Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorErdem, Nihal Zekiye
dc.contributor.authorÖner, Canel
dc.date.accessioned2021-05-18T08:51:24Z
dc.date.available2021-05-18T08:51:24Z
dc.date.issued2015en_US
dc.date.submitted2016-01-04
dc.identifier.citationÖner, C. (2015). Bariatrik cerrahi hastalarında tat alma ve besin tüketimindeki değişikliklerin vücut ağırlığına etkisi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/6840
dc.description.abstractBu çalışmada laparoskopik ayarlanabilir gastrik bant (LAGB) uygulanan olgularda tat duyu değişiklikleri ve kilo kaybını sağlamadaki etkinliği araştırıldı. Haziran 2006 ile Ocak 2012 tarihleri arasında, bariatrik cerrahi uygulanan 115 morbid obez hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Boy, ağırlık, beden kitle indeksi, ağırlık kaybı, ağırlık kaybı oranı, bel-kalça çevresi ölçümleri yapıldı ve nütrisyonel risk indeksi hesaplandı. Hastalar LAGB sonrası düzenli olarak takip edilerek, LAGB öncesi ölçümleri, LAGB sonrası altıncı ay, birinci yıl ve üçüncü yıl ölçümleri ile karşılaştırıldı. Tat değişikliğinin ölçülmesi için hastalara Tenessee Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 23 soruluk anketi (EK.1) uygulandı. Hastaların antropometrik ölçümlerinin dönemler arasında farklılık oluşturduğu görüldü (P<0,05). Ameliyat sonrası altıncı ay, birinci yıl ve üçüncü yıl hastaların sırasıyla %63'ü, %58,3'ü, %34,5'i, sonrası tatlı yiyeceklerin tadında artış hissettiğini bildirdi (P=0,030). LAGB'den bir yıl sonra, yiyecek ve içeceklerin tadında herhangi bir değişiklik hisseden hastaların ortalama vücut ağırlığı 89,57±20,04 kg, herhangi bir değişiklik hissetmeyen hastaların vücut ağırlık ortalaması 102,62±16,77 kg olarak bulundu (P=0,043). Tat duyusundaki değişikliklerin, LAGB uygulanan hastalarda belirgin kilo kaybı sağlamada önemli rol oynadığı tespit edildi. Tat duyusu değişikliklerinin kilo kaybını sağlamadaki önemi, yapılacak yeni çalışmalarla daha da iyi anlaşılacaktır.en_US
dc.description.abstractIn this study, laparoscopic adjustable gastric band (LAGB) in patients with taste sensory changes and applied to weight loss effiency was investigated. June 2006 between January 2012 and 115 morbidly obese patients with LAGB applied prospectively in the study were included. Height, weight, body mass index, weight loss, weight loss ratio, waist-hip circumference were measured and nutritional risk index was calculated. Regularly check patients after surgery with the preoperative measurements, postoperative six months, one year and three years measurements were compared. University College of cases tenessee survey medicine'in of 23 questions was applied (EK.1). Anthropometric measurements of the patients were found to differentiate between periods (P<0,05). Postoperative six months, one year and three years, respectively 63%, 58,3% 34,5% of the patients reported increase feeling the taste of sweet foods (P=0,030). One year after surgery, the average weight of the patients felt any change in the taste of food or drink was 89.57±20.04 kg, the average weight of patients who do not feel any change was found to be 102,62±16,77 kg (P=0,043). İt was determined that changes of taste sensation in patients with LAGB applied play an important role in providing significant weight loss. Changes of sense of taste is important in providing weight loss will be even better with new work will be understood.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBariatrik Cerrahien_US
dc.subjectKilo Kaybıen_US
dc.subjectMorbid Obeziteen_US
dc.subjectObezite Cerrahisien_US
dc.subjectTat Değişikliğien_US
dc.subjectBariatric Surgeryen_US
dc.subjectMetabolic Surgeryen_US
dc.subjectMorbid Obesityen_US
dc.subjectTaste Changesen_US
dc.subjectWeight Lossen_US
dc.titleBariatrik cerrahi hastalarında tat alma ve besin tüketimindeki değişikliklerin vücut ağırlığına etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of body wei̇ght of changes i̇n taste and food consumpti̇on of bari̇atri̇c surgery pati̇entsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster