Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞimşek, Tuğçe
dc.contributor.authorHızlı Güldemir, Hilal
dc.contributor.authorGaripağaoğlu, Muazzez
dc.date.accessioned2023-06-21T12:17:40Z
dc.date.available2023-06-21T12:17:40Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationŞimşek, T., Hızlı Güldemir, H. ve Garipağaoğlu, M. (2022). Bir- iki yaş dönemindeki çocukların beslenme durumu ve besin çeşitliliğinin değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 31(3), 348-354. https://dx.doi.org/10.34108/eujhs.978480en_US
dc.identifier.issn1018-3655
dc.identifier.issn1018-3655
dc.identifier.urihttps://dx.doi.org/10.34108/eujhs.978480
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12511/11117
dc.description.abstractBu çalışma bir-iki yaş dönemindeki çocukların beslenme durumları ile besin çeşitliliklerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. İstanbul ilinde 302 çocuk ile yapılan çalışmada, çocuklar ve ailelere ilişkin bilgiler yüz yüze uygulanan bir anket formu ile elde edilmiştir. Çocukların ağırlık ve boy uzunlukları ölçülmüş ve bir günlük besin tüketimleri kaydedilmiştir. Günlük alınan enerji ve besin ögeleri, besin analiz programı (BeBiS) ile belirlenmiş, elde edilen değerler Diyet Referans Alım (DRI) önerileriyle karşılaştırılmıştır. Çocukların ortalama yaşları 18.6±3.2 ay, vücut ağırlık ve boy uzunlukları sırasıyla 11.4±1.6 kg, 80.6±6.5 cm olarak saptanmıştır. Günlük enerji alımları 1000.0±304.1 kkal olan çocukların, protein, A, E, C, B2, B6 vitaminleri ile magnezyum, çinko, fosfor ve sodyumu önerilerin üstünde aldıkları görülmüştür. Günde ortalama 120ml anne sütü, 65ml formüla alan çocukların, besin gruplarından süt grubu ile ekmek-tahıl grubunun yeterli, sebze ve meyve grubunu sınırda, et grubundan kırmızı eti yetersiz tükettikleri belirlenmiştir. Besin ve besin grupları arasında günlük enerjiye en düşük katkıyı (% 4.5) sebze meyve grubunun, en yüksek katkıyı (% 39.4) süt grubunun yaptığı gözlenmiştir. Bir-iki yaş grubundaki çocukların sınırda tükettikleri sebze-meyve ile yetersiz tükettikleri kırmızı et dışında genel olarak yeterli beslendikleri ve beslenme örüntüsünde karbonhidrat oranının düşük, yağ oranının yüksek olduğu, pek çok besin ögesini de önerilerin üstünde aldıkları bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThis study was aimed to evaluate the nutritional status and food diversity of toddlers. In the study done with 302 children and their families, data was collected by means of a face-to-face questionnaire. The weights and heights were measured and their daily food consumption was recorded. The nutrient analysis program (BeBiS) determined the energy and nutrient staken daily, and the obtained values were compared with the Dietary Reference Intakes (DRI). The mean age of the children was 18.6±3.2 months, and the mean body weight and height were 11.4±1.6 kg and 80.6±6.5 cm, respectively. It was observed that daily energy in take was 1000.0±304.1 kcal and that they took protein, vitamins A, E, C, B2, B6, and magnesium, zinc, phosphorus, and sodium above the level recommended. It was determined that their average daily consumption of breast milk and Formula was 120 ml and 65 ml, respectively, and their in take of the dairy and cereal food groups was sufficient, that their consumption of vegetables and fruits was limited, and finally that their consumption of red meat was insufficient It was observed that fruits and vegetables made the lowest (4.5%), and dairy group made the highest contribution (39.4%) to their daily energy in take. It was concluded that the toddlers were generally well-fed, except for the vegetables and fruits, and red meat they consumed insufficiently. The carbohydrate ratio of diets was low, but the fat ratio was high, and they took many nutrients above the level recommended.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherErciyes Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAnne Sütüen_US
dc.subjectBesleyici Değeren_US
dc.subjectÇocuken_US
dc.subjectTürkiyeen_US
dc.subjectBreast Milken_US
dc.subjectNutritive Valueen_US
dc.subjectToddleren_US
dc.subjectTurkeyen_US
dc.titleBir- iki yaş dönemindeki çocukların beslenme durumu ve besin çeşitliliğinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of nutritional status and diversity of toddlersen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofSağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentİstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.authorid0000-0003-3124-6890en_US
dc.identifier.volume31en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage348en_US
dc.identifier.endpage354en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.doi10.34108/eujhs.978480en_US
dc.institutionauthorŞimşek, Tuğçe
dc.identifier.trdizinid1157845en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster