Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBatırel, Saime
dc.contributor.authorBüyükuslu, Nihal
dc.contributor.authorBekiroğlu, Nural
dc.contributor.authorGaripağaoğlu, Muazzez
dc.date.accessioned08.07.201910:49:13
dc.date.accessioned2019-07-08T20:18:33Z
dc.date.available08.07.201910:49:13
dc.date.available2019-07-08T20:18:33Z
dc.date.issued2017en_US
dc.identifier.citationBatırel, S., Büyükuslu, N., Bekiroğlu, N. ve Garipağaoğlu, M. (2017). Effects of maternal intake of n-3 fatty acids on lipid profile and leptin concentration in cord blood. Marmara Medical Journal, 30(3), 169-176. https://dx.doi.org/10.5472/marumj.357250en_US
dc.identifier.issn1019-1941
dc.identifier.issn1309-9469
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/359
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.5472/marumj.357250
dc.description.abstractObjectives: Maternal intake of n-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) has positive effects on fetal development and pregnancy outcomes. Leptin plays an important role in placental transportion of LC-PUFAs. In this study, we aimed to evaluate the effects of maternal n-3 LC-PUFAs intake on anthropometric parameters of mother and newborn, the levels of fatty acids (FAs) and leptin in cord blood.Material and Methods: Thirty-one pregnant women were included. Eighteen were assigned to the control group and 13received a supplement containing n-3 LC-PUFAs during last trimester of gestation (supplemented group). Physical examinations of the participants were performed and additional data were collected with a questionnaire. FAs and leptin concentrations in cord blood samples were analyzed using gas chromatographymass spectrometry (GC-MS) and enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kit respectively. Results: A total amount of n-3 PUFAs significantly increased after treatment. n-6/n-3 PUFAs ratios and the leptin levels were lower in the supplemented group (P=0.052, P=0.140 respectively). There were positive correlations between leptin levels and the z scores for birth weight, height and head circumference of the newborns in the control group. The supplementation affected leptin concentration to be positively correlated with n-6/n-3 PUFA ratios. Conclusion: Daily supplementation with n-3 LC-PUFAs might be effective to improve mother and newborn health.en_US
dc.description.abstractAmaç: Anne tarafından, n-3 uzun zincirli çoklu doymamış yağ asit (UZ-ÇDYA)'lerinin alımı, fetal gelişim ve hamilelik sonuçları üzerine pozitif etkilidir. Leptin, UZ-ÇDYA'larının plasentadan geçişinde önemli bir rol alır. Bu çalışmada, anne tarafından alınan UZ-ÇDYA'larının, anne ve yenidoğanın antropometrik ölçümlerine, kordon kanındaki yağ asitlerine ve leptin düzeylerine olan etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 31 hamile kadın dahil edildi. Bunların 18'i kontrol grubuna alınırken 13'ü hamileliklerinin son trimesteri boyunca, n-3 UZ-ÇDYA içeren bir ilaç aldı (ilaçlı grup). Katılımcıların fizik muayeneleri yapıldı ve bir anket yardımıyla ek veriler elde edildi. Kordon kanındaki yağ asitleri ve leptin konsantrasyonları, sırasıyla gaz kromatograf kütle spektrometri (GC-MS) ve enzim bağlantılı immunosorbent test (ELISA) kiti kullanılarak analiz edildi.Bulgular: Toplam n-3 ÇDYA'ların miktarı ilaç kullanımıyla anlamlı olarak arttı. İlaçlı grupta n-6/n-3 ÇDYA'larının oranı ve leptin düzeyleri daha düşüktü (P=0,052, P=0,140 sırasıyla). Kontrol grubunda, leptin düzeyleri ile yeni doğanların doğum kilosu, boyu ve baş çevresi arasında pozitif ilişki vardı. İlaç kullanımı, leptin konsantrasyonlarını, n-6/n-3 ÇDYA oranları ile pozitif ilişkili hale getirdi.Sonuç: Günlük n-3 UZ-ÇDYA'larının alımı, anne ve yeni doğan sağlığının iyileşmesinde etkili olabilir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectLeptinen_US
dc.subjectFatty Acidsen_US
dc.subjectCord Blooden_US
dc.subjectNewbornen_US
dc.subjectPregnancyen_US
dc.subjectLeptinen_US
dc.subjectYağ Asitlerien_US
dc.subjectKordon Kanıen_US
dc.subjectYenidoğanen_US
dc.subjectHamileliken_US
dc.titleEffects of maternal intake of n-3 fatty acids on lipid profile and leptin concentration in cord blooden_US
dc.title.alternativeAnne tarafından alınan n-3 yağ asitlerinin kordon kanı lipid profiline ve leptin konsantrasyonuna etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofMarmara Medical Journalen_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.identifier.volume30en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage169en_US
dc.identifier.endpage176en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.scopusqualityQ4en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster