Browsing by Author "Uğur, Halime"
Now showing items 1-6 of 6
-
Aşırı beslenmeye bağlı oluşan insülin direncinin biyokimyasal gelişimi ve AMP-ile aktive edilmiş protein kinaz (AMPK)’ın fonksiyonu
Aşırı beslenme ve obezitenin, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi birçok kronik hastalığa neden olduğu bilinmektedir. İnsülin direnci, glikozun kas ve diğer dokulara taşınmasında ... -
Demans tanısı alan ve almayan yaşlı bireylerin serum vitamin d düzeyleri ve beslenme durumlarının karşılaştırılması
Uğur, Halime (İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Bu araştırmada demans tanısı alan ve almayan yaşlı bireylerin serum vitamin D düzeyleri ve beslenme durumlarını karşılaştırmak amaçlandı. Vitamin D beyinde birçok mekanizmada rol oynamakta ve seviyesinin demans gibi nörolojik ... -
Determination and evaluation of in vitro bioaccessibility of added vitamin C in commercially available fruit-, vegetable-, and cereal-based baby foods
Uğur, Halime; Çatak, Jale; Mizrak, Ömer Faruk; Cebi, Nur; Yaman, Mustafa (Elsevier Science Ltd, 2020)Knowing the bioaccessibility of vitamin C in foodstuffs produced for infants and young children is necessary to determine their daily vitamin C intake. The purpose of the present study was to investigate the bioaccessibility ... -
Measurement of advanced glycation end products could be used as an indicator of unhealthy nutrition for colorectal cancer risk
Şahingöz Erdal, Gülçin; Yaman, Mustafa; Yıldırım Servi, Esra; Uğur, Halime; Kasapoğlu, Pınar; Çikot, Murat; Işıksaçan, Nilgün (Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd, 2022)The main culprit behind most cancers is the accumulation of reactive oxygen species. Glyoxal (GO) and methylglyoxal (MGO) are reactive intermediates created by food processing and they are precursors of advanced glycation ... -
Metabolic risks and prognosis of COVID-19: Are dietary patterns important?
Bakırhan, Hande; Özyürek Arpa, Fatmanur; Uğur, Halime; Pehlivan, Merve; Saleki, Neda; Çelik, Tuğba (Emerald Publishing, 2023)PurposeThis study aims to identify the dietary patterns of two groups of subjects (with and without COVID-19), and to assess the relationship of findings with the prognosis of COVID-19 and metabolic risk parameters. ... -
Vitamin C ve hastalıklar üzerine etkisi
Uğur, Halime; Eker, Sümeyye; Çatak, Jale; Yaman, Mustafa (2020)Vitamin C, vücuttaki çeşitli biyokimyasal ve fizyolojik süreçler için gerekli olan esansiyel bir mikrobesin ögesidir. Birçok meyve ve sebzede bulunan vitamin C, insan vücudunda sentezlenemediğinden dışarıdan diyetle alınması ...