Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBüyükuslu, Nihal
dc.contributor.authorAy, Ezgi
dc.date.accessioned2021-05-20T10:58:33Z
dc.date.available2021-05-20T10:58:33Z
dc.date.issued2016en_US
dc.date.submitted2016-09-01
dc.identifier.citationAy, E. (2016). Son trimester ve laktasyonda omega desteği alımının, anne sütü yağ asitleri düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/6860
dc.description.abstractÇalışma son trimester ve laktasyonun ilk 6 ayında omega yağ asit desteği alan ve almayan annelerin anne sütü yağ asit içeriklerini karşılaştırmak amacı ile planlanıp yürütüldü. Katılımcıların demografik özellikleri, omega yağ asitleri hakkında bilgi düzeyleri, besin tüketim tercihleri, beslenme alışkanlıkları laktasyon dönemine ait bir günlük besin tüketim listesi anket yöntemiyle saptandı. Omega yağ asit desteği kullanan gruba gebeliğin son trimesterindan başlayıp laktasyonun ilk altı ayı boyunca günde 1 kapsül 950 mg'lık çoklu doymamış omega-3 (n-3) desteği (378 mg Dokosahekzaenoik Asit (DHA) ve 504 mg Eikosapentaenoik Asit (EPA)) verildi. Her iki grubun beslenmesine müdahale edilmedi. Anne sütleri kolostrum, 15. gün, 3. ay ve 6. ay olmak üzere 4 kere toplandı, -80ºC'de saklandı. Yağ asitleri gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) cihazı ile analiz edildi. İki grubun süt örneklerinin yağ asit değerleri karşılaştırıldı. Veriler SPSS 22.0 istatistik programında değerlendirildi. Omega desteği alan grupta; toplam doymuş yağ asitleri (DYA) tüm evrelerde düşüş, toplam tekli doymamış yağ asitleri (TDYA) kolostrum ve 15. günde artış; 3. ay ve 6. ayda düşüş, toplam çoklu doymamış yağ asitleri (ÇDYA) ise tüm evrelerde artış göstermiştir. Çalışmada omega yağ asit desteği kullanan grubun DHA içeriği omega yağ asit desteği kullanmayan gruba göre kolostrum, 15. gün ve 6. ay süt örneklerinde; EPA içeriği ise kolostrum ve 15. gün süt örneklerinde anlamlı derecede artmıştır (p<0,05). Anne sütü n-6/n-3 oranı omega yağ asit desteği desteği kullanan grupta kullanmayan gruba göre kolostrumda (12/1-14/1), 15. gün sütünde (11/1-14/1) ve 6. ay sütünde (13/1-15/1) daha düşük; 3. ay sütünde (13/1-15/1) ise daha yüksektir. Omega yağ asit desteği alan ve almayan grupların bebeklerinin bebek doğum ağırlığı, bebek doğum boyu ve bebek doğum baş çevreleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05).en_US
dc.description.abstractThis study was designed and conducted in order to compare the fatty acid content of breast milk from mothers who received and did not receive omega fatty acids supplement in the last trimester and in the first 6 months of lactation. Demographics of the subjects, their knowledge of the omega fatty acids, their nutrition preferences, and their dietary habits were determined with a daily food consumption list questionnaire for the lactation period. The group which received omega fatty acids supplement were given a 950 mg capsule of n-3 supplement (378 mg of DHA and 504 mg EPA) for the period of the first 6 months of lactation starting from the last trimester of pregnancy. Neither of the two groups was subjected to intervention in terms of their dietary intake. Breast milk was collected for four times; in colostrum, 15th day, 3rd month and 6th month in order to compare the fatty acid values of the milk samples. It was preserved at -80ºC. It was analyzed with fatty acid gas chromatography mass spectrometry. Data was assessed using SPSS 22.0 software. The group which received omega fatty acids supplement; total SFA's at all stages of decline, total MUFA's increase in colostrum and 15th day; 3rd month and 6th month decrease, total PUFA's in all stages is increased. The results of the study showed a statistically significant increase in DHA content for the samples collected in the 15th day of lactation and 6th month and a statistically significant increase in EPA content for the samples collected in colostrum and 15th day of lactation for the group which received omega fatty acids supplement (p<0.05). The n-6/n-3 ratio of the group which received omega fatty acids supplement was lower in the colostrum (12/1-14/1), 15th day (11/1-14/1) and 6th month (13/1-15/1) while this ratio was higher for the sample collected in the 3rd month (13/1-15/1) compared to the group which did not receive omega fatty acids supplement. There was no statistically difference in the newborn's weight, height and head circumference for the two groups (p>0.05).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAnne Sütüen_US
dc.subjectDHAen_US
dc.subjectEPAen_US
dc.subjectN-3/N-6 Oranıen_US
dc.subjectYağ Asitlerien_US
dc.subjectBreast Milken_US
dc.subjectDHAen_US
dc.subjectEPAen_US
dc.subjectFatty Acidsen_US
dc.subjectN-3/N-6 Ratioen_US
dc.titleSon trimester ve laktasyonda omega desteği alımının, anne sütü yağ asitleri düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeA study on the fatty acid content of breast milk with A comparison of receiving and not receiving omega fatty acids supplement during last trimester and lactationen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster