Ara
Toplam kayıt 26, listelenen: 1-10
Kritik hastalarda standart ve diyabete özgü beslenme ürünlerinin, sıkı kan şekeri kontrolü üzerine etkilerinin karşılaştırılması
(Galenos Yayıncılık, 2020)
Amaç: Beslenme desteği, yoğun bakım tedavisinin bir parçasıdır. Çalışmamızda hiperglisemikkritik yoğun bakım hastalarında diyabete özgü enteral ürün ile standart enteral ürünün sıkı kan şekerikontrolü ve insülin ihtiyacı ...
Adölesan amatör futbolcuların beslenme durumunun değerlendirilmesi
(Ankara Üniversitesi, 2020)
Bu çalışma; amatör olarak futbol oynayan, 14-18 yaş arası erkek adölesanların beslenme durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya çeşitli futbol kulüplerinin alt yapı takımlarında oynayan 113 adölesan dahil ...
Investigation of changes in nutritional status and anthropometric measurements depending on the menstrual cycle in women: A cross-sectional study
(2020)
Objective: The primary aim of this study is to investigate the nutritional status and body composition changes
of 80 Turkish women within the age of 18-25 years during
their menstrual cycles.
Materials and Methods: ...
Over restrictive elimination of foods in children with food allergy
(Turkish National Pediatric Society, 2021)
Background. Previous studies demonstrated critical deficits in diagnosis and management of childhood food allergy (FA), and recent developments in FA research support adopting a proactive approach in FA management. Our ...
The effects of dietary changes on bone markers in postmenopausal vertebral osteopenia
(Churchill Livingstone, 2020)
Background & aims: Nutrition is one of the most important environmental factors affecting the formation of osteopenia. The purpose of this study was to investigate the effects of dietary changes on bone formation and bone ...
Types of bread preferred by adult individuals and bread's place in daily nutrition
(Mattioli 1885, 2021)
Bread, one of the most consumed food by humankind throughout history, has a global importance in nutrition. The common belief in recent years that bread is fattening and is harmful to health causes bread to be excluded ...
Over restrictive elimination of foods in children with foodallergy
(Hacettepe Medical Center, 2021)
Background. Previous studies demonstrated critical deficits in diagnosis and management of childhood foodallergy (FA), and recent developments in FA research support adopting a proactive approach in FA management.Our ...
Comparison of nutritional intake and dietary behaviors in overweight/obese and non-obese university students: A school-based study
(Marmara University, 2021)
Objective: This study was conducted to determine of nutritional intake and dietary behaviors in overweight/obese and non-obese university students. Methods: The sample of this descriptive comparative study consisted of 220 ...
Sıçanlarda yüksek fruktozlu mısır şurubuyla indüklenen karaciğer yağlanması modelinde probiyotik ve omega-3 yağ asitlerinin etkileri
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Non alkolik yağlı karaciğer hastalığı, patogenezi tam olarak anlaşılamayan, kompleks ve multifaktöriyel bir hastalıktır. Bu çalışmada, yüksek fruktozlu mısır şurubuyla (YFMŞ) karaciğer yağlanması modeli oluşturulan sıçanlarda ...
Mıa şizofreni modelinde, beslenme paternlerinin ön uyaran aracılı inhibisyonu test yöntemi ile incelenmesi ve epilepsi üzerine etkilerinin araştırılması
(İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)
Şizofreni ve epilepsi prevelansı giderek artan hastalıklardır ve birlikte görülme sıklığı oldukça yüksektir. Bu çalışmada epilepsi ve şizofreni arasındaki ilişki, ve gebelikte eksik, yetersiz ya da sağlıksız bazı beslenme ...