35%. 63.7% (n = 102) of the participants had bad and 36.3% (n = 58) had good metabolic control. Daily energy intake is 1651,57 ± 288,05 kcal for males and 1471,73 ± 306,75 kcal for females. The carbohydrate, protein and fat composition of the total energy are in turn in males; 37,98 ± 4,60%, 18,00 ± 3,02, 44,10 ± 4,58 in women; % 36,17 ± 4,14, 17,40 ± 2,19, 46,35 ± 4,14. Metabolic control was found to be significantly higher in individuals with poor metabolic control than those with good metabolic control (p <0,05). There was a weak and statistically significant correlation between individuals' HbA1c values and the frequencies of dough, ready-made fruit juice, light carbonated drinks and simple soda consumption (p <0.05). As a result, it was determined that the majority of diabetes participating in the study had poor fat and metabolic controls. Individuals have been shown to be conscious of sweeteners, which contain sweeteners and are consumed in infrequent amounts and in very small quantities. It has been determined that consumption of daily dough and cake, cookie, biscuit consumption and metabolic control are related.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMetabolik Kontrolen_US
dc.subjectTatlandırıcıen_US
dc.subjectTatlandırıcı Tüketimien_US
dc.subjectTatlı Besin Tüketimien_US
dc.subjectTip 2 Diyabeten_US
dc.subjectMetabolic Controlen_US
dc.subjectSweeteneren_US
dc.subjectSweetener Consumptionen_US
dc.subjectSweet Food Consumptionen_US
dc.subjectType 2 Diabetesen_US
dc.titleTip 2 diyabetli bireylerin tatlandırıcı ve tatlı tüketimleri ile metabolik kontrol arasındaki ilişkinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeAssessment of the relationship between sweetener and sweet consumption and metabolic control of type 2 diabetic individualsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster