Yazar "Uğur, Halime" için Enstitüler listeleme
-
Demans tanısı alan ve almayan yaşlı bireylerin serum vitamin d düzeyleri ve beslenme durumlarının karşılaştırılması
Uğur, Halime (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu araştırmada demans tanısı alan ve almayan yaşlı bireylerin serum vitamin D düzeyleri ve beslenme durumlarını karşılaştırmak amaçlandı. Vitamin D beyinde birçok mekanizmada rol oynamakta ve seviyesinin demans gibi nörolojik ... -
Determination and evaluation of in vitro bioaccessibility of added vitamin C in commercially available fruit-, vegetable-, and cereal-based baby foods
Uğur, Halime; Çatak, Jale; Mizrak, Ömer Faruk; Cebi, Nur; Yaman, Mustafa (Elsevier Science Ltd, 2020)Knowing the bioaccessibility of vitamin C in foodstuffs produced for infants and young children is necessary to determine their daily vitamin C intake. The purpose of the present study was to investigate the bioaccessibility ... -
Determination of aflatoxins and ochratoxin a levels in nuts and dried fruits in Turkey with evaluation of the estimated daily intake
Uğur, Halime; Omurtag, Gülden Zehra; Omurtag Korkmaz, Burcu İrem; Yaman, Mustafa (VUP Food Research Institute, 2023)A total of 140 samples, including nuts and dried fruits sold in the province of Istanbul, Turkey, were examined for the presence of aflatoxins and ochratoxin A (OTA) by high-performance liquid chromatography (HPLC), which ... -
Metabolic risks and prognosis of COVID-19: Are dietary patterns important?
Bakırhan, Hande; Özyürek Arpa, Fatmanur; Uğur, Halime; Pehlivan, Merve; Saleki, Neda; Çelik, Tuğba (Emerald Publishing, 2023)PurposeThis study aims to identify the dietary patterns of two groups of subjects (with and without COVID-19), and to assess the relationship of findings with the prognosis of COVID-19 and metabolic risk parameters. ... -
Vitamin C ve hastalıklar üzerine etkisi
Uğur, Halime; Eker, Sümeyye; Çatak, Jale; Yaman, Mustafa (2020)Vitamin C, vücuttaki çeşitli biyokimyasal ve fizyolojik süreçler için gerekli olan esansiyel bir mikrobesin ögesidir. Birçok meyve ve sebzede bulunan vitamin C, insan vücudunda sentezlenemediğinden dışarıdan diyetle alınması ...