dc.contributor.author | Tektunalı Akman, Cansu | |
dc.contributor.author | Garipağaoğlu, Muazzez | |
dc.date.accessioned | 2021-01-20T05:41:35Z | |
dc.date.available | 2021-01-20T05:41:35Z | |
dc.date.issued | 2018 | en_US |
dc.identifier.citation | Tektunalı Akman, C. ve Garipağaoğlu, M. (2018). Besin zenginleştirmesi. Sağlık ve Toplum, 28(3), 3-9. | en_US |
dc.identifier.issn | 1301-1421 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12511/6302 | |
dc.description.abstract | Yetersiz ve dengesiz beslenme, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen halk sağlığı sorunlarının başlıca nedenidir. Bu sorunların çözümüne yönelik bireysel ve toplumsal önlemler almak sosyal ve ekonomik gelişim için önemlidir. Toplumsal düzeyde alınan önlem- ler dünya genelinde farklılıklar gösterebilir. Bu önlemler; gelişmekte olan ülkelerde ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleme, kaliteli ve yeter- li tamamlayıcı beslenmenin 6. aydan sonra sağlanması ve emzirme- nin en az 2 yaşına kadar sürdürülmesi, malnütrisyon açısından riskli gruplara beslenme eğitimi verilmesi, diyetin düzeltilmesi, beslenme müdahale programlarının yaygınlaştırılması, ve mikrobesin öğesi eksikliklerini önlemeye yönelik besin desteği ve besin zenginleştir- mesi uygulamalarının yapılması olarak sıralanabilir. Bu makalede besin zenginleştirmesi uygulamalarına güncel kaynaklara dayalı olarak yer verilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Inadequate and unbalanced diet is the underlying cause of many public health problems in communities. Preventive measures by personal and societal levels are of significant importance for so- cial and economic development. Public health measures can vary among countries. Exclusive breastfeeding up to 6 months of age with complementary feeding up to two years of age or beyond, exten- ding of nutrition education programs aimed to vulnerable groups, diversification of diet, food supplementation and food fortification practices targeting prevention of micronutrient deficiencies fall into these categories. This article reviews the food fortification practices depending on recently published literature. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Besin Zenginleştirme | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | en_US |
dc.subject | Beslenme | en_US |
dc.subject | Malnütrisyon | en_US |
dc.subject | Food Fortification | en_US |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.subject | Nutrition | en_US |
dc.subject | Malnutrition | en_US |
dc.title | Besin zenginleştirmesi | en_US |
dc.title.alternative | Food fortification | en_US |
dc.type | review | en_US |
dc.relation.ispartof | Sağlık ve Toplum | en_US |
dc.department | İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 28 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 3 | en_US |
dc.identifier.endpage | 9 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |