Ara
Toplam kayıt 12, listelenen: 1-10
Gastrik band-gastrik bypass (Redo-Cerrahi) öncesi ve sonrası beslenme durumu: Bir olgu sunumu
(2016)
Bariatrik cerrahi, iştahı azaltıp tokluğa neden olarak, yiyeceklerin alımını kısıtlayarak, besin ögelerinin emiliminin bozulmasına neden olarak, enerji harcamasını arttırarak etkili ağırlık kaybı oluşturmaktadır. Beslenme ...
Nörolojik yutma bozukluğu olan çocukların besin tüketim durumlarının değerlendirilmesi
(Türkiye Diyetisyenler Derneği, 2014)
Amaç: Çalışmanın amacı nörolojik yutma bozukluğu olan çocukların beslenme şekli ile enerji, makro ve mikro besin ögesi alım durumlarını değerlendirmektir. Bireyler ve Yöntem: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik ...
Kronik karaciğer hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi
(2017)
Kronik karaciğer hastalarında malnütrisyon yaygın görülen bir komplikasyondur. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte malnütrisyon oranı artmaktadır. Malnütrisyon temel olarak yetersiz ve/veya kalitesiz besin alımı, sindirim ...
Poliaminler ve kanser; Kanserli hastaların beslenmesinde poliaminlerin rolleri
(Marmara Üniversitesi, 2015)
Poliaminler (putresin, spermidin ve spermin) tüm canlılarda bulunan bazik moleküllerdir. Hücre büyümesi, farklılaşması, DNA, RNA ve protein sentezinden sorumludurlar. Hücrelerde endojen olarak üretildikleri gibi diyet ...
Besin zenginleştirmesi
(Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı, 2018)
Yetersiz ve dengesiz beslenme, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen halk sağlığı sorunlarının başlıca nedenidir. Bu sorunların çözümüne yönelik bireysel ve toplumsal önlemler almak sosyal ve ekonomik gelişim için ...
Kritik hastalarda standart ve diyabete özgü beslenme ürünlerinin, sıkı kan şekeri kontrolü üzerine etkilerinin karşılaştırılması
(Galenos Yayıncılık, 2020)
Amaç: Beslenme desteği, yoğun bakım tedavisinin bir parçasıdır. Çalışmamızda hiperglisemikkritik yoğun bakım hastalarında diyabete özgü enteral ürün ile standart enteral ürünün sıkı kan şekerikontrolü ve insülin ihtiyacı ...
Adölesan amatör futbolcuların beslenme durumunun değerlendirilmesi
(Ankara Üniversitesi, 2020)
Bu çalışma; amatör olarak futbol oynayan, 14-18 yaş arası erkek adölesanların beslenme durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya çeşitli futbol kulüplerinin alt yapı takımlarında oynayan 113 adölesan dahil ...
Gebelikte beslenmenin kordon kanı yağ asidi düzeylerine etkisi
(2019)
Amaç: Bu çalışmada gebelikte beslenmenin kordon kanı yağ asidi düzeylerine etkisini incelemekamaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Son trimesterin başındaki toplam 33 gebenin antropometrik ve demografik verileri, ölçümler ve ...
Vejetaryen sporcu olmak; besin tüketimi nasıl şekillenmeli?
(Düzce Üniversitesi, 2022)
Vejetaryen sporcu sayısı her geçen gün artış göstermekte ancak bu artışa paralel olarak sporculara referans olabilecek literatür sayısı oldukça sınırlı kalmaktadır. Vejetaryen bireyler çoğunlukla ani şekilde, sağlık kontrolü ...
Vitamin C ve hastalıklar üzerine etkisi
(2020)
Vitamin C, vücuttaki çeşitli biyokimyasal ve fizyolojik süreçler için gerekli olan esansiyel bir mikrobesin ögesidir. Birçok meyve ve sebzede bulunan vitamin C, insan vücudunda sentezlenemediğinden dışarıdan diyetle alınması ...