Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBüyükuslu, Nihal
dc.contributor.authorTarakçı, Nadide Gizem
dc.date.accessioned2021-05-20T11:30:01Z
dc.date.available2021-05-20T11:30:01Z
dc.date.issued2016en_US
dc.date.submitted2016-08-31
dc.identifier.citationTarakçı, N. G. (2016). Gebe kadınlarda günlük besinlerle alınan omega yağ asitleri kaynaklarının ve miktarlarının belirlenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/6864
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı; gebelerin 1., 2. ve 3. trimester'de besin yoluyla aldıkları omega yağ asitleri kaynakları ve miktarlarının belirlenmesidir. Çalışma, 18-45 yaş arasında gebeliğin 1., 2. ve 3. trimester'inde olan 130'ar gebe kadın olmak üzere toplam 390 tane sağlıklı tekli gebe üzerinde yapılmıştır. Araştırma verileri, daha önce yapılmış araştırma sorularından ve konu ile ilgili kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlanan anket formu ve 24 saatlik besin tüketim kaydı yardımı ile karşılıklı görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Tüm katılımcılardan gönüllü onam formunu okumaları ve kabul etmeleri halinde onaylamaları istenmiştir. Besin tüketim sıklığı bölümü, güncel literatürlerde ve Bebis 7,1'de bulunan; ALA, DHA, EPA, toplam omega-3 ve omega-6 içerikleri saptanmış olan omega yağ asitleri yönünden zengin besinler seçilerek hazırlanmıştır. Bulunan verilen SPSS 18,0 ile analiz edilmiş ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Gebeliğin son dönemlerine doğru besin yoluyla alınan omega yağ asitleri miktarlarında bir artış mevcut değildir. 1. trimester grubundan 3. trimester grubuna doğru besin yoluyla alınan günlük ALA, DHA, EPA, toplam n-3 ve toplam n-6 tüketim miktarlarında genel olarak bir azalma mevcuttur. Ancak 1., 2. ve 3. trimester'deki gebelerin ALA, DHA ve EPA tüketim miktarları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcut değildir (p>0,05). 2. trimester'deki gebelerin 1. ve 3. trimester'deki gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede omega-3 yağ asidi yönünden daha zengin olarak beslendikleri saptanmıştır(p<0,05). 1. trimester'deki gebelerin 2. ve 3. trimesterde'ki gebelere göre omega-6 yağ asitleri yönünden anlamlı derecede daha zengin beslendikleri saptanmıştır (p<0,05). Günlük besin yoluyla alınan toplam n-3:n-6 oranları 1., 2. ve 3. trimester'deki gebeler için sırasıyla; 1:6; 1:11 ve 1:10'dur. Gebelerin besin yoluyla alınan omega yağ asitleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve yararlarına rağmen tüketimlerinde herhangi bir artışa gitmedikleri sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe objective of this study is to determine the amounts and sources of omega fatty acids that taken during 1st, 2nd and 3rd trimester. The survey is conducted on 390 healthy pregnants between 18-45 ages who are in first, second and third trimesters with number of 130s.Survey datas are gathered by using face to face interview method in accordance with information from reference boks and with the help of questionnaire and daily food consumption registry. All participants are asked for reading informed consent form and confirming if accept.Prevalence of food consumption is worked out by choosing omega fatty acids rich nutrients those stated in current literature and Bebis 7,1 and of those ALA, DHA, EPA, total omega-3 and omega-6 substances are determined.Datas found are analyzed with SPSS 18,0 and evaluated statictically. There is no increase in the amount of omega fatty acids taken by nutrients at the final period of pregnancy.In general, there is a decrease in the consumption amounts of daily ALA, EPA, DHA, total n-3 and total n-6. On the other hand, there is no statistically significant difference between ALA, DHA and EPA consumption amounts of pregnants in 1. , 2. and 3. Trimesters (p>0,05). It is detected that pregnants in 2. trimester take nourishment statistically-significantly better than pregnants in 1. and 3. trimesters in terms of omega-3 fatty acids(p<0,05). It is detected that pregnants in 1. trimester take nourishment statistically-significantly better than pregnants in 2. and 3. trimesters in terms of omega-6 fatty acids (p<0,05). The rates of daily total n-3 and total n-6 for pregnants in first, secaond and third trimesters are respectively 1:6, 1:11 and 1:10. It is concluded that pregnants don't have enough information about daily-taken omega fatty acids and they don't show a tendency to increase consumption although their benefits.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGebeliken_US
dc.subjectOmega Yağ Asitlerien_US
dc.subjectOmega Yağları İçeren Besinleren_US
dc.subjectN-3:N-6 Oranıen_US
dc.subjectPregnancyen_US
dc.subjectOmega Fatty Acidsen_US
dc.subjectOmega Fatty Rich Nutrientsen_US
dc.subjectN-3:N-6 Rateen_US
dc.titleGebe kadınlarda günlük besinlerle alınan omega yağ asitleri kaynaklarının ve miktarlarının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDeterminig the amounts and sources of omega fatty acids that taken BY daily consumed nutrients in pregnant womenen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster